自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

回覆樓主:

曾幾何時我都遇過近似既事
只係唔係朋友,係佢家人。
但一樣係有借無還仲要大把錢開心,
我就買乜都要格價,
忍左幾年,頂唔順,所以我反擊,
第一步係俾佢知我完全無晒錢,
第二步係有咁大洗咁大
所有卡碌爆佢,唔洗嘈,
相反開開心心一齊洗錢,食好野
逼到佢借 p loan
佢還到氣咳,終於知衰
但樓主你要好清楚自己個老公性格先可以行呢一步,
唔好俾佢拖落水。

珍珠宮

cinda72. 發表於 18-9-24 23:54
千奇唔好
你仲要快d財政獨立,老實講,或者刺耳,但真係忍唔住講,你老公靠唔住,自己要收埋私己 ...

同意

珍珠宮

熱血勳章 好媽媽勳章

回覆樓主

擺明幾個男人有古惑
請勿打招呼~

禁止訪問

侯爵府

唔會幫手還,你話有其他原因值得我幫就話啫(e.g 借黎幫屋企人醫病呢d正經事)但宜家係為朋友唔理家庭喎,嘩,我還左你咪老奉之後要我一定要還,除非你之後全份糧俾哂我,由我分配,如果唔係唔好預我還
我沒有很多朋友, 但有你們就足夠~~~我沒有很多錢,但我所擁有的東西已經比別人多~~~我沒有很多老公, 但有一個把我寵壞就已經足夠

公爵府

YKU_123 發表於 18-9-25 03:12
好唔開心 , 剛剛老公話我好煩 , 好多事 !我令到佢好大壓力 , 佢話唔明我嘈咩鬼 , 佢面對a , 又唔係我!仲 ...

講真你老公好唔掂,自己爭人錢仲可以亂借錢俾人,勸又唔聽,話又唔鍾意。我覺得你千萬唔好幫佢還錢,還左唔擔保佢轉頭又再借過。
你老公理財好唔掂,你啲錢自己keep好啲先好!

子爵府

開心吸收勳章

回覆 YKU_123 的帖子

你老公嘅錢點駛,你真係管唔到,但佢有錢借俾人,冇錢俾家用,擺明搵笨當你水魚

珍珠宮

YKU_123 發表於 18-9-25 02:25
我痴左線嘈我老公講b,唔係當你朋友 !老公堅持信b !我冇辦法先搵a幫口 , 唔想老公比人當水魚 ! ...

其實叫老公朋友勸老公已經好肉酸,就算無欠人錢都係

你緊守自己份私己同家用算啦,呢 d 老公話之佢。

伯爵府

cinda72. 發表於 18-9-24 23:54
千奇唔好
你仲要快d財政獨立,老實講,或者刺耳,但真係忍唔住講,你老公靠唔住,自己要收埋私己 ...

同意,幾萬蚊都冇,你都唔好旨意佢。好好為自己打算吧!
沒有得到本人字面上允許,文字傳媒不許引用/摘錄/轉載本人任何留言,以作報導或任何其他用途。

珍珠宮

南丁媽咪 發表於 18-9-25 07:10
有時自己個個月大洗左
我都有叫c6過d錢黎洗下
所以如果係我,我一定會借俾c6還錢

呢 d 要睇對象,個個係老公/老婆又正正常常,唔會手緊用左對方錢就要佢「還」計得咁清楚

但如果對家係 d 財政咁混亂咁唔負責任既人
開左個頭唔會收到個尾,無底深潭黎架

象牙宮

畀我睬佢都傻

珍珠宮

flori 發表於 18-9-25 16:23
嗰啲係咁話幾皮嘢老婆幫個老公還錢算得係啲咩既會員係咪食花生等睇戲?宜家好明顯樓主老公財務上超級混亂啦 ...

其實我又明明地點解會有會員話唔介意幫老公還錢既
有時候都有啲post
都有jm上來呻借錢俾人地
債仔唔還不但止,仲成家人開開心心大時大節去旅行
但可能債仔屋企都係兩夫婦財政獨立
其中一方全包旅行洗費呢

不過外人唔知底細
作為債主咪只會心中氣頂
仲要眼見債仔生活愉快
旅行又開開心心、爽爽快快去shopping
之後就會生出好多是非架啦

好似樓主呢個case
樓主都好無辜架,不過其他債主只會鬧埋樓主
臉皮薄啲都頂唔順閒言閒語啦
人言可畏

伯爵府

下!你老公都得架啦。。。叫你還住先?咪玩啦
你自己都儲私己錢,將來有咩e郁,你老公都幾難靠得住。。。

珍珠宮

回覆樓主:

唔會幫佢還,男人事男人了

水晶宮

YKU_123 發表於 18-9-24 23:39
今曰同老公好朋友a食飯 , 老公去左廁所 , 諗住同a講 , 叫佢幫口同老公講 , 唔好再比好朋友b呃 , 每個月借錢 ...

你老公理財觀念咁差嘅

男爵府

回覆樓主

如果不願幫手還,又可必去理!自尋煩惱,仲要家嘈屋閉!煩上加煩!

珍珠宮

開心吸收勳章

tommyxsarah 發表於 18-9-25 00:59
睇返d 留言 。原來好多都唔幫老公

幾萬蚊 又唔係幾十萬同埋朋友A 追得自己 ,都應該等錢用 ...

如果老公要做手術但他無錢,相信呢度好jm都好願意拎錢出黎。但呢個case唔同,無錢仲要借錢俾人,有錢又唔還俾朋友,咁無責任感的人,絕不能幫。

子爵府

回覆樓主:

其實男人的錢銀來往不要理, 更不要私下同佢朋友溝通什麼, 男人覺好無面, 你男人家用俾足就唔好理, 你亦唔好幫佢還, 直頭唔好諗佢同朋友的拖欠, 你老公係咪有欠卡數, 俾最抵還款額? 如果係, 最傻係依樣囉, 卡數還唔到, 借咩錢俾人? 控制下佢唔好俾佢亂碌卡好過!依樣先係老婆可出聲的

公爵府

牛年勳章

既然阿A咁明白, 男人世界, 由男人自己拆既, 妳就唔好理佢呢d了, 總之, 家用要俾, 問題係佢自己理才出現問題, 他自己要正視

伯爵府

你唔係要叫老公迫人還錢, 叫B唔好借錢。

你要做: 離間你老公同B。 輕描淡寫, 恥笑B當你老公傻仔。 恥笑你老公俾人搵笨。

(btw 記住要輕鬆幽默欲言又止, 呢點係最難)

你唔明白你老公點解借錢。 佢用幾千蚊「買」 一個有義氣既名號。 買果種優越感。 如果你踢爆佢其實只係買左個「傻仔」 稱號, 佢好快收手。

我成功過, 祝你都成功

首頁

尾頁

跳至