興趣嗜好

跳至

首頁
12345...7

尾頁

子爵府

這是一棵章魚蘭(emoji)記錄咗佢由花苞到開放

Cheuk2012    發表於 18-10-18 22:20

用戶要求終止服務

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

回覆樓主

開花了好靚呀

侯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 Poo得好勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第一回 DHA勳章 畀面勳章

全個開花過程,需要幾耐?
之前需唔需要加開花的肥料比佢?

子爵府

mingaga 發表於 18-9-26 21:50
全個開花過程,需要幾耐?
之前需唔需要加開花的肥料比佢?
...

間中有加小小肥,不是開花肥,是一般通用肥,這棵開花好快,由見到花苞開始一個月就開到啦

侯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 Poo得好勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第一回 DHA勳章 畀面勳章

呢棵章魚蘭花色好清雅,睇住佢開花嘅過程,妳一定好開心,感謝同我地分享,期待更多的開花分享。
我這邊暫時只是長根中

子爵府

mingaga 發表於 18-9-26 22:21
呢棵章魚蘭花色好清雅,睇住佢開花嘅過程,妳一定好開心,感謝同我地分享,期待更多的開花分享。
我這邊暫 ...

現在天氣開始轉涼,我又水培了幾棵蝴蝶蘭,長得快又唔爛根

侯爵府

babywater 發表於 18-9-26 22:25
現在天氣開始轉涼,我又水培了幾棵蝴蝶蘭,長得快又唔爛根

係咪天氣轉涼才轉水培,成功率機會大過五六月轉水培?
我就係五、六月嗰陣時候轉,幾經掙扎,它們現在才穩定下來。
其實,天氣轉涼我又想去行花墟,但又怕自己冇眼光買錯唔健康的花

子爵府

mingaga 發表於 18-9-26 22:54
係咪天氣轉涼才轉水培,成功率機會大過五六月轉水培?
我就係五、六月嗰陣時候轉,幾經掙扎,它們現在才穩 ...

我覺得容易過夏天,現在入水好少爛根,我差不多可以保留九成健康的根,買花有時要取捨,有d花好靚,但因為施太多肥d根黑哂,我就唔會買,我喜歡d根健康的,有根易搞好多,我只買特價果d,$20、$30一盆,如果開太多花又冇根,消耗哂d能量,好難養,遲d有機會一起去行花墟下邊幾棵入水2個月到

Cheuk2012    發表於 18-10-18 22:20

珍珠宮

2024年龍年勳章

好靚

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

babywater 發表於 18-9-26 09:07
這是一棵章魚蘭(emoji)記錄咗佢由花苞到開放
本來對呢類野,無興趣但見到你種得好靚,可能會買

珍珠宮

回覆樓主:

恭喜

侯爵府

回覆 20150618bb 的帖子

樓主唔單止種得靚,仲無私的分享培植經驗及心得,我本來一點也不懂的,失敗過、傷心過、再嚟過、再種過,現在有幾盆也出咗少少根,少少葉,感到好開心,真係好感謝傳送大量正能量。見到花就是花兒對主人的獎勵

子爵府

mingaga 發表於 18-9-29 17:03
回覆 20150618bb 的帖子

樓主唔單止種得靚,仲無私的分享培植經驗及心得,我本來一點也不懂的,失敗過、傷 ...

俾個叻叻你,一起加油

侯爵府

babywater 發表於 18-9-30 06:58
俾個叻叻你,一起加油

多謝妳比嘅叻叻呀!
秋高氣爽,今天出咗去郊遊,中午仍然有熱風,再涼D先去花墟尋寶

象牙宮

2021可愛聖誕B勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 笑得好勳章

回覆樓主:

子爵府

mingaga 發表於 18-9-30 18:00
多謝妳比嘅叻叻呀!
秋高氣爽,今天出咗去郊遊,中午仍然有熱風,再涼D先去花墟尋寶
...

昨天去花墟的收穫,我比較喜歡迷你蝴蝶蘭,因為屋企地方細,我又養得多石斛的顏色也好可愛

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 15週年勳章

好靚

侯爵府

babywater 發表於 18-10-6 08:59
昨天去花墟的收穫,我比較喜歡迷你蝴蝶蘭,因為屋企地方細,我又養得多石斛的顏色也好可愛:wah ...

靚喎!迷你蝴蝶花色好清雅,在賓x或上x或靜xx 買嗎?
第一張照片的秋石斛(對嗎?)小株葉上的斑點是什麼?

侯爵府

babywater 發表於 18-10-6 08:59
昨天去花墟的收穫,我比較喜歡迷你蝴蝶蘭,因為屋企地方細,我又養得多石斛的顏色也好可愛:wah ...

我近日也行經,誤打誤撞買了一棵春石斛,機緣巧合到小巷看看釘上木的蘭花,老闆娘見我的小春石斛,就問我在那裡買、幾錢.......傾傾吓,佢仲幫我換陶盆、加石仔、網、樹皮,佢話怕這小春比我淋水淋死呀
佢話這株要有陽光照顧吓的
希望有朝一日會如下相片開D花安慰吓我這蘭花殺手啦!

Cheuk2012    發表於 18-10-18 22:21

子爵府

mingaga 發表於 18-10-6 10:43
靚喎!迷你蝴蝶花色好清雅,在賓x或上x或靜xx 買嗎?
第一張照片的秋石觔(對嗎?)小株葉上的斑點是什麼 ...

在靜XX隔離d鋪買,d斑可能系菌或老化,應該問題不大

首頁
12345...7

尾頁

跳至