紅事白事

sugarmama37
|
奶奶個妹啱啱過身,我仲有唔夠一個月就生得,奶奶要唔要過100日先可以去我屋企或者見個孫?
ipcs
|
sugarmama37 發表於 18-9-25 19:17
奶奶個妹啱啱過身,我仲有唔夠一個月就生得,奶奶要唔要過100日先可以去我屋企或者見個孫?
...

睇你自己是否迷信和是否介意。
hamsterma
|
...

睇你屋企迷唔迷信
Mongggc9
|
...

我覺得應該唔洗,因為:

1. 奶奶係外嫁女(嫁左俾你老爺)
2. 奶奶個妹如果結左婚,又係外嫁女(嫁左佢老公)

如果好傳統咁計,佢地兩個已經under唔同家族。

反而你嫁左俾你老爺奶奶個仔,你老公、你同埋bb係under 你老爺奶奶嘅家族(一家人)
所以佢去你同你老公家睇bb應該係無問題的。

但當然都要睇返你自己本身想唔想,同埋會唔會去左你娘家坐月。如果返左娘家坐月嘅又要睇返娘家d人介唔介意囉⋯
haha748494
|
回覆 Mongggc9 的帖子

你解釋得好清楚吖,其實要睇自己家族點樣計。
KILW
|
喺諗迷信野之前,有無諗過99肯唔肯因為咁唔去搵個初出世嘅孫?就算你有你道理,佢唔一定聽...
sugarmama37
|
Mongggc9 發表於 18-9-26 15:33
我覺得應該唔洗,因為:

超詳細,感激!
我就係娘家坐月,我爸爸話唔俾奶奶上嚟,佢話我講唔掂就佢講
Mongggc9
|
sugarmama37 發表於 18-9-26 17:44
超詳細,感激!
我就係娘家坐月,我爸爸話唔俾奶奶上嚟,佢話我講唔掂就佢講
...

Um…咁唯有同你爸爸解釋下,但如果佢真係接受唔到嘅唯有叫老公同老爺奶奶講。

不過你真係有心理準備夫家嗰邊(可能包括你老公)心中都會唔舒服架喇~

同埋有d人屋企唔係守100日,守滿月就得架喇,呢d野係搞白事嗰家人話事的。(當然跟本上就唔係奶奶家/夫家的白事)
如果咁樣可能奶奶12朝左右就去得探你同bb啦~
希望可以幫到你~

sugarmama37
|
Mongggc9 發表於 18-9-26 23:13
Um…咁唯有同你爸爸解釋下,但如果佢真係接受唔到嘅唯有叫老公同老爺奶奶講。

不過你真係有心理準備夫家 ...

謝謝你,幫到我啊!我會同我爸爸解釋!
RubyYu07
|
Mongggc9 發表於 18-9-26 15:33
我覺得應該唔洗,因為:

好詳細,我都唔知道原來關係系咁樣!
Uiopp
|
長知識了,謝謝
我要做媽媽
|
我自己就覺得咁親真係冇所謂,不過都係睇你地信唔信