論盡家傭

跳至

首頁
12345...6

尾頁

水晶宮

Tszyee 發表於 18-9-26 01:25
即係你係員工,老細冇安排你紅日放假你自己放自已假係啱?咁可能你本身自己係老細。
得罪哂大老細真係抱歉 ...

我用工人用咗十幾年, 正正就係僱主, 紅日工人自動波放假, 我唔需要安排。如紅日我要工人開工, 我就真係要事先安排。

別墅

birdbird 發表於 18-9-26 01:23
你將員工的年假及勞工假的處理混為一談。

勞工假, by default 員工係放正日, 唔係佢每次要request才有得 ...

你老細請你個時有同你講過紅日未必放到假比你,有機會需要時補假比你,而老細安排好更表比你,紅日當日冇編你day off ,你自動波放假。咁照你咁講你唔駛whatsapp你老細話你有事要放假啦,你就係明知你個日唔係day off 先whatsapp你老細話要放假咋嘛。。。

別墅

birdbird 發表於 18-9-26 01:26

你一樓寫的, 就根本冇跟工人提過中秋的假期, 你何來在中秋 ...

你老細請你個時有同你講過紅日未必放到假比你,有機會需要時補假比你,而老細安排好更表比你,紅日當日冇編你day off ,你自動波放假。咁照你咁講你唔駛whatsapp你老細話你有事要放假啦,你就係明知你個日唔係day off 先whatsapp你老細話要放假咋嘛。。。

水晶宮

回覆樓主:

你覺得你自己合理, 大可繼續你個管理方式, 早抖。

別墅

birdbird 發表於 18-9-26 01:33
我用工人用咗十幾年, 正正就係僱主, 紅日工人自動波放假, 我唔需要安排。如紅日我要工人開工, 我就真係要 ...

所以咪話每個家庭請工人點安排都唔同。。你個工人自動波放紅日係你家嘅事,你點安排我控制唔到,唔關係你請左十年唔十年嘅事,我點同我工人協定放假又係我家嘅事。
但係我講到眀呢段期間要就我放假,同埋如果有特別日子要放要早一個星期通知,佢冇做到就係佢嘅問題囉,唔係當天whatsapp我話有事要放就自己走左去,太不負責任了。

琥珀宮

Tszyee 發表於 18-9-25 23:01
每個家庭安排都唔同,當初我哋協議左能就返我時間放假先請。而每次放假都會提前一日互相confirm 。但今次 ...

今日是佢來港後第一天勞工假期,可能佢聽人話法例規定必須要放,但出門後怕有誤會才whatsapp 交帶一聲吧。

若你唔想佢放,為何不一早講明呢?

就算有協議要confirm 才放,也無可能前一日才通知工人可以放假吧。工人也有假日節目要安排,為何你不可以早一星期就講定比佢知邊日有假放?

別墅

木土土 發表於 18-9-26 01:46
今日是佢來港後第一天勞工假期,可能佢聽人話法例規定必須要放,但出門後怕有誤會才whatsapp 交帶一聲吧。 ...

如果你想清楚成件事來龍去脈可以睇返我上面嘅回覆。
我假期係一星期前安排好,亦有比足夠時間佢request 放假,放假前一日confirm 係唔想因溝通不良而放錯假,大家造成不必要嘅誤會。

水晶宮

Tszyee 發表於 18-9-26 00:55
係呀,我請佢簽佢之前就講到明,因為我大肚,所以係我生之前至坐月完結之前假期要就我,如佢有特別事要事 ...

咁你既所謂“大家協議書好”有無寫落合約裡面?
亦係咪可以寧駕於香港勞工法例?

其實要工人就你假期而放假, 呢個唔係問題。但點解唔可以係早1個月或半知月前編制下1個月既假期表。好讓雙方安排假日節目或工作。

即15/10 就編排11月份(整個月)假期表比工人,唔需要每次前1天再確認。 如有問題或突然需要變更, 可預早雙方再協議調動.

就今次中秋放假, 你應該無預先通知外傭唔可以放中秋節法定假。(所以即使你覺得外傭好似自知唔放得而補發whatsapp通知。 ) 外傭無唔配合你放假, 而只係你無通知唔可以放。佢就可以理所當然放假。 去到勞工處, 你所謂請佢之前“大家協議好”更加係無用武之地。

別墅

PCCW2319 發表於 18-9-26 04:40

就係因為太多變數先講到明假期會浮動要就我,太多野係預計唔到,我早一頭半個月訂好假期你又點知我邊日生仔,又或者我要入院檢查要住一晚呢?其實如果早一頭半個月編好假,到時你突然話唔比放,佢話有事安排左要做唔放唔得我又吹得佢脹?講定唔講定到時件事發生左都係有得拗。佢早一個星期話話比我聽有邊日想放我盡量安排,同我早一個星期安排好佢放邊日我覺得雙方都合理同公平,我並冇限制佢冇得request 假,而今次我冇安排佢紅日呢日放假,佢其實如果想放可一早同我講request 放呢日,而唔係紅日當天send 個whatsapp黎講話有事要放假我就要放比佢,

別墅

同樣哋,如果佢中秋呢日放假,我係佢出左門口之後我突然有事唔放得比佢,我send個whatsapp叫佢返黎唔好放,咁係咪又冇問題先?你都話啦,你提意早一頭半個月編好更表‘如有問題或突然需要變更, 可預早雙方再協議調動.’,你都識講要預早雙方再協議調動啦,咁佢當天出左門口先send whatsapp黎話放假係咪叫預早雙方再協議調動?

我放上黎討論其實都係想呻下個工人係我冇安排佢放假嘅日子,一個whatsapp send 過黎就要放假,咁係咪咁嘅情況我就要就犯?我係深怕蹤容得一次,係咪下次又係咁情況下放假我又要唔出聲比佢放?估唔到我呢個topic會咁大回響,講到咁深入。

別墅

再者我已經同我工人解決左今次嘅事件,我亦都冇責備佢嘅意思,我只係唔接受佢今次咁嘅 ‘request 放假方式’,我相信各老細都唔想請個員工whatsapp 你一句就申請放假嘅,我就當大家今次溝通不良,多謝大家關心同意見。

水晶宮

Tszyee 發表於 18-9-26 07:27
再者我已經同我工人解決左今次嘅事件,我亦都冇責備佢嘅意思,我就當大家今次溝通不良,多謝大家關心同意 ...

..........祝你搵到個好外傭。
天空之城, 快樂之地

別墅

PCCW2319 發表於 18-9-26 07:42
..........祝你搵到個好外傭。

多謝。

侯爵府

Tszyee 發表於 18-9-26 07:27

再者我已經同我工人解決左今次嘅事件,我亦都冇責備佢嘅意思 ...

上工只係兩個月已經咁大膽,佢平時工作表現點?
咁工人有咩反應?
如果佢再犯你會點處理?

男爵府

回覆 Tszyee 的帖子

所以雙方都在事件上有不對的地方:
僱主無安排亦無通知安排。
僱員無安排就走咗去。

如以嚴謹說法:

https://www.labour.gov.hk/tc/faq/cap57f_whole.htm#Q4

的問題四:

問4.僱主可否要求僱員在法定假日工作 ﹖
答4.

可以。如果僱主要求僱員在法定假日工作,便須在事前至少48小時通知僱員,並在該法定假日前或後60天內安排另定假日給僱員。如雙方同意,僱主可在法定假日或另定假日的30天內安排代替假日給僱員。在這些情況下,勞工處建議僱主應為僱員所放取的另定假日或代替假日保存清楚的記錄。

男爵府

回覆 lily-of-valley 的帖子

勞工法例講明法定假唔可以用錢代替。

男爵府

回覆 木土土 的帖子

同意

男爵府

回覆 birdbird 的帖子

無錯,合理化自己的錯。可能工人喺佢未起身時搞門話走人,會出咗另帖子話工人放假日嘈醒佢。

男爵府

回覆 Tszyee 的帖子

喺喎,你簽約時(即事前)已講明,我睇漏咗。但你簽約時(即事前)有無「滿足左*須在事前48小時通知僱員*呢個規定」另定休息日呢?你喺邊度寫?還是你只做咗一半?只滿足事前通知的一項,就無滿足另定休息日的規定呢?你睇清法例全文先,只拿前半對自己有利的才講。

別墅

bblover123 發表於 18-9-26 08:58
回覆 lily-of-valley 的帖子

勞工法例講明法定假唔可以用錢代替。

我從來冇講過話要揾錢代替,紅日當天我亦有權要求佢工作而候補假期俾佢,而且佢未做滿三個月,如果佢係要放我仲要扣佢錢tim

首頁
12345...6

尾頁

跳至