論盡家傭

跳至

首頁
12345...6

尾頁

別墅

今日中秋紅日,我工人只黎左兩個月,照理係冇紅日假放,事前冇同工人confirm 過今日放假,點知一早起身工人send 個whatsapp比我老公話有事要放假就自動波放左自己假,真係唔明個工人諗乜,完全企左係度。

伯爵府

Tszyee 發表於 18-9-25 18:21
今日中秋紅日,我工人只黎左兩個月,照理係冇紅日假放,事前冇同工人confirm 過今日放假,點知一早起身工人 ...

未夠3個月都要放勞假,不過無薪。

wcpcelia    發表於 18-9-26 10:44
333s    發表於 18-9-25 21:32

別墅

ipcs 發表於 18-9-25 18:28
未夠3個月都要放勞假,不過無薪。

我知,如果佢要放我最多no pay 放,但係咪要預早一日通知我好安排?事前冇講話紅日呢日放假,一個whatsapp send 黎話有事自動波放左假,咁係我問題定佢問題?

男爵府

Tszyee 發表於 18-9-25 18:32
我知,如果佢要放我最多no pay 放,但係咪要預早一日通知我好安排?事前冇講話紅日呢日放假,一個whatsapp ...
事前通知就咩事都冇,放左都係no pay,唔好諗咁多

伯爵府

我知,如果佢要放我最多no pay 放,但係咪要預早一日通知我好安排?事前冇講話紅日呢日放假,一個whatsapp ...

正常應該你地一早協議好,講明今日放定另補假期,可能佢以為法例規定一定要放,你又無講另補咁佢就假定今日好似例假咁放,佢whatsapp話聲你知叫做交代左。佢出街時,係咪你地未起身,佢又唔好意思叫醒你地講呀?

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

佢返來時, 同工人講, 如你要放假, 早日話聲我知, 而唔係之後whatsap先生.
你知唔知未夠3個月放假要扣錢? 如你有事要放講我知, 我諗住唔扣你錢. 但你咁無禮貌, 自己出去, 仲要whatsap先生唔係我. 咁一定要扣錢. 仲有乜野事要同我講唔係先生.

別墅

ipcs 發表於 18-9-25 18:37
正常應該你地一早協議好,講明今日放定另補假期,可能佢以為法例規定一定要放,你又無講另補咁佢就假定今 ...

睇佢whatsapp 內容就我覺得佢知自己今日唔放假,因為次次放假前一日我哋都會同佢confirm 明天放假。今次我唯有就當佢係唔知。

伯爵府

Tszyee 發表於 18-9-25 18:47
睇佢whatsapp 內容就我覺得佢知自己今日唔放假,因為次次放假前一日我哋都會同佢confirm 明天放假。今次我 ...

你地唯有下次同工人溝通得好d啦

水晶宮

睇佢whatsapp 內容就我覺得佢知自己今日唔放假,因為次次放假前一日我哋都會同佢confirm 明天放假。今次我 ...

你工人的休息日是浮動, 要每次放假前先confirm? 如果每星期係規定一天係休息日, 就唔洗咁麻煩下下要confirm. 勞工假亦自動波放。不過你工人初来, 下星期又有國慶假, 你同佢溝通一下國慶安排

琥珀宮

法例規定,勞工假一定要比工人放,若你想佢掉其他日子放,應該係你預早通知佢,你無通知,正常就係放假,不過無薪姐。

琥珀宮

若無預先安排,咁勞工假一定係正日放,無需confirm

唔知果個係你,唔係工人

象牙宮

今日中秋紅日,我工人只黎左兩個月,照理係冇紅日假放,事前冇同工人confirm 過今日放假,點知一早起身工人 ...

未3个月, 想放, 無薪 lol 。

出糧時, 會少一日。並會注明, 另它簽受。

我不會不好意思。 按本子辨事。

你工人都很那个的。 哎不好用。

==
我老媽工人, 老媽傷殘每日都需有人陪伴。
工人, 來之前 口头上同意。每月休二日。其它都是當加班。

wcpcelia    發表於 18-9-26 10:45
想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

別墅

birdbird 發表於 18-9-25 20:29
你工人的休息日是浮動, 要每次放假前先confirm? 如果每星期係規定一天係休息日, 就唔洗咁麻煩下下要confir ...

係呀,因為我而加大肚又要湊大囡,同工人協議左要就返我嘅時間放假,而我哋請佢之前都係講清楚可以就到我哋時間先請,所以每個星期嘅假期唔係特定一日,不過我都咁耐都係放星期六/日比佢嘅,因此每星期五晚會同工人confirm 一次放邊日咁囉。
其實佢想放我冇乜特別事我都會放比佢,但係我覺得冇時前同我confirm 放假,而到當天早上出左門口先send whatsapp 講,即係好似先斬後奏咁,當下有些少無奈啫。

別墅

木土土 發表於 18-9-25 20:55
法例規定,勞工假一定要比工人放,若你想佢掉其他日子放,應該係你預早通知佢,你無通知,正常就係放假, ...

係呀,因為我而加大肚又要湊大囡,同工人協議左要就返我嘅時間放假,而我哋請佢之前都係講清楚可以就到我哋時間先請,所以每個星期嘅假期唔係特定一日,不過我都咁耐都係放星期六/日比佢嘅,因此每星期五晚會同工人confirm 一次放邊日咁囉。
其實佢想放我冇乜特別事我都會放比佢,但係我覺得冇時前同我confirm 放假,而到當天早上出左門口先send whatsapp 講,即係好似先斬後奏咁,當下有些少無奈啫。

侯爵府

佢之前有冇喺香港做過?
應該係佢約咗人所以先斬後奏。

別墅

木土土 發表於 18-9-25 20:59
若無預先安排,咁勞工假一定係正日放,無需confirm

唔知果個係你,唔係工人

每個家庭安排都唔同,當初我哋協議左能就返我時間放假先請。而每次放假都會提前一日互相confirm 。但今次係完全冇confirm 到假期,而到當天早上佢出左門口先send whatsapp 講話要放,先斬後奏,咁問題左哪方?如果佢提前一日同我講話要放,我唔會唔比。佢send 得whatsapp黎話佢因爲點點點而要放假,證明佢知道佢今日我哋係安排左佢返工。

別墅

333s 發表於 18-9-25 21:37
未3个月, 想放, 無薪 lol 。

係我都係因為大肚同要湊大嘅,請佢前講明就到我時間放假先請。其實本身要佢放假係冇問題,問題在於冇confirm到假期而佢出左門口先whatsapp我老公話要放假,感覺上好似有心先斬後奏,比我感覺唔係咁良好。

333s    發表於 18-9-26 11:17

別墅

princesscupcake 發表於 18-9-25 23:00

佢之前有冇喺香港做過?

冇,第一次黎,我都係覺得有少少先斬後奏,因為佢出左門口先whatsapp 講。。

水晶宮

Tszyee 發表於 18-9-25 23:01
每個家庭安排都唔同,當初我哋協議左能就返我時間放假先請。而每次放假都會提前一日互相confirm 。但今次 ...

每家庭的安排雖不同, 但放假前一日才confirm不算叫做合理。
你既然覚得今次係工人先斬後奏, 咁你以後就預早幾日同工人傾边日放假。下星期又有勞工假, 早早同工人講清楚。

男爵府

回覆 Tszyee 的帖子

其實就好似你番工咁, 你想你老細幾時話你知可以放假. 雖然佢自己無問過就放好有問題.

首頁
12345...6

尾頁

跳至