水培蘭花開花了(emoji)

babywater
|
mingaga 發表於 18-10-6 10:56

我近日也行經,誤打誤撞買了一棵春石觔,機緣巧合到小冷行 ...

姐姐咁好人,現在天氣乾燥幾日就要淋水
babywater
|
panda361 發表於 18-9-27 18:53
好靚

babywater
|
Vin仔媽 發表於 18-10-6 10:42
好靚

thank you
mingaga
|
babywater 發表於 18-10-6 11:17
在靜XX隔離d鋪買,d斑可能系菌或老化,應該問題不大

原來係咁,我一見這些黑點就怕怕,自己又不懂處理。我上次的嘉多就一半魂斷,現在也全無起色。
希望妳這秋石斛平安健康

VCBB小天使
|
babywater 發表於 18-9-26 09:07
這是一棵章魚蘭(emoji)記錄咗佢由花苞到開放

mingaga
|
babywater 發表於 18-10-6 11:19
姐姐咁好人,現在天氣乾燥幾日就要淋水

係呀!好好人,係愛蘭、愛栽種的老闆娘,見其他網站也有人說。
只收我$10盆錢
VCBB小天使
|
babywater 發表於 18-10-6 08:59
昨天去花墟的收穫,我比較喜歡迷你蝴蝶蘭,因為屋企地方細,我又養得多石斛的顏色也好可愛:wah ...

babywater
|
mingaga 發表於 18-10-6 11:27
原來係咁,我一見這些黑點就怕怕,自己又不懂處理。我上次的嘉多就一半魂斷,現在也全無起色。
希望妳這秋 ...

蘭花的生命力真系好強,唔洗咁驚,真系瓜咗就系再俾機會買新
babywater
|
mingaga 發表於 18-10-6 11:30
係呀!好好人,係愛蘭、愛栽種的老闆娘,見其他網站也有人說。
只收我$10盆錢
...

間鋪系咩位置?我好少記店名,但d鋪應該行勻哂
mingaga
|
babywater 發表於 18-10-6 11:42
間鋪系咩位置?我好少記店名,但d鋪應該行勻哂

名字,我也不知道,它不是店舖,在一條冷巷內,太子道洗衣街囗左邊一入就見到,但有時唔開舖

mingaga
|
babywater 發表於 18-10-6 11:40

我從來不知道它的花色或花貌,要等待幾年也好,我真的不想它瓜住,現在四處找方法救它
crystal媽咪
|

蘭花生命力好強???我種死過好多次,所以呢兩年冇買啦
babywater
|
crystal媽咪 發表於 18-10-6 16:52
蘭花生命力好強???我種死過好多次,所以呢兩年冇買啦 : ...

蘭花通常都係被水浸死寧乾勿濕,由得佢地渴下
crystal媽咪
|
babywater 發表於 18-10-6 16:54
蘭花通常都係被水浸死寧乾勿濕,由得佢地渴下

可能係我浸死咗佢。我都唔清楚。
而家種竹或者其他生命力再強啲嘅, 蘆薈人哋個個都話好易種,我都整死咗
babywater
|
crystal媽咪 發表於 18-10-6 16:56
可能係我浸死咗佢。我都唔清楚。
而家種竹或者其他生命力再強啲嘅, 蘆薈人哋個個都話好易種,我都整死咗 ...

香港大部分時間空氣濕度高,蘭花大多是附生蘭,要用氣根透氣,太濕焗住就會爛根,之後爛埋上邊,所以見到上邊有事時已經冇的救
crystal媽咪
|
babywater 發表於 18-10-6 16:59
香港大部分時間空氣濕度高,蘭花大多是附生蘭,要用氣根透氣,太濕焗住就會爛根,之後爛埋上邊,所以見到 ...

明白。謝謝指教。我要再深入研究一下種植物嘅技巧
babywater
|
crystal媽咪 發表於 18-10-6 17:03
明白。謝謝指教。我要再深入研究一下種植物嘅技巧

加油
crystal媽咪    發表於 18-10-6 17:29
crystal媽咪    發表於 18-10-6 17:28
crystal媽咪    發表於 18-10-6 17:28
panda361
|

我剛剛淋死一棵,蘭芯爛咗,原來中間係唔可以積水。
mingaga
|
這棵蝴蝶蘭轉水培四個多月,有兩條根向上長出,葉子仍然鄒,好像唔夠水咁。
係唔係要有新嘅根,向水嘅方向生長才算合格?

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊
babywater
|
mingaga 發表於 18-10-7 15:06
這棵蝴蝶蘭轉水培四個多月,有兩條根向上長出,葉子仍然鄒,好像唔夠水咁。
係唔係要有新嘅根,向水嘅方向 ...

正常的,向上生的氣根會吸取空氣中的水分,只要它們繼續生長就好了,不管長葉長根,給它們多點時間

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊