自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

yuensiu 發表於 18-9-26 12:16
我一陣去藥材鋪買

我有一期成日生,睇咗幾個醫生,後來上網睇羅漢果可消,於是買咗沖劑飲,即日消一半,但比較寒涼嘅

珍珠宮

畀面勳章

goat 發表於 18-9-26 10:37
有alert係好事,

好多人成日覺得呢D叫"塞淋巴",
其實萬一淋巴真係塞左, 醫學上係要做手術去通,

醫學上真係冇通淋巴呢樣嘢, 如果淋巴真係有問題, 重去按佢, 可能會出事. 所以我都唔太明美容院做咩成日用 "通淋巴" 呢個名詞

goat    發表於 18-9-26 12:45

子爵府

仔仔起呢粒野之前有冇大病過? e.g. 發燒/感冒

珍珠宮

減齡達人勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 BK Milk勳章

parrot1208 發表於 18-9-26 12:36
仔仔起呢粒野之前有冇大病過? e.g. 發燒/感冒

就係最近都無乜特別病過,不過成日都鼻敏感鼻塞,少少作病就有。
最近係想換牙有隻牙又未甩話牙痛囉,唔知有無影響。

珍珠宮

減齡達人勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 BK Milk勳章

KenHim 發表於 18-9-26 11:56
有位姊妹講得啱,嗰陣時我日日煲海龍海馬俾佢飲,好快消腫

我想問海龍海馬湯幾$倒?頭先去藥材鋪問叫我預$200 for 1包湯

伯爵府

yuensiu 發表於 18-9-26 13:18
我想問海龍海馬湯幾$倒?頭先去藥材鋪問叫我預$200 for 1包湯

唔好意思,我真係唔記得,因為成8年前了

水晶宮

goat 發表於 18-9-26 10:37
有alert係好事,
好多人成日覺得呢D叫"塞淋巴",
其實萬一淋巴真係塞左, 醫學上係要做手術去通,

其實唔散要做手術或有機會變cancer果啲係脂肪瘤, 樓主講果啲有菌入咗淋巴又係另一樣野

伯爵府

淋巴突起,通常係發炎,炎症過後會消失。我果時耳後突然腫起去睇醫生,佢第一時間問我係咪有傷口發炎,原來我對金屬敏感,眼鏡框令我發炎,所以淋巴突起,醫生開藥膏我揸,好快消失。

珍珠宮

KenHim 發表於 18-9-26 14:32
唔好意思,我真係唔記得,因為成8年前了

唔緊要,唔該晒你就真

珍珠宮

ANNAFRIEND 發表於 18-9-26 14:53
淋巴突起,通常係發炎,炎症過後會消失。我果時耳後突然腫起去睇醫生,佢第一時間問我係咪有傷口發炎,原來 ...

原來發炎都會嫁?我仔最近有隻牙想甩但又未甩到,不過佢有話牙痛

唔知關唔關事,咁我呢個星期尾再睇睇佢點,未散都可能睇多個醫生再問問

珍珠宮

miffyumiffy 發表於 18-9-26 14:44
其實唔散要做手術或有機會變cancer果啲係脂肪瘤, 樓主講果啲有菌入咗淋巴又係另一樣野 :swea ...

多謝指正, 所以話唔好上BK睇症

子爵府

yuensiu 發表於 18-9-26 07:57
我仔前2日同我講佢係塊面入面個位,有舊會郁既肉按佢會痛的。
睇完醫生,醫生睇晒眼耳口鼻同摸埋肚,聽埋肺探 ...

會痛要睇醫生,淋巴唔好亂按!

珍珠宮

cat_hellobb 發表於 18-9-26 17:03
會痛要睇醫生,淋巴唔好亂按!

星期一睇左西醫,黎緊星期五同佢再去睇埋牙醫問問醫生。

子爵府

yuensiu 發表於 18-9-26 17:48
星期一睇左西醫,黎緊星期五同佢再去睇埋牙醫問問醫生。

有食消炎藥嗎,淋巴消腫要長少少時間,唔係二三日可以無!

珍珠宮

cat_hellobb 發表於 18-9-26 17:52
有食消炎藥嗎,淋巴消腫要長少少時間,唔係二三日可以無!

西醫無開藥呀,話一般4星期內會散,叫我留意會唔會發大,有就要再返去。
最近又無病喎,只係有話牙痛,係怕佢牙肉發炎而唔知,所以諗住睇埋牙醫

子爵府

yuensiu 發表於 18-9-26 17:57

西醫無開藥呀,話一般4星期內會散,叫我留意會唔會發大,有就 ...

我係大人,醫生開消炎藥我食,你帶仔睇多個醫生!

珍珠宮

熱血勳章 好媽媽勳章

yuensiu 發表於 18-9-26 13:18

而家海龍海馬唔平架,要兩舊水一次唔奇;你行多一兩間藥材舖望下價錢
請勿打招呼~

公爵府

hashtag影視迷勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

我之前試過,痛左兩日到
就冇左啦,熱氣呀
如果妳一個星期都冇散既就去睇下醫生

伯爵府

yuensiu 發表於 18-9-26 15:42
原來發炎都會嫁?我仔最近有隻牙想甩但又未甩到,不過佢有話牙痛

唔知關唔關事,咁我呢個星期尾 ...
係,所以睇定先,唔好嚇自己

男爵府

我老公都係哩個生左粒野,
佢唔話唔痛唔痕,但摸落去有啲硬。
都成個幾月,因為唔痛,佢都諗過去睇醫生,
但我真係有啲擔心囉,
但又唔知睇咪科好喎

首頁

尾頁

跳至