懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我bb 41+1出世,催生過程中我發燒 所以緊急開刀拎bb出黎,生完bb果一刻我就覺得好似倒數返工既日子,愈諗愈唔捨得bb 比人幫我照顧
不過我依家想辭職既話 就要返多一個月先可以。
當搵到人幫我係屋企人唔得閒照顧bb果陣幫我睇住bb時。我屋企前幾日親人過左身,我屋企迷信。至少100日唔可以去人屋企。我有打算搵附近既暫託服務,有一間就唔收新生嬰兒,有一間就要搵姨姨配對 要去佢屋企照顧bb,不過唔知人地介唔介意我屋企白事。呢間中心入面都有得唔洗上門照顧,但原來只收3歲以上小朋友。依家真係唔知點算。最壞打算係賠一個月人工比老闆
但我未問清楚勞工處係咪賠一個月定賠成個產假

大宅

Poo得好勳章

puiki12 發表於 18-9-26 00:18
我bb 41+1出世,催生過程中我發燒 所以緊急開刀拎bb出黎,生完bb果一刻我就覺得好似倒數返工既日子,愈諗愈 ...

趕趕地,先打去勞工處問吧
唔難解決
最重要bb有人照顧

複式洋房

touko 發表於 18-9-26 00:28

趕趕地,先打去勞工處問吧

好,謝謝你(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)

大宅

我bb 41+1出世,催生過程中我發燒 所以緊急開刀拎bb出黎,生完bb果一刻我就覺得好似倒數返工既日子,愈諗愈 ...

應該只需陪一個月
如果你公司通知期係一個月

洋房

咁你咪係放緊產假嘅時候, 到最後嗰四個星期或者一個月, 通知公司放完產假唔返囉, 咁唔使陪!

男爵府

Moominmin 發表於 18-9-26 07:29
咁你咪係放緊產假嘅時候, 到最後嗰四個星期或者一個月, 通知公司放完產假唔返囉, 咁唔使陪! :surp ...

跟足法例,產假唔可以計做通知期,但如果公司自願肯當通知期就無問題。同公司傾傾,有d公司費事再交接d工作,肯免左個通知期。

男爵府

最正路跟勞工處規矩係你上班第一日通知上司辭職,即時走比代通知金,我就係咁嘅做法賠一個月人工, 我明樓主你嘅諗法,千辛萬苦生個bb出嚟,產假勁小bb仲咁細個,完全唔放心唔捨得比人湊

複式洋房

wcbbbbbb 發表於 18-9-26 04:10
應該只需陪一個月
如果你公司通知期係一個月

通知期一個月,但依家都通知唔切了應該。。都只剩17日左右

複式洋房

我漏左提 因為字數有限
我原本係放前2後8
我仲同老闆講左 想要多
超過預產期至生產日的日數既產假
不過呢幾日係無薪的。
所以已經加長左產假8日

複式洋房

kissapplegirl 發表於 18-9-26 08:32
最正路跟勞工處規矩係你上班第一日通知上司辭職,即時走比代通知金,我就係咁嘅做法賠一個月人工, 我明樓 ...

:( 不過我都係擔心 我老闆要請新人既問題。。
好難即時走。。
同埋老闆之前都有問過我 生完係咪自己湊bb,我話係,但佢都仲想我考慮清楚仲做唔做。。我有話唔做,但我都有講過如果唔做,要返一個月,當時有人可以幫到我照顧bb,但無諗到有親人過身。。

伯爵府

回覆樓主

吾緊要啦,同公司傾下。如果要賠錢照賠啦!BB 重要

男爵府

puiki12 發表於 18-9-26 08:59
:( 不過我都係擔心 我老闆要請新人既問題。。
好難即時走。。
同埋老闆之前都有問過我 生完係咪自己湊bb, ...

你唔洗怕佢請唔到人,因為你講辭職即日走,賠足錢嫁,bb呢刻最需要你,仲有係你屋企情況唔許可又唔係你玩你老闆

複式洋房

Sweetbabymom 發表於 18-9-26 09:06
吾緊要啦,同公司傾下。如果要賠錢照賠啦!BB 重要

謝謝您:( (emoji)(emoji)(emoji)

複式洋房

kissapplegirl 發表於 18-9-26 09:07
你唔洗怕佢請唔到人,因為你講辭職即日走,賠足錢嫁,bb呢刻最需要你,仲有係你屋企情況唔許可又唔係你玩 ...

咁又係 我試試:(

子爵府

第一步同上司講左個情況先
同佢商量下點做,愈早講佢愈早請人,對大家都好。
同埋叫老公預一日請假幫手睇住呀b,自己返去司搞埋d手尾,同新同事/頂位同事交接都好。

加油,好快處理好架喇

複式洋房

melomelomelody 發表於 18-9-26 09:13
第一步同上司講左個情況先
同佢商量下點做,愈早講佢愈早請人,對大家都好。
同埋叫老公預一日請假幫手睇住 ...

同意。。
謝謝你的意見 提醒左我:(!

珍珠宮

如果你辭職,經濟能力都許可,全職湊b都係好既

伯爵府

先打電話了解清楚情況

複式洋房

hamsterma 發表於 18-9-26 11:42
先打電話了解清楚情況

打左了,話叫我同僱主講個情況先。
話勞工法例係唔可以當產假係通知一個月
不過都係叫我同僱主傾左先
話賠錢係次要,話唔相信僱主不近人情。
不過我老闆唔迷信的。

複式洋房

RubyYu07 發表於 18-9-26 09:49
如果你辭職,經濟能力都許可,全職湊b都係好既

係丫。。 我只係覺得自己應承完會返多一個月就唔返,依家突然又咁。。唉。。

首頁

尾頁

跳至