自由講場

跳至

首頁

尾頁

翡翠宮

yy_chow1210 發表於 18-9-26 07:18
但人地咪有把柄話我都係對佢態度差囉,同埋俾人聽到我對佢語氣一樣差,人地咪覺得我都係衰人
...

下,你咁諗野

珊瑚宮

親子王國15週年勳章 BK Milk勳章

你投訴佢的同時,一樣是間接的告訴老闆自己無能拆唔掂......

伯爵府

mother904 發表於 18-12-26 09:29
投訴做乜啫,你係group度公開講番幾時做左,做左d乜,邊個邊個知道已經夠啦。我一定唔會私信佢,有咩公開講 ...

我今朝做左,仲自嘲搬嘢唔及啲後生,所以以後專注做返自己強果樣,加多句各司其職就(emoji)!

伯爵府

露比EE 發表於 18-12-26 07:55
面對住樓主既問題,我地部門有電話group,佢係group到話我a膊,又話未見過我做乜乜乜,但我一定有做,仲有 ...

若然講粗口唔係同事間慣常文化,我會cap佢用粗口鬧人圖放Group, 公開要求道歉,某啲情況過咗底線我會強硬表示立場,若職位唔高 份工又有無都唔在乎,我會當眾拍抬插佢,因為佢已經表明唔妥你

水晶宮

虎到金來勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 我的育兒心得勳章 分享愛 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

講真,老闆真係唔會理。老闆只會在意生意額,公司要幫得手既員工而唔係製造問題出黎既員工。

伯爵府

畀面勳章

yy_chow1210 發表於 18-9-26 00:34
個同事成日同我有接觸,我平時已經對佢客客氣氣,但佢見我客氣就踩住上。我諗緊投唔投訴好?投訴佢唔會俾人 ...

以為睇緊粵語長片
要對初歸新抱「下馬威」
樓主可能唔適合返工

伯爵府

回覆樓主:

吓?
職場上唔係小學同幼稚園學生喎@@
除非性騷擾就話投訴啫!
咪重好似小學生咁郁啲就去投訴!

佢態度差就諗計仔去應付。

男爵府

yy_chow1210 發表於 18-9-26 00:34
個同事成日同我有接觸,我平時已經對佢客客氣氣,但佢見我客氣就踩住上。我諗緊投唔投訴好?投訴佢唔會俾人 ...

我幾樣都試過,係4年內既事:

4年前,我有個同事對我講曬粗口、又玩俾說話我聽。我當時同經理反映。結果係我個同事依然故我。所以我勸你慳番啖氣啦。呢個同事最後得罪左個客,個客要求調走佢。

3.5年前,有個接待文員擺阿姐款,得閒就俾說話我聽。我當時做法係當佢唱歌,無反應,後尾佢無癮就無再咁。呢個接待文員做左二十幾年,有時連經理都要賣佢賬,所以我同佢反枱無著數。

今年9月,我轉盤,新同事入面有個同我同grade既係度玩野,我大大聲反駁佢,上司覺得我有理據之餘,識得點樣解決“問題”,已經開始偏心我。

職場無對錯,你既工作不只是完成你手頭上既公作。

禁止訪問

回覆樓主:

大宅

唔好咁小學雞啦,如果我係老闆,你同我投訴佢,我只會覺得你係麻煩同性格衰,同同事相處唔到。如果老闆同嗰個同事friend啲,你仲大鑊

大宅

回覆樓主:

投訴....令我諗起我一個前同事
話說呢個同事辦事能力麻麻,經常做唔到要求,佢上司同佢傾過幾次想點樣改善,如果改善唔到就對唔住喇,請佢自動離職。
咁呢個同事可能自視過高啦,覺得自己無問題,係個上司根本睇佢唔順眼。咁佢係最後一次同上司面談個時就錄左音,諗住有把柄再向上一級投訴佢呢位上司。
結果唔洗估都估到,知道嘅高層都好嬲,最尾要佢即走!
不過呢個係越級挑戰 九死一生架
你自己有信心你咪投訴囉。

首頁

尾頁

跳至