自由講場

跳至

首頁

尾頁

翡翠宮

2024年龍年勳章 熱血金章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 大廚勳章

冇出去食好多年,又貴又迫
The meeting of two personalities is like the contact of two chemical substances: if there is any reaction, both are transformed.

Carl Jung (1875 - 1961)

禁止訪問

禁止訪問

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

珍珠宮

agnesbee 發表於 18-9-25 08:51
妳哋講就輕鬆,知唔知過時過節去街市買餸係好迫人好恐怖,仲有多人食飯,分分鐘預備幾日,少啲心血體力都搞 ...

煮完仲要洗,真係諗起都辛苦

琥珀宮

123blow 發表於 18-9-25 17:41
問題係, 我地同住, 日日都有人同佢食

咁正日同佢在家食,反正辛苦你煮,老人家不肯嗎?

大宅

出去食,無論中菜或西菜,都係為咗減輕屋企長輩唔駛咁辛苦煮餐懵嘅煩惱,因為喺屋企食,講就輕鬆,邊個煮又邊個洗碗執枱先?大把人喺屋企都係飯來將口,食完仲要左彈右彈,側側膊又唔善後,乜都交晒俾阿媽,奶奶做晒!

禁止訪問

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

記得有一次,我諗真係食到悶,一碟一碟上枱,無乜點食過,我地卦住吹水、打機、睇電視,結果全部打包。

禁止訪問

複式洋房

冇食好多年,又貴又迫, 最慘只有A 餐, B餐揀
還要煑到差

男爵府

我好憎又嘈又多人

子爵府

我屋企以前都出去食,但而家有幾個小朋友同BB,出去好唔方便,於是又辛苦番阿媽喺屋企煮了。

公爵府

coolman008 發表於 18-9-25 09:09
過時過節我都不想我媽煮,又要買又要煮,對老人家講太辛苦了,所以我極度贊成出街食
...

仲要洗
掛住煮,冇時間傾計

用戶要求終止服務

章太郎 發表於 18-9-25 12:03
我諗係因為時代唔同,以前跟細個呀媽返婆婆家吃飯,婆婆用好耐時間煮好多嘢,等一班人返嚟團圓。但嗰陣我 ...

其實你媽咪都係唔想婆婆咁辛苦先咁講姐,始終年紀大, 體力差好遠......

首頁

尾頁

跳至