論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

別墅

bblover123 發表於 18-9-26 09:08
回覆 birdbird 的帖子

無錯,合理化自己的錯。可能工人喺佢未起身時搞門話走人,會出咗另帖子話工人放假日 ...

係日歷mark 好邊日放假叫唔叫事前通知?冇mark 即係可以放?我哋定左放假日後都會mark係日歷,放完假返黎佢會係日曆上面簽名。
你返工出左更表,有冇需要老細日日睇你邊日唔係放假?

男爵府

Tszyee 發表於 18-9-25 18:21
今日中秋紅日,我工人只黎左兩個月,照理係冇紅日假放,事前冇同工人confirm 過今日放假,點知一早起身工人 ...

如果個姐姐留whatsapp,即係佢同你有協議知道呢日唔係leave來嘅喎。 咁唔止no pay leave咁簡單, 直頭係擴工, 可以出warning.
勞工假係要放, 但唔係一定放正日, 係勞資雙方協議。僱主有權喺合法期內放返俾佢。

男爵府

回覆 Tszyee 的帖子

現在講梗法定的十二天假,你話人哋走咗去那個假。

男爵府

咁樓主一定喺超級大老細,咁霸道。

男爵府

老細安排更表是否簽約時已安排更表,好似你咁講?更表都是每一個周期一次,不是簽約請人時喎,你好亂呀樓主。

水晶宮

Tszyee 發表於 18-9-26 09:24

我從來冇講過話要揾錢代替,紅日當天我亦有權要求佢工作而候 ...

員工頭3個月不享有 有薪勞工假, 但不代表僱主要扣番果日人工先至叫合法。工人頭3個月放勞工假, 僱主可不扣員工的人工。

wcpcelia    發表於 18-9-26 10:45

男爵府

大家女人講生仔,作動時真喺唔知幾時,咁你前一天 confirm ,你可預計下一天不會作動嗎?

別墅

bblover123 發表於 18-9-26 09:08
回覆 birdbird 的帖子

無錯,合理化自己的錯。可能工人喺佢未起身時搞門話走人,會出咗另帖子話工人放假日 ...

係,因為正常安排左放假,前一日晚上都會同佢confirm 明天放假。冇必要再一早嘈醒我同小朋友講話佢出門口放假。
但係今次冇安排佢放假,佢要求當天放事放假係咪應該有責任感當面講清楚,批准左先出門,而不是出在門口至whatsapp話有事要求放假?程序上係咪錯左?
你會問準左你老細可唔可以放假先放假?定係你會自動波放在假先WhatsApp通知你老細話你要放假?

男爵府

回覆 seenfu 的帖子

咁樓主今次無按法例在四十八小時前另定休息日,咪犯法?

別墅

birdbird 發表於 18-9-26 09:36
員工頭3個月不享有 有薪勞工假, 但不代表僱主要扣番果日人工先至叫合法。工人頭3個月放勞工假, 僱主可不扣 ...

佢頭三個月可享有勞工假期,但係係冇薪假,如果佢佢放勞工假期就要扣錢(因為係冇薪假)。請你問清楚你Agents先講。。。

男爵府

回覆樓主:

我覺得呢件事嘅重點係個工人知道呢日唔係佢嘅假期, 但係就留咗whatsapp就走咗lu.

水晶宮

bblover123 發表於 18-9-26 09:41

咁樓主今次無按法例在四十八小時前另定休息日,咪犯法? ...

忍唔住搭訕

從一樓的留言来看, 根本就從來冇打算比工人頭3個月放勞工假。

仲有, 放勞工假/休息日竟然係要申請, 唔申請就by default 冇得放要等老闆發落。

《今日中秋紅日,我工人只黎左兩個月,照理係冇紅日假放,事前冇同工人confirm 過今日放假》

別墅

bblover123 發表於 18-9-26 09:39

大家女人講生仔,作動時真喺唔知幾時,咁你前一天 confirm ,你可預計下一天不會作動 ...

作動都有真有假,我第二胎,一有任何穿水/作動或者見紅就要即時入院,唔似第一胎可以慢慢嚟,而且亦有可能係穿水先,咁試問我會唔會今日知道我聽日穿水要入院生仔

別墅

咁樓主今次無按法例在四十八小時前另定休息日,咪犯法? ...

另定休息日(即補假)係60天內,請你睇清楚。

男爵府

咁咪喺,你有咗,預計唔到,你 confrm 別人放假,就可預計下一天不會作動。咁只喺肚痛,你會留在家唔睇醫生?

別墅

birdbird 發表於 18-9-26 09:47
忍唔住搭訕

從一樓的留言来看, 根本就從來冇打算比工人頭3個月放勞工假。

問題不在於我有冇諗住比唔比佢放紅日你到底明唔明?你理得我紅日當天放唔放佢假啫總之法定假期我有權要求佢天工作,後補假期俾佢,如果佢要求放假,放左就係冇薪假期。

但係問題係我冇安排到佢當天放,佢自動留低個WhatsApp就放咗假喎。我mark 哂日歷邊日放假,而平時佢放假前一日晚上我都會同佢confirm 一次明天放假,我冇同佢confirm佢應該醒水知道明天唔係放假日啦,而且日曆都冇mark 到佢放假

你返工出左更表mark好邊日你放假,你仲需唔需要老細每一日都提你聽日唔係放假?

男爵府

喺喎,還有這:
https://www.labour.gov.hk/tc/public/pdf/wcp/ConciseGuide/04.pdf

如果僱主要求僱員在法定假日工作,須作出以下的安排:
安排另定假日的期限 預先通知僱員另定假日的期限
在法定假日前的 60 天內;或 在另定假日最少 48 小時前通知僱員
在法定假日後的 60 天內 在法定假日最少 48 小時前通知僱員

咁你安排的另一天喺法定假後,即喺預先通知期限是咩?

又或這勞工法的原文(律帥法官都喺跟這)第VIII部有薪假日:
[size=14.6667px]

(1A)

第(1)(da)款在1998年暫停實施。

(由[color=inherit !important][url=]1997年第137號第3條[/url]增補)

(2)

僱主可另選一日(該日並非法定假日或代替假日)作為另定假日,以代替在法定假日給予僱員假日,而該另定假日是在緊接該法定假日前後60天期間內者;惟僱主須口頭或書面通知其僱員,或在僱傭地點顯眼處張貼有關他將會給予該另定假日的通知 ——

(a)

凡另定假日是在緊接該法定假日前60天期間內者,則僱主須於該另定假日最少48小時前作出或張貼上述通知;或

(b)

凡另定假日是在緊接法定假日後60天期間內者,則僱主須於該法定假日最少48小時前作出或張貼上述通知。

別墅

bblover123 發表於 18-9-26 09:52

咁咪喺,你有咗,預計唔到,你 confrm 別人放假,就可預計下一天不會作動。咁只喺肚痛 ...

你可唔可以組織下再講多次,我get唔到你咩意思一係我試吓估下你講咩啦。你係咪想話我安排左假期俾佢放又點知當天我唔會作動/穿水/見紅要生呀?

答: 既然安排佢放假,我就係安排左我如果作動都有人幫我手先會安排佢放啦,唔係咩叫安排放假?

男爵府

照我理解樓主係個日曆係mark好邊日放假, 係通知咗架啦。 而且明顯工人係知道嗰日唔係假期嘛。
就算工人有急事都應該當面交代, 電話都好呀。 唔係whatsapp咁無交帶。

別墅

bblover123 發表於 18-9-26 09:35

老細安排更表是否簽約時已安排更表,好似你咁講?更表都是每一個周期一次,不是簽約請 ...

亂個個你係,你追返我之前d post 睇清楚先發言。。。啦

首頁

尾頁

跳至