自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

你明唔明? A可以講果翻唔志在既說話, 咪型左囉。 如果A手頭鬆, 佢簡直覺得幾萬蚊可以串到你一個女人仔收聲, 係勁抵。 男人就係要型咋麻!

大宅

回覆樓主:

樓主請為自己着想,留返d私己比自己!

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 畀面勳章

回覆樓主:

樓主,D男人有佢地男人相處之道,A係咪真係有借錢比你老公,得佢地知!
如果我係你,我唔會理佢地之間D錢銀瓜葛,但你老公理財好差! 有4張卡交min pay, 淨係呢點已經比多好多無謂錢! 如果可以,佢比家用,你要佢比多少少,當儲起又好,儲多幾個月攞去一次找佢D卡数...續張黎!當佢無多餘錢,就無得借比人! 你老公連家用都要分期,點理財!
有無小朋友? 有更加要做好D財政預算.. 你老公其實洗大响邊方面? 如果係名牌其實至無謂,有多餘錢先諗la !
你自己D錢,唔係死人榻樓,咪郁 ! 每月夾佢比多少少家用 ,儲起幫佢還卡数先!

子爵府

畀面勳章

回覆樓主:

你唔好咁蠢幫佢還錢!你老公都唔係好人, 有錢借俾b無錢還俾a, 老婆有就可以俾少d家用, 俾我會爆佢, 一定要俾足家用, 欠家用借俾人咪即到要我貼,乜道理要老婆硬食, 欠左佢

大宅

回覆樓主:

我老公初期似樓主老公,一出糧就洗,就會有人問借錢,但我慢慢改變佢心態。

1,首先要佢準時交家用,呢個做唔到,講咩都無用。
2,每月計好屋企洗費比佢睇,唔係比佢覺得你好有錢做少奶奶,比佢睇下現在d錢唔見洗。
3,知道佢一出糧會手,呢個時候會炸下嬌,(老公,今日出左糧咁開心,不如去食好野請食飯呀!不如行下街開心下!去下超市買野啦,佢洗得開心時又幫到屋企買下日用品咁)隨便讚下佢,我平時買野都攞唔到咁多,好彩老公你係到,幫我好大忙呀!
4得閒講多d理財既觀念比佢聽下,老公日元現在低呀!嘩!前幾日去銀行有個亞叔還最底還款額,唔覺變成30幾萬呀!

大宅

小嵐妹 發表於 18-9-26 10:52
我老公初期似樓主老公,一出糧就洗,就會有人問借錢,但我慢慢改變佢心態。

1,首先要佢準時交家用,呢個 ...

5,有時要比多d習慣及責任佢,等佢知道屋企好需要佢,幫下手做屋企野,唔好做少爺
6,佢月尾覺得自己無錢就會用少d錢,搞唔惦d錢會想辦法,試過幾次無錢用,卡數爆曬,見到自己d借錢朋友身光頸靚就會明(得閒講下,某某(債仔)去旅行,某某買左個包包,但千期唔好話人唔還錢,而係登朋友高興)
7,搵個共同目標比佢做,老公,現在d金會平呀,你細佬結婚都要金,你供下啦!或者個女大過要買金,幾佰幾佰咁供,感覺唔係好多錢供。

唔好話我衰,因為我老公初期真係好大洗又兄弟銀行咁,當我有幾千萬,現在無爆卡,準時交家用,仲識為將來存錢買樓,不過都仲會借錢比人,不過有進步。

琥珀宮

回覆樓主:

好複雜。。。

所以女人一定要管錢,唔係真係渣都無!

男爵府

你一出口就輸左喇樓主
男人之間個D瓜葛, 做女人最好唔好插手
同埋, 你有錢都唔好俾你老公知啦
既然佢咁洗腳唔抹腳
千祈咪幫佢還A條數添呀,
咁大個人自己盤數都搞唔掂, 學咩人養家?

老實講, 錢係佢借既, 還, 都係由佢自己黎還

水晶宮

回覆 小嵐妹 的帖子

咁有心思幫佢,難得!

子爵府

YKU_123 發表於 18-9-24 23:39
今曰同老公好朋友a食飯 , 老公去左廁所 , 諗住同a講 , 叫佢幫口同老公講 , 唔好再比好朋友b呃 , 每個月借錢 ...

Oh....sorry....
yes... you are 多事咗......lor

珍珠宮

YKU_123 發表於 18-9-25 00:30
早幾日睇老公手機 , b經常問老公借錢 , 話有冇幾千借果啲 , b都好老實話啲錢點用 ,老公又唔介意仲好信佢 ! ...

你好似有啲多事左

珍珠宮

YKU_123 發表於 18-9-25 03:12
好唔開心 , 剛剛老公話我好煩 , 好多事 !我令到佢好大壓力 , 佢話唔明我嘈咩鬼 , 佢面對a , 又唔係我!仲 ...

唔好呃呃聲,你老公又知佢借黎做咩,又繼續借。無咩呃嘅成份,只係你唔明佢地嘅思想

正同你老公唔明你嘅思想

侯爵府

YKU_123 發表於 18-9-24 23:39
今曰同老公好朋友a食飯 , 老公去左廁所 , 諗住同a講 , 叫佢幫口同老公講 , 唔好再比好朋友b呃 , 每個月借錢 ...

1) 我絕對唔會幫老公還....

2) 只要C6顧掂頭家, 淨番D錢係佢, 佢點洗我絕不過問, 佢借錢俾人又好, 佢問人借錢又好,都係C6 自己嘅事, 其實睇樓主描述, 你C6, A & B 真係好friend吓.... 有時男人唔會係錢到著眼... 可能係佢哋眼中係好少錢, 有班兄弟吹水更緊要....

樓主, 當咩事都無發生過, 當咩都唔知... 蠢人少D煩惱....

洋房

男人圈既交際我地管唔到
佢要欠朋友A錢同借錢俾朋友B我地都冇辦法做D乜
但我一定唔會用私己錢幫佢還
有一就有二
其實雖然話兩公婆冇計
但係為左生活其實都係要計架
46D錢點用可以唔理
家用一定要佢準時俾唔係食風咩
仲有做女人要聰明D私己錢就係私己錢
除左係令自己生活有保障仲要係救命錢黎架
個46靠唔住就要靠自己呀