婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

大宅

有時年三十或中秋正日都會想返娘家,但又得奶奶過又唔好,咁你地會點?間中正日會返娘家嗎?如果正日我同小朋友返娘家,老公留99到?定間中奶奶到問可否提早一時正日陪99一時返娘家咁?

大宅

kawainnn 發表於 18-9-24 16:52
有時年三十或中秋正日都會想返娘家,但又得奶奶過又唔好,咁你地會點?間中正日會返娘家嗎?如果正日我同小 ...

岩岩結婚無耐,唔知節日應該點安排好...

珍珠宮

2018復活節勳章 hashtag旅遊勳章

回覆樓主

留低老公陪99。自己去揀係邊度過
我一向正日都係同娘家過,老公點過可以自由選擇,不過佢選擇同我返娘家,因為娘家人多熱鬧又通氣同埋99 係得罪所有人果種人,自己仔女都唔想同佢過
分享:愛遊泰(內有曼谷芭堤雅清邁資料)
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=14416337&fromuid=956408

珍珠宮

2023年兔年勳章 畀面勳章 DHA勳章

回覆樓主:

上星期五同男家做節,出街食。
昨日到我呢邊女家做節,出街食。
今日正日,一家三口自己做節。
我奶奶從來唔會話我哋,佢反而問咗我外家幾時做節,好就我,我承認,我奶奶係幾好的

主 賜 平 安

子爵府

男家通常都提早做節,於是我就可以正日返娘家!不過我c6 都有出聲話不如下年正日陪99但我都諗我已經同佢同住日日見,點解正日都要陪?而且99 都唔會為大節特登煮好啲,煮野又唔好食,真係唔想同佢過。況且要陪都搵佢地唔同住嘅仔女陪啦⋯⋯

珊瑚宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018母親節勳章

newspaperhang 發表於 18-9-24 17:00
留低老公陪99。自己去揀係邊度過
我一向正日都係同娘家過,老公點過可以自由選擇,不過佢選擇同我返 ...

有同感

伯爵府

有時年三十或中秋正日都會想返娘家,但又得奶奶過又唔好,咁你地會點?間中正日會返娘家嗎?如果正日我同小 ...

我正日會同娘家過,係婆家都係你眼望我眼

大宅

同6299一齊住,日日見面,日日返去食,都要霸住所有正日。話邊有嫁咗出去嘅返娘家正日做節,問題係姑仔成家個個正日都會返嚟做節,唔知嘅會以為係姑仔娶咗姑丈

大宅

Poo得好勳章 笑得好勳章

我都係同99住,我們會早D 問定想幾時做節。我有時同老公阿女都係正日返娘家,咁又可同99前/後做節,最緊要出聲大家夾。

男爵府

tmd123 發表於 18-9-26 15:14
同6299一齊住,日日見面,日日返去食,都要霸住所有正日。話邊有嫁咗出去嘅返娘家正日做節,問題係姑仔成家 ...

係我會照返,佢地問就會話你個女都係咁啦,佢離左婚咩??

子爵府

回覆樓主:

99咁痴身㗎?日日要陪,陪少日都唔得咩?其實找一日返娘家好平常,我覺得要爭取。同老公講,叫老公開口

大宅

我都係啦 24號我嫲嫲一向做正日 我同99同住 已經成日見成日一齊食飯 因為佢地20號做左節啦 咁我米話24號番我嫲到做節 佢一句話 我地夠做節囉 講真個日我老公老爺都要番工吾番黎食 做咩節 最後我係去我嫲到食飯 食完再番呀媽度訓 第二日先番去

子爵府

dadamama0615 發表於 18-9-28 13:42
我都係啦 24號我嫲嫲一向做正日 我同99同住 已經成日見成日一齊食飯 因為佢地20號做左節啦 咁我米話24號番 ...

我奶奶都試過,預早做咗節,到正日又做又話無人陪
後來我醒咗,夾定一定say no, 或轉做正日算,好過一個節出兩日

男爵府

上午或中午同佢過,下午茶+晚飯返娘家

大宅

我99做節唔會正日做,通常提前,但從來唔會同我地夾時間,只會就c6細佬兩公婆嘅時間,到正日兩三個禮拜前就會見到99喺whatsapp group度講邊日做節返來食飯咁,c6話過佢要夾所有人時間,但上年過年夾過一次後就冇夾過

珍珠宮

回覆樓主:

99得自己一個?
如果99份人唔會開口得罪人,內歛嘅,咪帶埋99同娘家一齊過節囉~
如果99係麻麻煩煩嘅,就叫老公自己同佢過囉~

禁止訪問

回覆樓主:

首頁

尾頁

跳至