自由講場

跳至

首頁
12345...18

尾頁

禁止訪問

好媽媽勳章

禁止訪問

好媽媽勳章

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

pang90 發表於 18-9-26 01:18
移去台灣會唔會易適應少少?

我有好多朋友都係移民台灣或加拿大、紐西蘭
不要從別人的嘴裡去認識我

男爵府

回覆樓主:

橙同蘋果唔一樣,好難咁比較外國生活同香港生活。
移民外國唔一定變下產(我唔係,身邊朋友都唔係)
我女將讀私小一條龍,學費唔少嘢。我都見唔少家長從香港來。
我係外國工作多年,係好難得駛完份人工。我ftm前係global firm 做middle management, 已經係最駛錢扮靚既一個,都係一年最多換一次袋。換得多老闆笑講出少d花紅比我。靚衫亦可以番香港買。唔駛係外國買架。
而且華人係minority, 你唔埋堆係正常。慳唔少食飯飲酒錢。
咩spa, facial, gym,按摩係呢邊唔係好貴。住suburban大把好既小店。我每星期做gym, $22澳元一次。無membership fee and cancellation fee, 唔貴啦!
旅行就一定駛錢。但吾係必需。

伯爵府

2018復活節勳章 開心吸收勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

大力大力 發表於 18-9-26 04:35
其實,很多人心態認為移左民生活便會好了?

我常覺得,我們土生土長,工作/生活上都係用中文即母語,對香 ...

請問你有無去過外國生活過,指嘅唔係旅行嗰隻

各有喜好,留港有留港好,移民亦都未必生活質數下降,內地都有大把有錢佬移民,有錢就唔會下降。

無錢响香港生活,都好大壓力,供樓、無錢買樓,工作時數....

jeanne1120    發表於 18-9-26 10:05

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

jan0517 發表於 18-9-26 00:54
心態問題
如果係香港係中產,移民後係下產,生活開支要計住哂,其實心理上會否都幾辛苦?
單講生活享受。我 ...

內文同題目嘅關係係乜??

子爵府

feclagnes 發表於 18-9-26 07:38
請問你有無去過外國生活過,指嘅唔係旅行嗰隻

各有喜好,留港有留港好,移民亦都未必生活質數 ...

移民去外國,就注定做二等公民,除非你是富豪!

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我常覺得,我們土生土長,工作/生活上都係用中文即母語,對香 ...

古語云 人離鄉賤

水晶宮

心態問題
如果係香港係中產,移民後係下產,生活開支要計住哂,其實心理上會否都幾辛苦?

你既問題我都諗過、雖然唔係中產、但肯定去到生活會大變、我應該無咁偉大
自己去到無人無物、人到中年由頭適應過都好慘、我怕情緒唔好對佢影響仲大、送佢去讀書就贊成既....

禁止訪問

好媽媽勳章

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

LittleRoxie 發表於 18-9-26 07:21
稅納都已經冇咗三分二
甚至一半
被動收入如股息/收租

香港其實係好好,但要有質素地生活真係唔平。淨係住屋都玩死好多人。
我一向都話如果有能力供養3個孩子係香港讀書,我都會回流。

但我係外國生活又唔叫差既,我地最高稅率係過一半,但唔係全份高稅,部分免稅,部分30%左右,到最後部分over 50%...

好彩我住既地方有國際機場,多個地點都有直航,屋企步行5分鐘內都有多家商鋪。

交通麻麻,巴士疏落,要下下揸車係真既,不過慣左,問題唔大,好多地方都free parking..

我住近海,海鮮ok呀,同一質素平香港好多,食新鮮龍蝦都係$200/kg, 當然食入口野會貴啦,特別係中國菜,但本土蔬果都好多選擇。
Facial 按摩係貴架,人工貴呀

侯爵府

bluetulip 發表於 18-9-26 05:47
你似乎已經先入為主認為係香港就係享受,去外地就係難受,咁你不如問下自己點解想移民
...

Agree, 如果覺得自咁委屈就唔好移民, 我自己係澳洲返黎, 我唔介意係果邊做返d下層嘅工, 香港實在令人太累

禁止訪問

好媽媽勳章

水晶宮

其實好多都係為仔女教育、香港國際學校教育模式、外國唔駛錢、加上將來發展不明朗、做父母想為仔女舖路啫⋯⋯

珍珠宮

心態問題

咁辛苦,還移居為?

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

yanbb12 發表於 18-9-26 06:37
我覺得中產移民唔係問題
中年移民先係問題

好難20來歲已經是中產。。。

珍珠宮

2024年龍年勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

yanbb12 發表於 18-9-26 06:37
我覺得中產移民唔係問題
中年移民先係問題

講得好啱!識得有人五十幾歲先移民,係香港做管理層,去到要揾工做,見到就辛苦。我覺得咁嘅年紀要有好多儲備先好諗,去到係退休,唔係由低做起,仔女又未出身。

子爵府

趣教勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

心態問題

移民後要做下產,係因為資金唔夠。

有錢嘅去邊都可以係中產,上產。

唔夠真係唔好移,儲夠或者好夠先好去。

禁止訪問

好媽媽勳章

公爵府

回覆樓主

外國屋大、有車揸、一般上食物空氣比香港好,論日常生活嘅質素,未必比香港差,甚至好過香港。但我自己個人感覺係:香港中產係事業上如果有返咁上下,例如有隊team跟佢,日里萬機,去到外國,可能要做超市執貨,呢度好大個gap就好難適應。呢啲並唔只係生活質素,可能涉及個人地位、權力、價值觀、身份認同嘅問題。

李斯特    發表於 18-9-28 16:53

首頁
12345...18

尾頁

跳至