自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

大宅

bb2 發表於 18-9-25 14:08
我朋友囡囡7歲又係胸脹痛,佢囡好鍾意飲奶,睇醫生醫生叫佢唔好再飲牛奶,改飲豆漿,牛奶有好多激素 :igiv ...

豆漿一樣含有好豐富既植物性雌激素大豆異黃酮,都一樣唔應該飲太多.

瑪瑙宮

虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

ChanMoody 發表於 18-9-25 14:11
朋友個囡8歲已經來M , 一路都在政府醫院睇

好驚喎

我個女都6歲啦
咁快就要面對發育

瑪瑙宮

虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

kavenzou 發表於 18-9-25 16:47

我其實發育早得好利害,一年班已經差不多150,啫係好似街 ...

年級150

我女一年級105

我擔心佢唔識高

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

js04 發表於 18-9-25 23:52
想問一下,如果胸部已有少少發育跡象,但骨齡正常,咁熟唔熟於早發育?
...
如果骨齢正常,即是不影響佢將來日後發育後的高度,早發育或不早發育,家長其實也不需太擔心。
現在醫學,我覺得主要集中在找出孩子是否有一些疾病,從而令佢早發育呢?例如腦有沒有事?從而令佢早發育呢?如果驗到腦有事?就要接受治癒。

水晶宮

kavenzou 發表於 18-9-25 16:47

我其實發育早得好利害,一年班已經差不多150,啫係好似街 ...

Sorry笑C我⋯⋯你細佬好抵打

禁止訪問

好媽媽勳章

瑪瑙宮

LittleRoxie 發表於 18-9-26 07:34
我一年級一米左右
現在也只有155

我地一家都好遲高
細佬2個以前排第一
而家177 179
我就160
但我唔記得1年級幾高啦
爸爸178
個女似我,高極有限
最怕係矮過我

瑪瑙宮

tester5 發表於 18-9-26 06:43
如果骨齢正常,即是不影響佢將來日後發育後的高度,早發育或不早發育,家長其實也不需太擔心。
現在醫學, ...

我都諗住帶個女去jm 介紹個醫生都check 下
我女暫時都係數一數二最矮
雖然好幾個女仔都只係高佢2-3cm

問題係佢地爸爸勁高
肯定過180cm

媽媽都唔矮...唔知點解個個都咁細粒

禁止訪問

好媽媽勳章

瑪瑙宮

LittleRoxie 發表於 18-9-26 07:43
我老豆都高.....
我就高過我媽媽小小
但一年級都未定

我女只係鍾意訓
其實小一前一直都訓到12個鐘/日
可能無訓晏覺差d

高過我已經滿足

子爵府

2018復活節勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

LedTV 發表於 18-9-26 02:35
好驚喎

我個女都6歲啦

初初都幾麻煩,不過現在都15歲了。
佢媽咪同我講唔好食咁多雞翼

禁止訪問

好媽媽勳章

侯爵府

2023年兔年勳章

囡也是小四胸開始脹痛,之後食用無激素的雞及蛋,到小六下學期才來經,現在中二身高162cm。
親子王國日誌以外之網誌連結已被刪除

男爵府

其實奶⋯一日飲一包叫唔叫多? 因我囡都好鍾意飲奶,一日一包早餐飲! 因為佢好早就換牙(4歲11個月就換第一隻,到而家6歲半已經甩左7隻)所以我都擔心佢會早發育

禁止訪問

好媽媽勳章

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

LedTV 發表於 18-9-26 07:41
我都諗住帶個女去jm 介紹個醫生都check 下
我女暫時都係數一數二最矮
雖然好幾個女仔都只係高佢2-3cm

可以問下醫生意見,我都唔知點先算遲。不過,醫學上主要都係搵出佢早發育/遲發育背後的原因,是否因為一些不知的危疾影響了發育速度。

如果發現佢只是稍遲/稍早,但身體一切正常,都係唔需要太擔心既。每個人都可以好唔同。

做運動,10點半前訓,可幫助長高。

子爵府

bb2 發表於 18-9-25 14:08
我朋友囡囡7歲又係胸脹痛,佢囡好鍾意飲奶,睇醫生醫生叫佢唔好再飲牛奶,改飲豆漿,牛奶有好多激素 :igiv ...

牛奶是屋仔奶還是奶粉也有?

男爵府

陪月勳章

鄭碧純ok架, 7月帶我細女去睇(細女當時係21個月大), $1200診金, 因佢超細粒同輕, 家庭醫生refer我地去睇, 佢唔會拖症, 睇完話冇乜野正常仲叫我唔使覆診, 到佢4,5歲左右再去睇高度都未遲

我大女出世到返K都算高, 因為爸爸肥底同身高正常 (173左右), 但我得150, 小一到依家小二都好只係高左好少, 我諗高左都唔夠兩吋, 條裙都冇乜點短過, 好驚佢高高下又唔高, 似左我咁矮就慘慘豬.....

細女就一定係似我咁細粒, 下個月兩歲但似人地歲半 (已經俾多佢, 我媽話人地8個月bb都大隻過佢....), 瘦唔緊要, 希望高過我就好, 所以有理冇理我都plan 4,5歲再睇醫生follow高度

翡翠宮

KoneyB 發表於 18-9-26 09:03
牛奶是屋仔奶還是奶粉也有?

sorry,我冇詳細問

子爵府

回覆 Strawberrys 的帖子

請問那些是冇激素蛋及雞.

首頁
12345...6

尾頁

跳至