問昆蟲?點解房,廚房,廁所都見到佢?

beahappylady
|
有咩破壞力?

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊
pochario
|
lm
油麥麥
|
煙草甲是一種世界性的儲藏物害蟲,食性複雜。在糧食倉庫裡危害穀物,豆類,油料等糧食;

防治方法

(1)注意倉庫內清潔,新舊糧食不宜混放。(2)寒冷地區冬季可把倉庫溫度降至-3℃經7晝夜,大部分幼蟲將被凍死。(3)菸葉入庫時要嚴格檢查蟲情,有蟲的要先行殺蟲處理,然後入庫。(4)對貯存2年左右的菸葉採用塑料膜密封存,盡量集中使用,蟲口密度大時,可用磷化氫氣體熏蒸防治。(5)針對該蟲有趨光性,在倉庫內安裝誘蟲燈,不僅可殺滅害蟲,還可減少蟲體對貯煙的污染。
kam825
|
你屋企有d野吽出黎架, 快d搵下d櫃既深處, 會唔會有d食物/藥材之類, 收埋左好耐又唔記得左
plumtree
|
beahappylady 發表於 18-9-25 17:22
有咩破壞力?

係咪啡色一粒好細好細㗎?個殼圓拱形硬硬咁,遠睇似一點啡色,好似甲蟲咁㗎
如果係,就同我數月前發現嘅一樣。唔知係咪一樣。因我冇zoom得咁近影。
gglc
|
我屋企最近都好多,搵左好耐終於搵到一包中藥貼吽左好大一堆,波及埋一盒平價雪加。掉左之後少好多,但仍然有。希望只係餘孽啦。我發覺佢地好中意痴埋d油立立嘅野到。我有一個香薰蠟燭,每日都有一兩粒痴住死係入面,有支按摩油又係邊位痴左好多死屍。嚇死
wcpcelia    發表於 18-9-26 12:24
beahappylady
|
plumtree 發表於 18-9-25 20:20
係咪啡色一粒好細好細㗎?個殼圓拱形硬硬咁,遠睇似一點啡色,好似甲蟲咁㗎
如果係,就同我數 ...

正是好驚佢食曬我家的東西
plumtree
|
beahappylady 發表於 18-9-25 21:59

唔駛驚咁又唔會嘅。佢係偶出嚟嘅。應該係有啲干貨變壞偶出嚟。
我試過兩次。第一次係幾年前喇。當時唔算嚴重,偶然老公响廚房雜物架發現嘅。
最近一次係幾個月前,我突然發現佢每日都有好多出現响客廳,無論梳化,餐枱,電視柜。而且唔止一兩隻。打完執完好快又有。黃昏後開始就會好多。我搵左好耐,翻箱倒櫳好多日都搵唔到源頭。
後來幾星期後,我死心不息,再搵一次,終於比我發現,原來係我一袋茶包度偶出嚟嘅。當時真係 揾得我咁辛苦。
所以,你盡快搵出源頭扔掉得一干二淨就冇事㗎喇。真係煩爆㗎呢隻野。
plumtree
|
beahappylady 發表於 18-9-25 21:59

上面幾個jm都中晒。學名嗰個我唔知,我冇咁有學識。
佢哋真係好易响啲藥材,豆豆,瓜子,茶葉偶出嚟。
講真防治方法我都諗唔到。唯一方法就係盡快食鬼晒啲唔入得雪櫃嘅野,唉!人少就唔買咁多。啲野一擺得耐就會咁。
caca0921
|
我屋企之前都出現過,我用膠箱貯存藥材,原來係箱入面其中一種藥材度吽出黎,我趁好天就將d藥材倒晒出黎晒下太陽先至收藏