有無媽媽要食阿士匹靈?

fan912
|
今日去產檢血壓正常 但上一胎38週有高血壓
今日醫生開咗阿士匹靈話食到28週 但副作用係會出血 究竟應唔應該食呢?
fan912
|
fan912 發表於 18-9-24 16:44
今日醫生開咗阿士匹靈話食到28週 但副作用係會出血 究竟應唔應該 ...

而家12weeks
Baby_Gena
|
fan912 發表於 18-9-24 16:44
今日醫生開咗阿士匹靈話食到28週 但副作用係會出血 究竟應唔應該 ...

我有食,因為上胎妊娠毒血,第二胎由好似6w定8w開始要食。暫時16w無咩唔舒服,無唔妥。
fan912
|
Baby_Gena 發表於 18-9-24 16:48
我有食,因為上胎妊娠毒血,第二胎由好似6w定8w開始要食。暫時16w無咩唔舒服,無唔妥。
...

多謝妳回覆 但好怕會出血 同埋想問下妳醫生叫妳食到幾weeks停啊?我睇到其他人36停 但醫生話食到28weeks 希望我唔會聽錯啦
小驚
|
我有食,要由 15週開始食到 36週。
暫時無咩問題呀
其實出血唔係下面出血,而係所有傷口都易出血過之前。亦都比較容易流鼻血。
亞士匹靈有效預防 bb 早產,其他出血就平時小心啲囉
fan912
|
小驚 發表於 18-9-24 17:29
我有食,要由 15週開始食到 36週。
暫時無咩問題呀
其實出血唔係下面出血,而係所有傷口都易出血過之前。亦 ...

原來係咁啊 多謝妳解答啊 我真係以為係下面出血
多謝妳啊 我都係乖乖地食啦 但我聽到醫生同我講食到28週 希望冇聽錯
小驚
|
fan912 發表於 18-9-24 17:32
原來係咁啊 多謝妳解答啊 我真係以為係下面出血
多謝妳啊 我都係乖乖地食啦 但我聽到醫生同我講食到28週 ...

因為亞士匹靈又叫薄血藥,所以血液係會易流咗。
Touch wood 我到而家差不多 23wk 都無發生過咩。
你唔肯定就覆診時問多次醫生囉
fan912
|
小驚 發表於 18-9-24 17:41
因為亞士匹靈又叫薄血藥,所以血液係會易流咗。
Touch wood 我到而家差不多 23wk 都無發生過咩。
你唔肯定 ...

好啊 多謝妳
小驚
|
fan912 發表於 18-9-24 17:42
好啊 多謝妳

醫生唔會害你嘅,放心放心
fan912
|
小驚 發表於 18-9-24 18:00
醫生唔會害你嘅,放心放心

haha748494
|
醫生可以開得,都系希望將風險降到最低。