自由講場

跳至

首頁
12345...8

尾頁

男爵府

BK Milk勳章

我仔有嚴重濕疹, 最近睇濕疹醫生, 佢建議用漂白水沖涼,加藥膏,再加抗生素.
想問下有人試過漂白水沖涼嗎? 效果如何?

有side effect 嗎?
專家話有效-

https://www.healthsmart.com.hk/article_details.php?index=I24864

ps 5天後update 在#115,10天後update在#122

複式洋房

會唔會有事㗎?

公爵府

分量要非常準確先得架

珍珠宮

回覆樓主

用漂白水 我寧願用漱口水,起碼本身入得口先。

但咁嚴重,跟醫生指示才好

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

得唔得架, 我同事都嚴重濕疹但冇聽佢講過

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章

咩醫生會叫人用漂白水?聞所未聞

wcpcelia    發表於 18-9-25 08:54

男爵府

little_chamo 發表於 18-9-25 07:50
我仔有嚴重濕疹, 最近睇濕疹醫生, 佢建議用漂白水沖涼,加藥膏,再加抗生素.
想問下有人試過漂白水沖涼嗎? 效 ...

咩醫生黎架?你帶仔去睇中環楊志強啦

男爵府

little_chamo 發表於 18-9-25 07:50

我見識小,身邊有朋友有濕疹有睇醫生,但多數係食藥搽藥膏,冇聽過用漂白水沖涼

用戶要求終止服務

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

回覆樓主

唔好亂試喎

公爵府

用漂白水係真係得架,不過分量要十分準確,太少無效,太多會傷害皮膚,6%漂白水94%水

男爵府

回覆樓主:

唔係掛, 你有冇聽錯呀? 就算稀釋左彈到入眼都唔掂啦

大宅

回覆樓主

下。。。。用清水都唔會用漂白水

公爵府

你試咗濕fu先啦

男爵府

BK Milk勳章

美國同澳洲醫院都建議用Bleach bath -
https://www.rch.org.au/kidsinfo/fact_sheets/Skin_infections_bleach_baths/

https://www.aad.org/media/news-releases/eczema-and-bleach-baths

所以想睇下有冇人已經用緊。
又放假!!!

男爵府

回覆樓主:

我唔敢試

大宅

認識瑞士牛牛第一回

little_chamo 發表於 18-9-25 08:17
美國同澳洲醫院都建議用Bleach bath -
https://www.rch.org.au/kidsinfo/fact_sheets/Skin_infections_blea ...

年幾前已經聽人講話美國的醫生叫人用漂白水洗,前排唔記得係電視或報紙都見到有咁講喎!

水晶宮

2024年龍年勳章

既然係醫生建議, 你又搵到網上有資料支持, 我認為係可以一試. 不過, 如果用在有傷口的地方, 小朋友會唔會覺得痛?? 你可以在小朋友身上找一個地方, 小小地, 用準確份量, 輕輕的濕敷, 問問小朋友的感覺. 連續在同一位置試幾天, 看看成效, 才決定是否全身使用.

從天空到大地, 心臟在持續著令人眩暈的擺動, 那是初戀

男爵府

千萬不要。會更差⋯⋯

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

你試下買新鮮蘆薈浸洗咗啲黃色嘅液體,薄薄搽上去。
起碼天然啲,少啲化學物質刺激皮膚
不要從別人的嘴裡去認識我

象牙宮

濕疹是體內有事。
看中醫吧。

另要护膚。痒就要食西醫。

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

首頁
12345...8

尾頁

跳至