(求助) 小朋友就快2歲,仍未能一覺瞓天光

j87cheung
|
出世至今,我諗少於10 次能一覺瞓天光!
但一直以黎,生活都頗有規律,房係瞓覺時都係夠暗

我問家庭醫生,就答我小朋友有生長,唔洗點瞓覺唔係問題,人人睡眠唔同。

我亦有睇書用其方法,亦冇幫助!

一晚起身幾次,好彩o既,抱下行下瞓番,
唔好彩就到天光玩完先瞓一陣

好折磨

唔知大家有冇類似經驗,知道點解決,
或小朋友可能有某d問題存在?

謝謝!
我要做媽媽
|
咁唔理佢,佢喊唔喊?佢唔喊既話我唔會理佢架。我建議再睇多個醫生喇,係咪佢已經習慣咗喇
haha748494
|
BB訓前有無飲奶,半夜起身會唔會肚餓。我細B18個月,一樣未一覺到天光。
j87cheung
|
haha748494 發表於 18-9-26 17:09
BB訓前有無飲奶,半夜起身會唔會肚餓。我細B18個月,一樣未一覺到天光。
瞓前有飲一支奶

好細個已經冇飲夜奶

半夜起身佢係玩

佢又冇叫飲奶啵

有俾過佢 都係飲一半

我覺得好痛苦

你有冇問醫生呢個問題?
j87cheung
|
我要做媽媽 發表於 18-9-25 10:27
咁唔理佢,佢喊唔喊?佢唔喊既話我唔會理佢架。我建議再睇多個醫生喇,係咪佢已經習慣咗喇 ...
喊呀,唔理佢就一d瞓番個機會都冇
小菜豆
|
j87cheung 發表於 18-9-25 09:10

我囝而家27個月都冇一晚瞓天光
陀B果陣已經3-4點被踢醒
之前睇資訊話BB在肚的生理時鐘,
可能帶到出生之後都係咁
我兒時都係咁
夜晚3,4自己坐起身玩
要到十幾歲才瞓天光
我接受咗我地係夜猫類
aidan08
|
我相信都係先天唔洗點瞓嗰類型。我大仔都係咁,一樣兩歲前都極少一覺瞓天光,我印象中直情係無。大大吓會好少少,但同其他小朋友比都係瞓得差D。佢比較難入睡,有時會話瞓唔著,有段時間,好似大約八歲左右,佢試過連續成個幾兩個月半夜醒咗要搵我,又攪成個幾兩個鐘都瞓唔返,我當時都嬲到發晒顛!一度有諗過帶佢睇心理醫生。後來睇到篇文,叫我遇到咁嘅情形要有耐性倍小朋友過渡,唔好再比瞓覺的壓力佢,佢之後真係正常返。touchwood之後都無再咁。

直到現在佢十歲,瞓覺仍然係佢最大問題,入camp佢必然瞓唔著,其他人瞓晒佢瞓唔到就驚會喊,連續三年學校camp都係咁。無辦法,我都幫唔到佢。雖然佢瞓得唔好,但佢日間又唔攰唔會無嚟精神喎,咁我唯有諗呢個世界真係有人唔洗瞓咁多。

回想起佢細個,我都覺得湊佢好辛苦,因為佢少瞓覺,生細仔都好驚佢會咁。當時無諗過呢個問題會延續到佢咁大個,但現實就係一路都係咁,所以,我覺得瞓得唔好係天生。
我要做媽媽
|
j87cheung 發表於 18-9-27 06:44
喊呀,唔理佢就一d瞓番個機會都冇

咁既話不如睇多個醫生喇
haha748494
|
回覆 j87cheung 的帖子

無吖,已經有一排無去健康院,因為我大囝當時都系飲夜奶。唯有辛苦D.
hungyiu
|
可以一路播輕音樂, 阿B聽慣左, 知道有音樂就是訓覺
hungwunwun
|
我陪佢訓, 佢醒左見到媽媽, 會安心d, 容易再訓.
hamsterma
|
j87cheung 發表於 18-9-25 09:10

我同佢同訓,佢有時半夜會喊,都會搵媽媽,同佢講媽媽係度,就訓返,黎d情況都係日頭玩的癲先會
RubyYu07
|
2歲都要抱住來行咩?半夜喊醒係咪肚餓?
RubyYu07
|
hungwunwun 發表於 18-9-28 10:07

我個仔都係咁,半夜要睇下身邊有無人?如果唔見我就肯定會喊
j87cheung
|
RubyYu07 發表於 18-9-28 21:54
2歲都要抱住來行咩?半夜喊醒係咪肚餓?

仲要成日抱,所以好辛苦

佢又無話叫食野飲奶啵 俾佢都係飲半支奶

或者起身幾個鐘意瞓番就會叫飲奶

一直以黎都冇呢個半夜習慣 無理由宜家有?
j87cheung
|
hamsterma 發表於 18-9-28 12:26
我同佢同訓,佢有時半夜會喊,都會搵媽媽,同佢講媽媽係度,就訓返,黎d情況都係日頭玩的癲先會
...
半夜都係兩公婆陪住佢

一直以黎 如果做緊野聽到佢喊都9 秒9 衝過去

隔一陣先衝 由佢喊 又試過 但唔得
j87cheung
|
hungwunwun 發表於 18-9-28 10:07
入睡晚晚有陪

瞓咗之後會去做家務

如果喊都馬上番床

都幫唔到佢瞓

j87cheung
|
aidan08 發表於 18-9-27 12:49
我相信都係先天唔洗點瞓嗰類型。我大仔都係咁,一樣兩歲前都極少一覺瞓天光,我印象中直情係無。大大吓會好 ...
但瞓得少,係咪變相生長時間都少咗?

我感受到你幾生苦

我無勇氣生多個

你好偉大
j87cheung
|
小菜豆 發表於 18-9-27 10:03
我囝而家27個月都冇一晚瞓天光
陀B果陣已經3-4點被踢醒
之前睇資訊話BB在肚的生理時鐘,
係肚我又無俾佢踢醒啵

我唔知呢個情況要捱到幾時

我怕我無命陪佢