女童八歲過早發育,求醫生

babynetnet
|
8歲胸腫脹差不多啦!我身邊有兩個女仔都係未夠9歲就話胸痛……兩個都唔多食肉添,有個可以三個月完全唔食添……
kavenzou
|
aa06 發表於 18-9-25 16:09
回覆 kavenzou 的帖子

請問你來經時有幾高?, 而家有幾高? 你的父母高嗎?

我其實發育早得好利害,一年班已經差不多150,啫係好似街坊廚神小儀咁上下(只比佢瘦啲啲,我本身都係肥妹一名),個個都以為我小五六,之後幾年平均每年高1cm左右,到M嚟就冇再高,以家155。

我娘家人吾矮架,父母正常,爸爸近180,媽媽16X,細佬183,成日將個下巴放我頭頂

bb2
|
wuwucancan 發表於 18-9-25 16:23
豆漿有x激素咪一樣

植物激素對女性應該係好既,我記得之前我個婦科醫生都話飲豆漿好,當然唔係當水飲
ChloeMa
|
我個女當年9歲有dd跡象,戒咗雞、 雞翼之後, 就ok,去到12歲先正式嚟。
LittleRoxie
|
kavenzou 發表於 18-9-25 16:47

我其實發育早得好利害,一年班已經差不多150,啫係好似街 ...

我十四歲來M都係155cm
反而我朋友12yrs來就165cm
我女兒11yrs來時154..現在12yrs156
照骨齡顯示,她至少有160cm
希望凖啦

peony_so_hk
|
睇醫生
平時飲食要特別注意
wuwucancan
|
bb2 發表於 18-9-25 16:50
植物激素對女性應該係好既,我記得之前我個婦科醫生都話飲豆漿好,當然唔係當水飲
...

我就5知係咪好喇⋯不過我就少飲既

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊
bb2
|
wuwucancan 發表於 18-9-25 17:11
我就5知係咪好喇⋯不過我就少飲既

雌激素對女士係好,男士就要少飲
AAmother
|
vencyk 發表於 18-9-25 13:33
已看兒科,胸部脹痛,求兒童內分泌轉介,或發享

放心,8歲胸脹痛不是早熟!
我女兒8歲都開始脹痛,醫生話正常,
到9歲到不痛,而家10歲未來M
fanfanboy
|
bb2 發表於 18-9-25 17:17
雌激素對女士係好,男士就要少飲

雌激素對女性一樣會患乳癌架
豆漿都係不能飲太多
bb2
|
fanfanboy 發表於 18-9-25 17:27
雌激素對女性一樣會患乳癌架
豆漿都係不能飲太多

對 ,適量就好
vencyk
|
晴佳 發表於 18-9-25 14:18
你可以去睇鄭碧純,女醫生來,專睇成長科,我地當時睇佢同照骨齡,另外經健康院介,係醫院的內分泌科睇。 ...

唔該曬,我去睇下先,不過想問點排政府,我女話痛,亦摸到脹同乳房組織,不過過咗兩三日就明顯細咗,睇兒科佢坦白話唔太熟e方面,直接叫我找內分泌醫生,我自己就五年級M到,家姐同外甥女都早,外甥女細過亦曾發現乳房脹痛,即唔食雞,就好返直致六年級m到,自己155cm, 家姐高少少,姐夫一家唔高,所以外甥都唔高,但婆婆因乳癌去世,總之驚驚地,唔放心
tester5
|
vencyk 發表於 18-9-25 14:06
有寫,但無介紹專科,佢話自己唔熟e方面,叫我上網找

佢寫你咩科?通常先睇兒科,做一系列檢查,最後才轉介內分泌科
vencyk
|
tester5 發表於 18-9-25 19:59

佢咪兒科,話直接內分泌重好
js04
|
tester5 發表於 18-9-25 19:59

想問一下,如果胸部已有少少發育跡象,但骨齡正常,咁熟唔熟於早發育?
cake05
|
飲牛奶都唔好
gigi19810326
|
cake05 發表於 18-9-26 00:21
飲牛奶都唔好

係啦
我日日都比一包呢隻呀女飲
同另一隻,好似叫依美嘅奶佢飲。。。。。。。
咁~~~~究竟仲飲唔飲好呀?!?!?!

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊
cake05    發表於 18-9-26 00:51
cake05
|
真的食雞唔好?
leedy
|
回覆 vencyk 的帖子

兒童性早熟 失增高機會
http://the-sun.on.cc/cnt/lifestyle/20100929/00484_014.html
leedy
|