自由講場

跳至

首頁
12345...10

尾頁

珍珠宮

hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

點解生活窮到要問人借錢,但仲要生2個?

侯爵府

畀面勳章

回覆樓主:

梗係唔幫佢還啦!
佢地都覺得冇問題,你幫佢還完,咪又係借過
提議你,盡早同你老公財政獨立,堅持追家用,必需洗費開單問老公 claim返,儲多d私己錢。。。
因為你老公真係不善理財,原本佢自己欠人錢都覺冇問題,識埋d朋友真係物以類聚。。。

侯爵府

畀面勳章

susumi123 發表於 18-9-25 00:44
點解生活窮到要問人借錢,但仲要生2個?

仲可以每月借錢比朋友b, 貼人洗費

男爵府

回覆樓主:

老實講,你老公都幾無賴,錢銀又唔清唔楚,如果家中有急事用錢點算,又問朋友借?
定妳出,一點都不腳踏實地,朋友
借得幾多,久而久之,身邊仲會有幾多個朋友。

侯爵府

fivebeanrice 發表於 18-9-25 00:36
樓主應該本來唔知老公欠朋友A錢架,係樓主叫朋友A幫手勸老公,A先爆大穫
...

唔係喎,樓主應該知

節錄原文「我知道老公之前問朋友a借左幾萬(老公自己洗大左亂買野) , 拖左半年未還 , 老公有錢又係點都唔還比朋友a , 我叫左老公好多次 還, 老公覺得熟就唔洗還 !」

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 減齡達人勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 KMALL特別版勳章

咪傻, 唔好同佢還, 佢拖你家用之餘, 仲要謀埋你既私己, 真係要小心.
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

子爵府

YKU_123 發表於 18-9-25 00:17
朋友a同朋友b係唔識 , 一個係工作朋友a , 一個係小學同學朋友b ! b 好鍾意借老公錢唔還去玩, a之前借過 ...

叫b還錢,然後將d錢還俾a
反正你老公唔急叫人還,啫係嗰筆錢佢冇用,可以用黎還俾a啦
你一定要緊守自己嘅積蓄,唔好俾個底老公知。

子爵府

Sorry 好老實 您老公人品好差

比我 我會還錢比朋友A . 但叫朋友A 唔好同老公講,照追佢錢,如果佢還 叫朋友A 比返您。同埋叫朋友A 唔好再借錢比佢。

rayrayus    發表於 18-9-25 01:57

男爵府

BB防敏心得分享勳章

唔好幫佢還!比返D責任感佢!

男爵府

回覆 susumi123 的帖子

我自己財務算幾好 , 可惜老公唔係 ! 我地又唔算窮 , 就係老公知我有錢 , 未幫朋友b先 ,知我唔死得 !老公又唔係冇錢 , 但佢唔還 , 覺得朋友冇所謂 , 事實朋友a真係唔介意

子爵府

回覆樓主:

我一定唔會幫還,係佢地兩人既事嚟。

水晶宮

老虎蟹都唔同佢還

子爵府

睇返d 留言 。原來好多都唔幫老公

幾萬蚊 又唔係幾十萬同埋朋友A 追得自己 ,都應該等錢用,自己老公做錯野 ,做咩要難為人。不過朋友A 又c 蠢,人叫佢借就借

幾萬蚊,有d jm 買一個包包都無左la

其實要計兩公婆,呢世都計唔清 ~

男爵府

cinda72. 發表於 18-9-24 23:54
千奇唔好
你仲要快d財政獨立,老實講,或者刺耳,但真係忍唔住講,你老公靠唔住,自己要收埋私己 ...
Like

朋友老公本身條件好差, 矮無錢家累重文員仔.....重點係有幾份似弱智!

拍拖時朋友以為認錯人, 以朋友條件可以揾第個, 不過朋友大愛, 個男仔好錫自己好難揾

婚前巳知佢誠信問題, 婚後果然..

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

你老公好無賴,我唔會幫佢還,但都唔敢再見佢朋友,真係好瘀。

水晶宮

2024年龍年勳章 2018母親節勳章

tommyxsarah 發表於 18-9-25 00:59
睇返d 留言 。原來好多都唔幫老公

幾萬蚊 又唔係幾十萬同埋朋友A 追得自己 ,都應該等錢用 ...
朋友A唔會c蠢,仲好識做人,只係提樓主唔好多事煩老公,費事老公無面啫

呢度JM唔係孤寒/睇錢最大,係睇到樓主老公個底花,唔可靠,所以提樓主守護自己頭家和私己啫

珍珠宮

dndoomostt 發表於 18-9-25 01:03
Like

朋友老公本身條件好差, 矮無錢家累重文員仔.....重點係有幾份似弱智!

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

YKU_123 發表於 18-9-25 00:17
朋友a同朋友b係唔識 , 一個係工作朋友a , 一個係小學同學朋友b ! b 好鍾意借老公錢唔還去玩, a之前借過 ...

既然朋友a都叫你唔好煩老公,
男人之間嘅事佢地自己拆掂佢,
你老公叫你還,
應該話唔想插手搞亂條數。

子爵府

capricornbb 發表於 18-9-25 01:08
朋友A唔會c蠢,仲好識做人,只係提樓主唔好多事煩老公,費事老公無面啫

呢度JM唔係孤寒/睇錢最大,係睇到 ...

朋友A講就講 好聽 ,叫樓主唔好多事姐,實質都比緊說話樓主聽 。甘同落佢老公面有分別咩?

男人個底花就梗,鬼叫個老公自己揀架咩

侯爵府

cinda72. 發表於 18-9-24 23:54
千奇唔好
你仲要快d財政獨立,老實講,或者刺耳,但真係忍唔住講,你老公靠唔住,自己要收埋私己 ...

首頁
12345...10

尾頁

跳至