自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

阿女對數學理解比較弱,有咩好方法可以改善。

子爵府

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

回覆樓主:

唔只對數學理解,他對語文理解如何?
如果他語文能力都是弱,數學就更難明

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

只有一個辦法,不停做到熟做到非常掌握到,有信心為止(唔理你用咩有趣無趣嘅方法)
我女都係數學白痴,好不幸,呢樣野會一路累積,無得避。今日個底唔好,下年,下下年再advance只會更惡性循環

子爵府

Charlotte_mom 發表於 18-9-25 17:16
只有一個辦法,不停做到熟做到非常掌握到,有信心為止(唔理你用咩有趣無趣嘅方法)
我女都係數學白痴,好 ...

認同!又或者撞到一個岩既老師/補習
我仔以前數學都好差,我就係不停咁操,操到合格,操到70分(我接受嘅分數),四年級遇到一個岩佢嘅補習老師就跳到80+,其實之前都有揾過人補,但效果都係麻麻,可能係人地太叻,教啲方法我仔掌握唔到。

男爵府

睇佢係唔明數學概念定係唔識解題,唔識解題就操卷,圈題目重點字眼

唔明概念,可以用畫圖(視覺)或者積木(觸感)去解,等佢落手落腳做一次過程會幫助理解

wcpcelia    發表於 18-9-26 11:45

公爵府

2024年龍年勳章 陪月勳章 BK Milk勳章

試下解釋多次10既組合,再用實物教多次加減乘除,睇佢明幾多,一做文字題就知佢識幾多,要佢個concept 明白清楚肯定,再操數就快。如果你發現佢個底都好弱,點操都吾會快。 數感弱就用實物化去講解,會易d明

子爵府

babybeauty 發表於 18-9-25 17:05

幾年班?

做多些補充練習見識唔同嘅題型,錯咗當然要解番比佢聽,做得多有幫助。

另一個方法都幾有效,如理解能力差,唯有好似讀文科咁。你抄低佢常錯或弱的題形,初小例如如常做錯最後欠幾多錢的題型,你就regular同佢重溫,要知道欠錢即是將貨物價錢減付了幾多嘅價錢;而找錢就是比咗幾多減貨物錢。

侯爵府

Jameskey 發表於 18-9-25 18:18
認同!又或者撞到一個岩既老師/補習
我仔以前數學都好差,我就係不停咁操,操到合格,操到70分(我接受嘅分數),四年級遇到一個岩佢嘅補習老師就跳到80+,其實之前都有揾過人補,但效果都係麻麻,可能係人地太叻,教啲方法我仔掌握唔到。

其實真係, 我自己讀數出身, 我小朋友本身D數係中上, 我可以教到佢做TOP果D

但係朋友個仔數底好差, 我教唔到佢, 有好多佢唔明既野, 我係真係完全唔明佢點解會唔明

連我小朋友都教佢唔到

公爵府

2023年兔年勳章

回覆 babybeauty 的帖子

諗起 歲月的童話 裏面嘅 妙子。

數學理解能力係天賦,如果無咁嘅天份,應該考慮向其它方向發展。

或者佢嘅天份係其它嘅地方。

男爵府

回覆樓主:

為有練,練,練
過來人經驗。中學可以揀文科。
而家好似有文商科,仲好。

水晶宮

可能不是佢比較弱,是學校教得快及深,或者小朋友準備不足,因有D幼兒園教乘數表。。。方法

水晶宮

brother4 發表於 18-9-25 19:39
可能不是佢比較弱,是學校教得快及深,或者小朋友準備不足,因有D幼兒園教乘數表。。。方法
...

只-般小學?小幾?

公爵府

2023年兔年勳章

arting 發表於 18-9-25 18:26
睇佢係唔明數學概念定係唔識解題,唔識解題就操卷,圈題目重點字眼

唔明概念,可以用畫圖(視覺)或者積木 ...

講的就是數學化教學吧。

「三心兩意」的數學教師

波伊亞指出數學教育的主要任務是使學生勤於思考,他說過:「…首要者是教曉年青人去思考。」固然,困難之處不盡在於如何思考,而在於怎樣令學生主動地去思考。弗勒登塔爾提出「數學化」的教學過程 (process of mathematising),

在這發現過程中,學習者進行的活動就是運用數學手法和數學思維把親歷的經驗敘述、整理和詮釋,這種活動叫做「數學化」。」我以為這段話的關鍵字眼是“再次發現",既云“再次"也就顯示了教學是一種「導引學習」。

http://hkumath.hku.hk/~mks/09MathsTeacher3h2m.pdf

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

sfuhsg 發表於 18-9-25 19:12
其實真係, 我自己讀數出身, 我小朋友本身D數係中上, 我可以教到佢做TOP果D

但係朋友個仔數底好差, 我教唔 ...

係呀
朋友老公係工程師。有次朋友攰攰地叫佢幫個女溫數。初初daddy充滿信心話easy job,教教下開始咆哮:你都唔明!
個女都唔好惹:你都唔明我點解唔明!

我朋友坐埋一邊笑到顛左

所以我幫我女搵補習,我講明唔要天才。天才思考方式教唔到我個女

我阿女係數學白痴。我仔剛相反,step one 一跳跳到step five。叫佢解釋佢反晒白眼覺得「咁都要解釋!」

真係唔同人唔同教法架

大宅

畀面勳章

回覆樓主:

我全家族都係理科人,數感極好,老公都唔差,真係無諗過生左個數學白痴既女
我就係完全唔明佢唔明乜野,用左十萬個方法講解都唔明,最後投降出去比人教。不過操數係有效,最少可保證合格。我地依d數感好既人,做幾題就已經舉一反三,佢地可能要每種題型做100次先明。

伯爵府

初小數學其實唔洗理解....加減乘除就係要做熟...做熟...做到好熟...

打好左四則運算基礎...做乜都易好多.

wcpcelia    發表於 18-9-26 11:46

王國長老

kangaroomama 發表於 18-9-25 20:51
我全家族都係理科人,數感極好,老公都唔差,真係無諗過生左個數學白痴既女
我就係完全唔明佢唔明乜野,用 ...

哎,完全明白
唔係樣樣都可以咁易實物說明
例如小數除法,1除4,咩補零咩移小數點,教佢十萬次都唔明,唯有hardcode 叫佢死記,但佢因為無concept,錯左都唔知,例如除左話答案係25,佢唔會覺得有問題
真係嘔電

男爵府

回覆樓主:

我仔小五,已經水深火熱之中,零數感。。。。請教高人還是要由基礎做起,四則運算必須準確,努力中,但一開學已經分數加減,唉。。。

子爵府

Charlotte_mom 發表於 18-9-25 17:16
我女都係數學白痴,好 ...

冇錯,數學係不停做,用唔同方法,搵 video 播,用 apps 玩遊戲,唔一定拎本練習出黎做,因為本身唔識再做好反感。
用多 d 唔同方法入手,令佢 keep 住興趣玩住學,keep 住練

子爵府

chairhair 發表於 18-9-25 21:17
我仔小五,已經水深火熱之中,零數感。。。。請教高人還是要由基礎做起,四則運算必須準確,努力中,但一開 ...

比啲小三小四嘅卷或者練習佢做返,數感差嘅人其中一個特點係對數理記憶力稍弱,要不停温返以前啲基本野,而且考試有部分係會考返已有知識。我自己策略就係深果啲就唔好勉強太多,但識果啲就要攞足分數。

首頁

尾頁

跳至