自由講場

跳至

首頁
45678...10

尾頁

男爵府

cissie 發表於 18-9-25 02:15
help him. He is your husband. what's more important to u? money or husband?

In this case, money

大宅

妳又真係多口 仲咩要借a把口講
妳自己花多啲心思
打多啲斧頭
儲多啲妳老公唔知嘅私己先

珍珠宮

你動用完私己,你老公都唔會感激你,仲會嫌你多事,’我自己搞唔掂咩?’
所以唔好咁傻!呢件事俾我唔會理,但會講清楚底線,唔能夠家用都借埋俾人。咁樣唔係佢對兄弟慷慨,係佢用緊你錢去買佢o既所謂義氣

大宅

佢中意點做全部都唔好理。淨係要佢準時交家用。

大宅

回覆樓主:

唔會,一不離二,還左一次就會有第二第三次

水晶宮

回覆樓主:

垃圾,連做人最基本的良心責任都冇,你係邊樹執佢番嚟?

Mnbvcxdsa    發表於 18-9-25 09:29

大宅

回覆樓主:

留番d錢傍身好過,你老公靠唔住有乜理由借錢俾b都唔俾家用架,好好同佢傾下似乎佢朋友行先喎

男爵府

普遍認為私己錢唔應幫c6還債;
但另一邊廂有post講,
債主又覺得欠債人家庭,
有錢洗又去有旅行,有錢唔還.
債主鬼知債仔家庭財政獨立。

咁還唔還好?
借定唔借,還得到先好借。

男爵府

以你描述你老公既為人...係我就唔會幫佢還, 可以想像無論佢借人定人借佢都一定陸續有黎...你都係盡量收埋D錢, 做定心理準備有一日會分開好過...

男爵府

YKU_123 發表於 18-9-24 23:39
今曰同老公好朋友a食飯 , 老公去左廁所 , 諗住同a講 , 叫佢幫口同老公講 , 唔好再比好朋友b呃 , 每個月借錢 ...

其實妳都令妳老公幾尷尬

公爵府

回覆樓主:

對唔住都要講 ,你老公都幾無賴 ,有錢借俾b ,但又唔還錢俾a ,家用又拖你 ,仲好意思叫你還左先 ,雖然話兩公婆唔計得咁多 ,但你老公 邏輯錯晒 ,真係幫唔落

男爵府

回覆樓主

好明顯你老公因爲你多事,所以叫你用私己還錢,咁你當然唔好還啦

男人財政最好唔好理,除非佢俾哂D錢你管,你越理,佢越覺煩

子爵府

千萬唔好呀樓主,你老公如果咁不負責任,你一定要留d$俾自己,唔好俾佢知

珍珠宮

2018復活節勳章 hashtag旅遊勳章

回覆樓主

唔會幫佢還。
咁既老公,一定要同佢計到足,收足家用、自己儲錢,否則有咩事無人可靠
分享:愛遊泰(內有曼谷芭堤雅清邁資料)
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=14416337&fromuid=956408

翡翠宮

回覆樓主:

梗係唔會幫老公還
還得一次又有下次
而家連家用都唔比你
你要留返啲錢旁下身
亦都要同老公講清楚
家用就一定要比足
之後佢點用自己嘅錢就佢自己諗
唔好再理佢
費事嘈交

男爵府

babyhoi 發表於 18-9-25 00:16
agree,
sorry都要講聲,
個老公好無賴,

X2

翡翠宮

畀面勳章

rayrayus 發表於 18-9-25 01:56
樓主你係好樣衰,樣衰在你唔想老公借錢俾B但自己又唔願做惡妻醜人,自己同B講叫佢還錢同埋老公唔會再借,要 ...

咪傻,樓主已經講左老公唔係冇錢還,係覺得冇需要還。物以類聚,識埋成班朋友都係同一思維,佢地唔覺得醜,朋友圈外的「外人」為何覺得醜?
老婆幫手還左唔會令佢以後唔再問人借錢,只係多左個痴心空想的傻妻。
日日是好日

水晶宮

YKU_123 發表於 18-9-24 23:39
今曰同老公好朋友a食飯 , 老公去左廁所 , 諗住同a講 , 叫佢幫口同老公講 , 唔好再比好朋友b呃 , 每個月借錢 ...

男人之間既嘢,唔理好過理。

男爵府

回覆樓主

Jm你係個好人,覚得有錢就應該還錢;但你老公同朋友b其實一樣好無賴。你幫佢還佢只會覺得你on居,吾會多謝你

朋友a講得啱,吾好再提,咁大個人自己對自己負責。你而家做左佢呀媽,吾係佢老婆;只會又煩又吾討好。

男爵府

cissie 發表於 18-9-25 02:15
help him. He is your husband. what's more important to u? money or husband?

Its about accountability, not money

首頁
45678...10

尾頁

跳至