好冇面 , 我係未要用私己幫老公還錢 ?

BingoJoey
|
YKU_123 發表於 18-9-25 03:12
好唔開心 , 剛剛老公話我好煩 , 好多事 !我令到佢好大壓力 , 佢話唔明我嘈咩鬼 , 佢面對a , 又唔係我!仲 ...

做魔鬼啦 !叫佢借多 D 比亞 B ,最好借到妳老公無錢駛,才會醒覺。
經一事、長一智。係老生常談 ,唔跌過又點知衰呢
欠妳 D 家用都要追!就係因為唔追,佢至會有錢借 B
KTKTKT5
|
幫佢還左一次以後就係無底深潭

千祈唔好!!! 佢會睇中妳怕無面!! 你應該煩嘅係離開佢!! 唔係幫唔幫佢還!!
sweetcandychan
|
YKU_123 發表於 18-9-24 23:39
今曰同老公好朋友a食飯 , 老公去左廁所 , 諗住同a講 , 叫佢幫口同老公講 , 唔好再比好朋友b呃 , 每個月借錢 ...

點會有男人開口叫老婆幫手還錢,唔好介意,呢d老公真係唔要得,你千祈唔好幫佢還,由今日起,自己想辦法留多d錢比自己,你老公咁樣理財,遲早一日累全家
南丁媽咪
|

有時自己個個月大洗左
我都有叫c6過d錢黎洗下
所以如果係我,我一定會借俾c6還錢

我有返工,結婚多年財政獨立,冇家用收架
C6負責出首期,供樓,我負責日常支出,水電媒衣食住行阿仔學費等等
我同c6講,我唔要家用,但有一日如果我山窮水盡時,你會幫我一把...
咁c6都穏陣正常冇不良嗜好..haha

所以你最清楚你的狀況,你們的關係,你們的感情,
值唔值得共富貴共患難。

預左俾其他jm插到飛,但想話你知人人情況不同,最緊要唔好同c6傷感情,好好傾下啦

是是但但
|
今曰同老公好朋友a食飯 , 老公去左廁所 , 諗住同a講 , 叫佢幫口同老公講 , 唔好再比好朋友b呃 , 每個月借錢 ...

佢話冇錢還個吓,你就應該叫佢追b還錢,咁咪有錢還。
heidys
|
你老公真是……
咁追返家用啦
慷他人之慨
wcpcelia    發表於 18-9-25 08:56
o_____o
|
YKU_123 發表於 18-9-25 00:54
回覆 susumi123 的帖子

我自己財務算幾好 , 可惜老公唔係 ! 我地又唔算窮 , 就係老公知我有錢 , 未幫朋友 ...

如果你老公唔係冇錢,又點會欠你家用呀?而且我記得你早幾個月先出post話剛剛上公屋,你C6連電器$都冇,全部99出$喎,佢仲見人出$樣樣揀最貴tim,我覺得實情係你C6根本冇$但又要充,可能問A也不止借一次,而同B又大家互相借下所以冇計咁。我覺得你本身都知自己老公問A借錢,你就咪鬼係老公背後數B啦,根本自己攞來樣衰

BGCOME08
|
你老公好古惑,實情有冇借錢俾B都係一個疑問?定佢自己拎咗D錢去用,就同你講扮借咗俾人。

我唔會用自己錢幫佢還,但一定要佢用佢銀行D錢還俾人先,你都話你哋自己唔係好窮啦,幾萬蚊啫,甚麼銀行最低存款完全癈話,關人乜事?你借人錢就要還架啦!
vivibabyvivi
|
呢啲男人,sorry
咖喱魚蛋
|
docomo 發表於 18-9-24 23:59
佢有錢借比朋友b,但又欠朋友a錢,玩咩呀?比我唔會出聲亦唔會幫佢還,佢哋自己玩飽佢。
...

係,男人有自己黙契,我唔會插手過問
|

不要再理佢亦要幫佢還錢,留返D錢傍身照顧返自己小朋友先……我也識呢種的人, 懶係義氣仔女, 完全唔顧及家人的感受, 佢要充未有得佢囉
cakii
|
畀我唔會
amazing
|
vlnz 發表於 18-9-25 00:18
有錢都唔還比人,仲要話熟人唔駛還,
真係覺得你老公好冇賴.
而家仲要你幫佢還,

係,原來有咁多人覺得,借咗人錢佢唔等洗就唔駛還!
tester5
|

你好唔再出去同A或B見面,我睇都覺得你煩,你又解決唔到問題,咁嘈咁多做咩呢?
你由得你老公去處理吧,你理自己既事就好,唔好煩佢了。
sunnymama2
|
YKU_123 發表於 18-9-25 00:30
早幾日睇老公手機 , b經常問老公借錢 , 話有冇幾千借果啲 , b都好老實話啲錢點用 ,老公又唔介意仲好信佢 ! ...

你老公白痴ga
docomo
|
tommyxsarah 發表於 18-9-25 00:59
睇返d 留言 。原來好多都唔幫老公

幾萬蚊 又唔係幾十萬同埋朋友A 追得自己 ,都應該等錢用 ...

假設我係樓主,如果老公只係欠 a錢,我會幫佢還,但而家老公不斷扮濶佬借錢比 b揮霍,先至搞到冇錢還比 a,咁我仲點解要代老公還錢?
TMC3012
|
唔幫,我會同佢朋友say sorry, 如果知一定唔講
如果c6一向係咁既話洗錢態度好有問題
PandaRabbitttt
|
YKU_123 發表於 18-9-25 00:17
朋友a同朋友b係唔識 , 一個係工作朋友a , 一個係小學同學朋友b ! b 好鍾意借老公錢唔還去玩, a之前借過 ...

我覺得唔好幫佢還
佢自己都唔緊張
可能你還完,佢再問朋友A借
佢問人借、借俾人都可能係一種習慣

同埋你老公有錢都借俾兄弟先
而唔係俾家用你
你幫佢還,佢實唔會俾返你
Mrs.Luckycat
|
得罪講句,你老公同朋友b係同路人,自私、不負責任。你萬萬不要動用私己幫佢還錢,吃力不討好。
喧嘩
|
你話你老公唔係冇錢. 但又點解信用咭只還到最低還款? 有錢又要問朋友借? 老實, 呢d 老公真係執到都喊十聲