自由講場

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

如題
人到中年,無兒無女,想學翻樣樂器,首選鋼琴(emoji),但新琴太貴5萬以下買五到好琴,想入手二手琴,請問有無人買過或者了解過二手琴市場?如果成交,搬運費這些又需不需要自己出,或者自己穩搬運?各位王國精英幫幫忙。

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

周街都有琴倉
但人生路不熟預左俾人呃
我果個係琴老師幫我搵,佢好老實,琴行唔敢呃老師(因靠佢地介紹客人)但街客就難講

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

無你可考慮先學,搵到個相熟琴老師。再叫佢幫你吼,或自己留意私放二手,叫琴老師幫你試(俾返錢佢當果d時間係上堂)

男爵府

畀面勳章

Jackie214 發表於 18-9-25 12:33
如題
人到中年,無兒無女,想學翻樣樂器,首選鋼琴(emoji),但新琴太貴5萬以下買五到好琴,想入手二手琴, ...

剛剛bk二手市場有一手琴放,款好新又唔貴,可以睇下

侯爵府

如題
人到中年,無兒無女,想學翻樣樂器,首選鋼琴(emoji),但新琴太貴5萬以下買五到好琴,想入手二手琴, ...

你budget 幾多先?
上fb market place 或Bk 二手市場睇下吧。十年內Yamaha u1市價係大約二萬中(當然有吾少標到個價好高啦、但見賣得出既都係2 萬中)、至緊要有tom Lee 個張certificate of origin 及叫埋你鋼琴老師去試琴。
另外之前有Bk jm報料話呢到有人可幫忙去tom lee 買u1, 有回佣折實後5 萬到、你可以search 下吧
成功的人放眼於機會,失敗的人放眼於障礙。 生命長短我無法控制,但內容就可以由我發揮!

子爵府

回覆樓主:

fb, carousell...

複式洋房

Charlotte_mom 發表於 18-9-25 12:47
周街都有琴倉
但人生路不熟預左俾人呃
我果個係琴老師幫我搵,佢好老實,琴行唔敢呃老師(因靠佢地介紹客人 ...

比較多人選擇的琴倉有邊幾個,我先去踩點,然後叫老師幫我揀。

複式洋房

ch_mama 發表於 18-9-25 13:00
剛剛bk二手市場有一手琴放,款好新又唔貴,可以睇下

5該曬先,我去睇睇

男爵府

畀面勳章

Jackie214 發表於 18-9-25 13:26
5該曬先,我去睇睇

男爵府

睛靈勳章

如題

我教琴都唔建議學生去二手琴倉買琴, 雖然個佣真係好高, 但好多琴都係得個外表靚(翻新過), 彈上手就知咩事

如果私人二手就一定要有證書, 就算有琴身編號都有可能係假, 同埋又要睇下之前個主人對個琴點, 個琴keep得好唔好, 如果試琴, 最好帶個tune琴師父去試, 琴老師識彈唔識整琴, 呢方面師父pro好多

搬運方面, 琴倉買就唔使煩, 私人就通常都係自己出錢自己攪

BTW, 如果唔使5萬買到全新U1, 你會唔會考慮?

珍珠宮

如題

我系松板綱琴倉買左個二手比女,都六年啦,好似一萬,而家重用得,包埋運費

wcpcelia    發表於 18-9-25 15:14

公爵府

如題
你先去琴行租房練,覺得會繼續學先買啦,講真,學琴又悶又辛苦不是個個頂得順,不是你諗得咁好的,如果買了琴又唔學,個琴要轉售會蝕好多
所有事物,當你知道它不是真的時,它就不會令你痛苦。

侯爵府

Jackie214 發表於 18-9-25 13:24
比較多人選擇的琴倉有邊幾個,我先去踩點,然後叫老師幫我揀。

吾好去琴倉呀、好多人中左伏
成功的人放眼於機會,失敗的人放眼於障礙。 生命長短我無法控制,但內容就可以由我發揮!

複式洋房

SaBB 發表於 18-9-25 14:23
吾好去琴倉呀、好多人中左伏

咁我應該點啊?我以前的老師係深圳人黎㗎,我本來打算自己去各倉了解完之後就叫佢幫手,我要點搞啊?

複式洋房

shareholder 發表於 18-9-25 13:59
你先去琴行租房練,覺得會繼續學先買啦,講真,學琴又悶又辛苦不是個個頂得順,不是你諗得咁好的,如果買了 ...

琴係琴房練琴要60蚊一個鐘,我一練就幾個鐘好5抵,去琴行問過,想租翻屋企練,但係去佐機間都話無哩個服務。

禁止訪問

複式洋房

kam825 發表於 18-9-25 13:39
我教琴都唔建議學生去二手琴倉買琴, 雖然個佣真係好高, 但好多琴都係得個外表靚(翻新過), 彈上手就知咩事 ...

謝謝老師。我怕自己搞5掂,仲想問一下,老師收5收成人學生,例如我,我唯一的好處是,雖然有家室,不過出勤率高。

複式洋房

Monkeylily 發表於 18-9-25 14:52

真係唔好去琴倉,實在太多翻新琴,有好野都唔會平,又要 ...

五該曬你先,我係了解到滴滴啦,咁邊啲網放出來的琴好啲,多啲?

珍珠宮

Jackie214 發表於 18-9-25 14:41
咁我應該點啊?我以前的老師係深圳人黎㗎,我本來打算自己去各倉了解完之後就叫佢幫手,我要點搞啊?
...

不如考慮下數碼琴,吾貴,彈下流行曲都ok

男爵府

睛靈勳章

Jackie214 發表於 18-9-25 14:54
謝謝老師。我怕自己搞5掂,仲想問一下,老師收5收成人學生,例如我,我唯一的好處是,雖然有家室,不過出 ...

哈哈, 我而家教4日休3日, 學生走一個先收一個, 暫時未有學生走, 收唔到你, 唔好意思
如果你唔介意既, pm我你住邊區, 我睇下有無朋友可以教你丫

首頁

尾頁

跳至