自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

chkkkkk567 發表於 18-9-25 15:33
我C6有強迫症,佢要求小朋友書包,書本分大細本整齊放好,功課放功課簿,星期六樓下有中秋晚會,功課做到一 ...

比我會鬧返佢『有病就睇醫生 唔好禍及無辜』然後會拍低佢d癲野 等佢冷静返比佢自己睇下有幾癲 勸佢睇醫生

大宅

樓主, 你未答你C6有無睇醫生和覆診?

男爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

vyhc 發表於 18-9-26 11:14
樓主, 你未答你C6有無睇醫生和覆診?

佢連小朋友係自閉症譜系要食藥都唔接受,佢點會看醫生呢?

水晶宮

回覆樓主

替樓主和小朋友辛苦,日日打仗咁。

用戶要求終止服務

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

crystal媽咪 發表於 18-9-25 15:53
如果可以嘅話留返少少功課、溫習俾佢跟。
等佢感同身受
辛苦晒你

同意

侯爵府

er......我女如果做做下功課要離開(廁所除外)我係要佢收好d嘢,唔可以攤開係度

執書包會跟返上咩堂排好.....

我女小一努力配合要求中

珍珠宮

2023年兔年勳章 畀面勳章 DHA勳章

回覆樓主:

相信你老公有點自閉症特質,不是強迫症。都好難頂,但冇得改,你唯有係接受

侯爵府

育兒性格勳章 畀面勳章

chkkkkk567 發表於 18-9-26 12:00

咁即係要改善係無望, 咁你認為可以忍到幾耐, 可唔可以一直一直忍落去? 小朋友是不是一樣可以忍到?

如果經濟許可, 我會搬番娘家, 佢唔諗辦法改善就唔會返去.

伯爵府

回覆樓主:

小事變大事。。強迫症都幾勁

男爵府

樓主,好明白你的苦況,唔知可以點幫到你,但真心希望你早日找到解決方法。

男爵府

熱血勳章 好媽媽勳章

我C6有強迫症,佢要求小朋友書包,書本分大細本整齊放好,功課放功課簿,星期六樓下有中秋晚會,功課做到一 ...

他是不是處女座的?

大宅

佢唔肯睇醫生,究竟真係強迫症定其他,都係估?
小朋友呢? 有跟進自閉譜系嘛?
無可能咁樣捱成世,遲早你都被影響到有情緒問題。
會考慮搵社工嗎?

琥珀宮

佢要睇醫生啦,係未工作太大壓力?

水晶宮

樓主case好難搞,一世人幾十年流流長,靠忍和呻唔一定頂到,仲有小朋友呢!要想想辦法。

子爵府

15週年勳章 親子王國15週年勳章

回覆 chkkkkk567 的帖子

我都好明白你, 我C6都有強迫症,有潔僻, 屋企一定要好整齊呀! 少少唔整齊都唔like呀! 係會炆憎發脾氣. 所以大家都要作出讓步,儘量遷就la.

男爵府

E…………咁你老公似自閉!因為如果你小朋友有譜系有好大機會係遺傳!

男爵府

jackiemei 發表於 18-9-26 13:28
er......我女如果做做下功課要離開(廁所除外)我係要佢收好d嘢,唔可以攤開係度

執書包會跟返上咩堂排好. ...

唔可以迫得太緊!

侯爵府

小方b 發表於 18-9-27 22:54
唔可以迫得太緊!

因為仲有更細,怕佢哋細嘅入咗去冇人知撕難d功課。所以我一定要大女人離開(大/小便除外)一定要執好

珍珠宮

而家生活喺香港,確係有壓力,慢慢同他傾下,我老公又係咁,不過係哦我第二啲,知佢年紀大開始囉梭,唯有扮下傻

首頁

尾頁

跳至