論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

別墅

birdbird 發表於 18-9-26 01:26

你一樓寫的, 就根本冇跟工人提過中秋的假期, 你何來在中秋 ...

你老細請你個時有同你講過紅日未必放到假比你,有機會需要時補假比你,而老細安排好更表比你,紅日當日冇編你day off ,你自動波放假。咁照你咁講你唔駛whatsapp你老細話你有事要放假啦,你就係明知你個日唔係day off 先whatsapp你老細話要放假咋嘛。。。

別墅

birdbird 發表於 18-9-26 01:33
我用工人用咗十幾年, 正正就係僱主, 紅日工人自動波放假, 我唔需要安排。如紅日我要工人開工, 我就真係要 ...

所以咪話每個家庭請工人點安排都唔同。。你個工人自動波放紅日係你家嘅事,你點安排我控制唔到,唔關係你請左十年唔十年嘅事,我點同我工人協定放假又係我家嘅事。
但係我講到眀呢段期間要就我放假,同埋如果有特別日子要放要早一個星期通知,佢冇做到就係佢嘅問題囉,唔係當天whatsapp我話有事要放就自己走左去,太不負責任了。

別墅

木土土 發表於 18-9-26 01:46
今日是佢來港後第一天勞工假期,可能佢聽人話法例規定必須要放,但出門後怕有誤會才whatsapp 交帶一聲吧。 ...

如果你想清楚成件事來龍去脈可以睇返我上面嘅回覆。
我假期係一星期前安排好,亦有比足夠時間佢request 放假,放假前一日confirm 係唔想因溝通不良而放錯假,大家造成不必要嘅誤會。

別墅

PCCW2319 發表於 18-9-26 04:40

咁你既所謂“大家協議書好”有無寫落合約裡面?

就係因為太多變數先講到明假期會浮動要就我,太多野係預計唔到,我早一頭半個月訂好假期你又點知我邊日生仔,又或者我要入院檢查要住一晚呢?其實如果早一頭半個月編好假,到時你突然話唔比放,佢話有事安排左要做唔放唔得我又吹得佢脹?講定唔講定到時件事發生左都係有得拗。佢早一個星期話話比我聽有邊日想放我盡量安排,同我早一個星期安排好佢放邊日我覺得雙方都合理同公平,我並冇限制佢冇得request 假,而今次我冇安排佢紅日呢日放假,佢其實如果想放可一早同我講request 放呢日,而唔係紅日當天send 個whatsapp黎講話有事要放假我就要放比佢,

別墅

同樣哋,如果佢中秋呢日放假,我係佢出左門口之後我突然有事唔放得比佢,我send個whatsapp叫佢返黎唔好放,咁係咪又冇問題先?你都話啦,你提意早一頭半個月編好更表‘如有問題或突然需要變更, 可預早雙方再協議調動.’,你都識講要預早雙方再協議調動啦,咁佢當天出左門口先send whatsapp黎話放假係咪叫預早雙方再協議調動?

我放上黎討論其實都係想呻下個工人係我冇安排佢放假嘅日子,一個whatsapp send 過黎就要放假,咁係咪咁嘅情況我就要就犯?我係深怕蹤容得一次,係咪下次又係咁情況下放假我又要唔出聲比佢放?估唔到我呢個topic會咁大回響,講到咁深入。

別墅

再者我已經同我工人解決左今次嘅事件,我亦都冇責備佢嘅意思,我只係唔接受佢今次咁嘅 ‘request 放假方式’,我相信各老細都唔想請個員工whatsapp 你一句就申請放假嘅,我就當大家今次溝通不良,多謝大家關心同意見。

別墅

PCCW2319 發表於 18-9-26 07:42
..........祝你搵到個好外傭。

多謝。

別墅

bblover123 發表於 18-9-26 08:58
回覆 lily-of-valley 的帖子

勞工法例講明法定假唔可以用錢代替。

我從來冇講過話要揾錢代替,紅日當天我亦有權要求佢工作而候補假期俾佢,而且佢未做滿三個月,如果佢係要放我仲要扣佢錢tim

別墅

bblover123 發表於 18-9-26 09:08
回覆 birdbird 的帖子

無錯,合理化自己的錯。可能工人喺佢未起身時搞門話走人,會出咗另帖子話工人放假日 ...

係日歷mark 好邊日放假叫唔叫事前通知?冇mark 即係可以放?我哋定左放假日後都會mark係日歷,放完假返黎佢會係日曆上面簽名。
你返工出左更表,有冇需要老細日日睇你邊日唔係放假?

別墅

bblover123 發表於 18-9-26 09:08
回覆 birdbird 的帖子

無錯,合理化自己的錯。可能工人喺佢未起身時搞門話走人,會出咗另帖子話工人放假日 ...

係,因為正常安排左放假,前一日晚上都會同佢confirm 明天放假。冇必要再一早嘈醒我同小朋友講話佢出門口放假。
但係今次冇安排佢放假,佢要求當天放事放假係咪應該有責任感當面講清楚,批准左先出門,而不是出在門口至whatsapp話有事要求放假?程序上係咪錯左?
你會問準左你老細可唔可以放假先放假?定係你會自動波放在假先WhatsApp通知你老細話你要放假?

別墅

birdbird 發表於 18-9-26 09:36
員工頭3個月不享有 有薪勞工假, 但不代表僱主要扣番果日人工先至叫合法。工人頭3個月放勞工假, 僱主可不扣 ...

佢頭三個月可享有勞工假期,但係係冇薪假,如果佢佢放勞工假期就要扣錢(因為係冇薪假)。請你問清楚你Agents先講。。。

別墅

bblover123 發表於 18-9-26 09:39
回覆 Tszyee 的帖子

大家女人講生仔,作動時真喺唔知幾時,咁你前一天 confirm ,你可預計下一天不會作動 ...

作動都有真有假,我第二胎,一有任何穿水/作動或者見紅就要即時入院,唔似第一胎可以慢慢嚟,而且亦有可能係穿水先,咁試問我會唔會今日知道我聽日穿水要入院生仔

別墅

bblover123 發表於 18-9-26 09:41
回覆 seenfu 的帖子

咁樓主今次無按法例在四十八小時前另定休息日,咪犯法? ...

另定休息日(即補假)係60天內,請你睇清楚。

別墅

birdbird 發表於 18-9-26 09:47
忍唔住搭訕

從一樓的留言来看, 根本就從來冇打算比工人頭3個月放勞工假。

問題不在於我有冇諗住比唔比佢放紅日你到底明唔明?你理得我紅日當天放唔放佢假啫總之法定假期我有權要求佢天工作,後補假期俾佢,如果佢要求放假,放左就係冇薪假期。

但係問題係我冇安排到佢當天放,佢自動留低個WhatsApp就放咗假喎。我mark 哂日歷邊日放假,而平時佢放假前一日晚上我都會同佢confirm 一次明天放假,我冇同佢confirm佢應該醒水知道明天唔係放假日啦,而且日曆都冇mark 到佢放假

你返工出左更表mark好邊日你放假,你仲需唔需要老細每一日都提你聽日唔係放假?

別墅

bblover123 發表於 18-9-26 09:52

咁咪喺,你有咗,預計唔到,你 confrm 別人放假,就可預計下一天不會作動。咁只喺肚痛 ...

你可唔可以組織下再講多次,我get唔到你咩意思一係我試吓估下你講咩啦。你係咪想話我安排左假期俾佢放又點知當天我唔會作動/穿水/見紅要生呀?

答: 既然安排佢放假,我就係安排左我如果作動都有人幫我手先會安排佢放啦,唔係咩叫安排放假?

別墅

bblover123 發表於 18-9-26 09:35

老細安排更表是否簽約時已安排更表,好似你咁講?更表都是每一個周期一次,不是簽約請 ...

亂個個你係,你追返我之前d post 睇清楚先發言。。。啦

別墅

seenfu 發表於 18-9-26 10:09

照我理解樓主係個日曆係mark好邊日放假, 係通知咗架啦。 而 ...

多謝你,終於有人get到我個point

咁到最後我都係口頭同佢講返,今次亦冇責備佢,我就當佢今次係唔清楚/唔知情。我只係比個警惕佢,唔想下次再有同樣事情發生。
如果下下都用唔清楚/唔知情/有急事,而要求放假當天send 個whatsapp黎就代表我批准左佢放假,咁就真係唔知邊個係老細喇。

別墅

bblover123 發表於 18-9-26 10:17

法例原文:

多謝你提醒,但係佢已經自動波放左。。所以我冇需要另外安排佢補假。。。囉。。。

別墅

bblover123 發表於 18-9-26 10:29

咁,如佢無自動波放咗,你在該法定假期前48小時有無編喺你個月曆上呢?

事實事實事實(很重要,所以要講3次)係佢尋日已經自動波放左。。我已經無需要另安排補假比佢。
你唔好問我假設性嘅問題,呢d問題答左你都係冇意義。。
另外係你認定我冇安排,以上只係你個人猜測?我有冇安排/點安排要向你交代嗎?

別墅

bblover123 發表於 18-9-26 10:41

用事實嚟講,你要工人在法定假期後放喎。

上面答左你同已經講得十分清楚 其實你係我邊位?我有冇安排工人放假都要同你交代?唔好用你假設性嘅猜測放係我個Case 度啦。你呢個問題已經離哂題

首頁

尾頁

跳至