論盡家傭

跳至

首頁
12345...6

尾頁

別墅

birdbird 發表於 18-9-25 23:14
每家庭的安排雖不同, 但放假前一日才confirm不算叫做合理。
你既然覚得今次係工人先斬後奏, 咁你以後就預 ...

雙方都一早協議左而又同意嘅咁就唔叫做唔合理啦。除非大家冇講明而每次佢放假前先‘通知’佢聽日放假咁就叫唔合理囉。
不過我啱啱都已經同佢溝通好,我希望今次只係佢唔清楚,而唔係有心先斬後奏啦。
多謝你意見

水晶宮

Tszyee 發表於 18-9-25 23:25

雙方都一早協議左而又同意嘅咁就唔叫做唔合理啦。除非大家冇 ...

你自己份工, 休息日及勞工假又是否要到前一日才confirm 呢?

放假前一天才跟工人 "confirm" 根本就不合理, 仲以 "双方協議" 去合理化自己個行為。

別墅

bblover123 發表於 18-9-25 23:18
回覆 Tszyee 的帖子

其實就好似你番工咁, 你想你老細幾時話你知可以放假. 雖然佢自己無問過就放好有問題. ...

我請佢之前講到明就到我時間先請。唔通你老細請你前講到明你要就到佢時間放假先請,但係請左你又覺得唔合理咩?
而且你會唔會未有老細批准,當日send 個whatsapp同老細知會聲你今日放假就自動波放假?如果會只能話你夠guts ,又或者你本身係老細。

別墅

birdbird 發表於 18-9-25 23:32
你自己份工, 休息日及勞工假又是否要到前一日才confirm 呢?

放假前一天才跟工人 "confirm" 根本就不合理, ...

我請佢之前講到明就到我時間放假先請佢,佢同意就係大家協議好,我亦同佢講過如果佢有想放嘅日子可以提前1星期同我講,我會安排佢放假,如果冇特別日子想放我會安排佢放假嘅日子,而每次放假前都會同佢confirm 一次以免溝通不良而放錯日子,我認為有事先講清楚而對方同意就叫合理。如果冇講清楚/對方唔同意下而我咁做就叫唔合理。

而且你覺得提前一日先confirm 放假係唔合理,試問佢出左門口先whatsapp通知我佢今日有事要放假,難道又合理嗎?

水晶宮

Tszyee 發表於 18-9-25 23:53

我請佢之前講到明就到我時間放假先請佢,佢同意就係大家協議 ...

勞工假, by default 係有得放正日, 如果僱主唔想工人放正日, 應該係主動事前向工人提出, 而不是工人放假日whatsapp 你老公 (可能你地當時仲未起身)佢要出去, 而你就當佢先斬後奏。

況且, 一開始你就根本冇打算在工人上工頭3個月比工人放勞工假。

我地打工, 有急事要請假 (係請年假而不是放勞工假), 有時等不及老細回来, 都打电話或send watsapp 向老細交待一聲要即走。

公道自在人心, 你認為自己係合理僱主, 大可繼續你现時處理工人休息日及勞工假的做法。

水晶宮

回覆樓主:

節錄自勞工處網頁
www.labour.gov.hk/tc/faq/cap57f_whole.htm

4.僱主可否要求僱員在法定假日工作 ﹖ 答4.

可以。如果僱主要求僱員在法定假日工作,便須在事前至少48小時通知僱員,並在該法定假日前或後60天內安排另定假日給僱員。如雙方同意,僱主可在法定假日或另定假日的30天內安排代替假日給僱員。在這些情況下,勞工處建議僱主應為僱員所放取的另定假日或代替假日保存清楚的記錄。 

別墅

birdbird 發表於 18-9-26 00:10

勞工假, by default 係有得放正日, 如果僱主唔想工人放正 ...

係呀,我請佢簽佢之前就講到明,因為我大肚,所以係我生之前至坐月完結之前假期要就我,如佢有特別事要事先1星期通知我佢有特別事要放,我就會安排比佢放,咁大家同意下才簽約。
1.簽約前先大家協議好,咁叫做我冇事前向工人提出嗎?

別墅

勞工假, by default 係有得放正日, 如果僱主唔想工人放正 ...

2.工人要放假我哋未起身send whastapp通知唔係一個Excuse,點解佢唔出門前係屋企send 而係出左門口先send ?而且我哋係屋企佢有急事點解唔直接面對面講?而且佢出門時我老爺有問佢先生知唔知佢今日放假,而工人答話先生知佢放假。(個時佢並未whatsapp通知我先生)而我先生係聽到有門聲起身,過一段時間先收到工人whatsapp話有事要放假。如果唔係有計劃先斬後奏我諗唔到係咩原因。
3.你話你返工有事有急事等唔切老細返嚟都會whatsapp老細請假,但係佢而家老細係屋企係可以當面申請放假,點解佢要用send WhatsApp咁嘅方式黎通知?

別墅

4.大前提,如果我衡量過係真係急事,佢出左門口先至出聲我會酌情處理,佢嘅原因只係話佢姐姐過嚟搵佢,佢今日要放假,我並唔覺得係一件非常之急嘅事,佢呢個理由更可以早幾日通知我安排佢放假,而佢冇咁做。而且佢比得咁嘅理由我要求放假,好明顯佢清楚知道佢今日並唔係放假日。

水晶宮

Tszyee 發表於 18-9-26 00:55
係呀,我請佢簽佢之前就講到明,因為我大肚,所以係我生之前至坐月完結之前假期要就我,如佢有特別事要事 ...

係你作為僱主要每次勞工假唔比工人放正日要事前同工人講. 你唔出聲, 工人就by default 放正日, 而唔係你唔出声代表工人冇得放假。

你上勞工處刨下本指南先至再撐自己係合理僱主啦。

別墅

birdbird 發表於 18-9-26 00:18
節錄自勞工處網頁
www.labour.gov.hk/tc/faq/cap57f_whole.htm

上面已經答左你,我簽佢之前已講到明我坐完月前都要就我時間放假先請,而佢返到今個月底就足兩個月,咁簽約前講到明,咁就係已經滿足左*須在事前48小時通知僱員*呢個規定啦?right ?

水晶宮

回覆樓主:

在外打工, 僱主一早編好更表, 員工一早就知边日係休息日及勞工假期, 而不是休息日或勞工假前一天才confirm. 唔好將員工的休息日/勞工假混為一谈。工人有要事要請年假, 係由佢出聲; 放休息日/ 勞工假如要每次主動向僱主出聲先有得放, 唔覺個僱主合理。

上工前的雙方協議如本身内容係不合理, 上到勞工處都唔係咩理據去辯解。

別墅

birdbird 發表於 18-9-26 00:59
係你作為僱主要每次勞工假唔比工人放正日要事前同工人講. 你唔出聲, 工人就by default 放正日, 而唔係你唔 ...

簡單D講,你去見工,見工時對方講到明每月4日假,你如果有request 最少要1星期通知公司,紅日未必放到比你有需要時會補假,而因為公司時不時有活動,有時可能要隨時就公司活動而調假,如果你接受到公司嘅安排就簽合約反工啦。
但係請左你,你又話咁唔合理,仲要話左冇得放都whatsapp老細,然後未得到同意自動波請假,咁你都幾難攪,我相信你會係一個好老細,完。

水晶宮

Tszyee 發表於 18-9-26 01:04
上面已經答左你,我簽佢之前已講到明我坐完月前都要就我時間放假先請,而佢返到今個月底就足兩個月,咁簽 ...

你完全理解錯上面條QnA。上面意思是每次勞工假前最少48小時前通知員工當日開工, 而不是未上工前講 "放假要就僱主放假" 就替代咗每一次你要在勞工假前通知員工上班。

你上網刨下個網頁啦

別墅

birdbird 發表於 18-9-26 01:07
在外打工, 僱主一早編好更表, 員工一早就知边日係休息日及勞工假期, 而不是休息日或勞工假前一天才confirm. ...

放假日係前一個星期定好,而我比足時間佢request 假期,放假前一日同佢confirm 假期,以免溝通不良放錯假,造成不必要的誤會或相方嘅損失,有咩問題?

水晶宮

Tszyee 發表於 18-9-26 01:12
簡單D講,你去見工,見工時對方講到明每月4日假,你如果有request 最少要1星期通知公司,紅日未必放到比你 ...

你講紅日 "未必" 放到比員工, 完全冇問题, 但你唔可以懶, 每次紅日前最少48小時通知員工假期另作安補, 你唔出声即係員工有得放, 佢放假冇錯, 只係你错在自己冇出声叫佢返工。

別墅

birdbird 發表於 18-9-26 01:13
你完全理解錯上面條QnA。上面意思是每次勞工假前最少48小時前通知員工當日開工, 而不是未上工前講 "放假要 ...

放假日係前一個星期定好,而我比足時間佢request 假期,放假前一日同佢confirm 假期,以免溝通不良放錯假,造成不必要的誤會或相方嘅損失,有咩問題?
請問前一個星期安排好假期,只係前一日同佢confirm ,有冇滿足 ‘48小時前通知僱員’嘅規定丫大律師?

水晶宮

Tszyee 發表於 18-9-26 01:17
放假日係前一個星期定好,而我比足時間佢request 假期,放假前一日同佢confirm 假期,以免溝通不良放錯假 ...

你將員工的年假及勞工假的處理混為一談。

勞工假, by default 員工係放正日, 唔係佢每次要request才有得放。你想員工在紅日開工, 你係要每次事前提出。

事假, 员工有要事要請假, 係佢提出request.

別墅

birdbird 發表於 18-9-26 01:17
你講紅日 "未必" 放到比員工, 完全冇問题, 但你唔可以懶, 每次紅日前最少48小時通知員工假期另作安補, 你 ...

即係你係員工,老細冇安排你紅日放假你自己放自已假係啱?咁可能你本身自己係老細。
得罪哂大老細真係抱歉。

水晶宮

Tszyee 發表於 18-9-26 01:17
放假日係前一個星期定好,而我比足時間佢request 假期,放假前一日同佢confirm 假期,以免溝通不良放錯假 ...

你一樓寫的, 就根本冇跟工人提過中秋的假期, 你何來在中秋紅假前48小時通知工人開工?

首頁
12345...6

尾頁

跳至