嬰兒洗頭水問題

candicechan211
|
BB有頭皮點算,朋友話叫我轉下洗頭水,大家有無咩推介?
BB一歲大,唔該
melomelomelody
|
我問過皮膚科醫生,佢話咁細個唔用都得。
呀女用施巴會有頭皮到大個都係,但佢口碑好好。轉到用mustela同aveeno先冇事,好彩大大下用johnson baby都冇事。

建議唔好一次買太大支,或者見有sample可以買支試下先,啱用先買大,我嗰陣都試左好多先搵到夾嘅
candicechan211    發表於 18-9-26 11:30
wcpcelia    發表於 18-9-25 10:16
vagorria
|
有頭皮應該係太乾,要轉洗頭水啦。
barbiechan330
|
我仔仔而家5M多d,早排轉用Petite Planet 沖涼洗頭2合1,幾好用
甜夫人
|
係有頭皮定有頭泥呀?
spikenard
|
頭泥定頭皮?
油麥麥
|
咁細個有頭皮?頭皮定頭泥?
Wannabe1
|
barbiechan330 發表於 18-9-24 19:43
我仔仔而家5M多d,早排轉用Petite Planet 沖涼洗頭2合1,幾好用

唔乾?我B用緊ph5.5隻洗頭勁乾, 佢又冇護髮素
|
甜夫人 發表於 18-9-25 13:48
係有頭皮定有頭泥呀?

似頭皮多D, 因為以前細個淨係系清水洗頭都試過有段日子有頭泥
|
spikenard 發表於 18-9-25 15:04
頭泥定頭皮?

佢又係黃色一塊塊, 反而細細點咁似頭皮多, 我都覺得咁細個唔應該有頭皮, 所以想轉一轉洗頭水用下
spikenard
|
頭泥來的,不是頭皮

可以煲金銀花水幫佢洗頭,又或者根本不用理會佢大大吓會冇左的

只是外觀的問題不大影響健康
barbiechan330
|
Wannabe1 發表於 18-9-25 22:08
唔乾?我B用緊ph5.5隻洗頭勁乾, 佢又冇護髮素

唔會呀,bb完全無頭皮又沖得好乾淨
vanalie
|
我個仔頭皮都犀利,家陣用緊QV個沖涼液連埋洗頭,R少左好多同少左頭皮
yubaba
|
我女用mustela勁多頭皮, (emoji)用斯巴ok
vbanban
|
barbiechan330 發表於 18-9-24 19:43

我前排睇過都想試, 米水蓮花做成分好似好溫和好天然咁
543216mama
|
試下轉Biolane,我兩個小朋友都用佢,好頭髪好順滑。