興趣嗜好

跳至

首頁
12345...7

尾頁

子爵府

babywater 發表於 18-10-7 16:39

正常的,向上生的氣根會吸取空氣中的水分,只要它們繼續 ...

張相冇啦我點轉,佢都要打橫

子爵府

panda361 發表於 18-10-7 14:14
我剛剛淋死一棵,蘭芯爛咗,原來中間係唔可以積水。

蝴蝶蘭系唔可以積水,就算我是水培,個芯有水我都要即刻抹咗佢

侯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 Poo得好勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第一回 DHA勳章 畀面勳章

babywater 發表於 18-10-7 16:41
張相冇啦我點轉,佢都要打橫

我D相都係,拍攝是打直的,相簿儲存也是,但上傳到BK之後,就變咗打橫, 真係唔知點解。

再比多一張相你睇吓,水位對嗎?
其實我沒有浸到兩條新根生長的位置,怕浸爛根

子爵府

mingaga 發表於 18-10-7 18:03

我D相都係,拍攝是打直的,相簿儲存也是,但上傳到BK之後, ...

水位可以吖,如果遲d生d根去下面吸水,會長快d

伯爵府

回覆樓主:

尼幾盆轉左水耕開始識應。生得靚左,又吾洗點理。一個星期換次水就得。

伯爵府

回覆樓主:

有盆重就快開花呀。

伯爵府

回覆樓主:

重有2,3日就開花。朵麗蝶蘭,不停開花可以開成半年呀。重有棵就死蝴蝶蘭都出根。

子爵府

anson2007 發表於 18-10-13 17:29
重有2,3日就開花。朵麗蝶蘭,不停開花可以開成半年呀。重有棵就死蝴蝶蘭都出根。

我新買淡紫色都屬於朵麗蝶吖

伯爵府

babywater 發表於 18-10-13 17:38

係咪尼隻呀。好中意,佢開左半年呀。重開緊。有太陽有香味嫁。

琥珀宮

回覆 babywater 的帖子

Beautiful

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

anson2007 發表於 18-10-13 18:58

子爵府

anson2007 發表於 18-10-13 18:58

系呀,我仲有棵深紫色

大宅

伯爵府

回覆樓主:

水種朵麗蝶蘭花開花啦。開得多花個盆開左有半年呀。重會好易生bb. 盆邊有棵細bb啦。

侯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 Poo得好勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第一回 DHA勳章 畀面勳章

anson2007 發表於 18-10-25 20:45
水種朵麗蝶蘭花開花啦。開得多花個盆開左有半年呀。重會好易生bb. 盆邊有棵細bb啦。

嘩!嘩!嘩!點解可以爆花爆到咁㗎?需唔需要落特別嘅肥料或是環境、濕度、溫度適合已經可以?

伯爵府

mingaga 發表於 18-10-25 20:55
嘩!嘩!嘩!點解可以爆花爆到咁㗎?需唔需要落特別嘅肥料或是環境、濕度、溫度適合已經可以?
...

無呀。尼盆我種左有5,6年呀。都生左3,4棵bb. 年年都開花呀。開大半年就謝。之后休幾個月又再開過。夏天都係4,5日淋1次水。冬天就10日,十幾日先淋1次,低過15度就停水,肥比液肥。1個月淋1,2次。都無點理佢。重之吾好手多日日都淋水就得。

侯爵府

babywater 發表於 18-10-7 16:39

正常的,向上生的氣根會吸取空氣中的水分,只要它們繼續 ...

今日天氣明顯轉涼,分享一吓,我現正唯一生存,親手由水苔轉水培的蝴蝶蘭。
比咗半年時間(emoji),經過爛到差不無哂D根,黃葉丟落,綠葉乾枯,真係來回地獄又折返人間。
近日再現生機,除了之前兩條氣根,又長出了兩條新根仔,但唔知點解,都不是向水的方向生

子爵府

mingaga 發表於 18-11-25 16:34

今日天氣明顯轉涼,分享一吓,我現正唯一生存,親手由水苔 ...

這些是我現正水培的蝴蝶蘭都很適應,現在溫度低了,是抽花芽的時機,今天准備幫它們施肥

侯爵府

babywater 發表於 18-11-26 08:51
這些是我現正水培的蝴蝶蘭都很適應,現在溫度低了,是抽花芽的時機,今天准備幫它們施肥

...

真係冇錯,養蘭先養根,妳啲水培根全部都好茂盛、好健康,一定開出靚花回報妳的栽培。
睇佢哋嘅生長方向係向水,但係我的水培生長出嚟嘅根全部向上生,暫時仲未有一條自己入水生,唔知有咩問題,定係我要俾多啲水浸住佢啲根?

子爵府

mingaga 發表於 18-11-26 16:05
真係冇錯,養蘭先養根,妳啲水培根全部都好茂盛、好健康,一定開出靚花回報妳的栽培。
睇佢哋嘅生長方向係 ...

佢可能想向側邊生來固定自己,蘭花是鍾意依附來固定自己,見d新根都好粗壯下,唔需要太多水,我有d加多利亞蘭都是咁樣唔肯向水生

首頁
12345...7

尾頁

跳至