自由講場

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

都敏俊C 發表於 18-9-25 22:06
冇錯,數學係不停做,用唔同方法,搵 video 播,用 apps 玩遊戲,唔一定拎本練習出黎做,因為本身唔識再做 ...

有video, apps 介紹嗎? 謝謝你先

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

Jameskey 發表於 18-9-25 23:11
比啲小三小四嘅卷或者練習佢做返,數感差嘅人其中一個特點係對數理記憶力稍弱,要不停温返以前啲基本野, ...

俾高難中難低難卷佢,試下問題出喺邊
如果只係高階思維攪唔掂,就貴精不貴多,做少d,慢慢dab清楚當中道理
如果基礎卷都攪唔掂,就要從基礎補起
如果文字題唔掂,就要從旁協助點搵重點
如果睇完題目唔知點入手,即係基本功未夠扎實,唔識靈活運用,要再操fit,同教佢點一步步利用手上資料

子爵府

Cian 發表於 18-9-25 23:36
有video, apps 介紹嗎? 謝謝你先

最經典嘅教育電視 我細個真係日日放學睇教育電視,唔使點溫書都考頭幾名,真係熟到個套教育電視講乜都識,所以播一次唔明可以睇多幾次,google 搵 etv 乜科都有

App 我都唔太熟,有朋友介紹 monster math, 如果有其他 jm 介紹就好啦

男爵府

我以前會睇教育電視,覺得佢地個套方法好易明,自己睇完再教仔,有時自己會畫圖,畫線令小朋友明白,佢地明白咗,就越做越快

珍珠宮

babybeauty 發表於 18-9-25 17:05
阿女對數學理解比較弱,有咩好方法可以改善。

去超市買野由佢計數,邊種packaging 價錢抵,埋單幾錢...

水晶宮

babybeauty 發表於 18-9-25 17:05
阿女對數學理解比較弱,有咩好方法可以改善。

做多啲文字題,係會有進步嘅,會越做越快,越做越叻,平時亦多啲出加減數題比佢,會train到佢心快,唔駛吓吓用算草紙計

我仔上年小一,我上學期train佢睇題目,到下學期佢做功課可自己睇文字題,唔駛我吓吓讀比佢聽,真係遇到唔識嘅字先問我

複式洋房

都敏俊C 發表於 18-9-26 00:44
最經典嘅教育電視 我細個真係日日放學睇教育電視,唔使點溫書都考頭幾名,真係熟到個套教育電視講 ...

Thanks

首頁

尾頁

跳至