自由講場

跳至

首頁
56789...10

尾頁

伯爵府

回覆樓主:

第一樣係食止痛藥

大宅

回覆樓主:

生完上房即刻食芝腿治同熱朱古力,真係勁肚餓

別墅

15週年勳章

回覆樓主:

姑娘比左包餅同奶我食

男爵府

回覆樓主

飲左罐芬達

子爵府

叮妹 發表於 18-9-26 21:13
第朝要疴左第一篤尿至比落床,要男E生同護士睇住疴,仲望到对面床疴

醫生睇有小尷尬但都冇問題,係唔幫你拉簾呢下

已刪除用户

已刪除用户

子爵府

叮妹 發表於 18-9-26 22:56
我出面待產房姑娘響壁報板寫住產婦個名同生第幾胎同有冇小產過,系個個病人同家屬都睇到,請問而家系咪咁 ...

待產房我好快俾人話我第一胎有排都未得,就調左去婦科病房,落得返產房半個鐘就生左,咩都留意唔到 而家咁講私隱,應該唔會掛

珍珠宮

2018復活節勳章 hashtag旅遊勳章

moomooo 發表於 18-9-26 12:02
其實生完要餵人奶,唔係要戒口戒得更清嗎?
依家陀緊bb已經諗緊生前一餐可唔可以去勁食魚生刺身
...

餵母乳除非bb 有某種食物敏感,如果無係唔需要戒口架試多d 唔同食物,對bb 大左都好架,唔會咁易揀飲擇食,因為你食既野唔同,母乳味道都會有微微改變(大人未必食得出),bb 大左會接受更多食物
分享:愛遊泰(內有曼谷芭堤雅清邁資料)
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=14416337&fromuid=956408

珍珠宮

liuliu 發表於 18-9-26 19:42
老公買咗盒巨鋒堤子比我食,佢話補血
但我覺得係生冷嘢,最終都有食,知佢一番心意。
...

補血應該係車厘子
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=14416337&fromuid=956408

已刪除用户

水晶宮

我係一生完,即刻叫老公買維x檸檬茶俾我飲,忍咗口成10個月啦

大宅

回覆樓主:

我0400穿水入院順產
但生完上到病房,已2200,乜都無得食
不過攰到係咁瞓,瞓到第二朝
醫院早餐,好似係中式肉包及粥,都係我平時唔多食的野,但果刻已經 唔理岩唔岩食,有乜都掃晒落肚
真係勁肚餓
鵝要健康

子爵府

newspaperhang 發表於 18-9-26 23:00
餵母乳除非bb 有某種食物敏感,如果無係唔需要戒口架試多d 唔同食物,對bb 大左都好架,唔會咁易 ...

請問係咪避開辛辣野就得架喇?

男爵府

回覆樓主:

第一胎凌晨冇啖好食, 好肚餓, 好似食左件凍冰冰嘅三文治
第二胎中午, 又係好肚餓, 即叫我老公喺樓下pacific coffee買, 食左兩個焗蛋餅&一杯朱古力, 夜晚再勁食飯

水晶宮

畀面勳章

回覆樓主:

我好記得係食瓜
因為阿仔,本身我好鍾意食瓜菜
有左阿仔,一有飯同菜味就會嘔
所以第一餐,叫阿媽煮飯同瓜同飯

大宅

第一胎早上生,老公買左美x早餐,有通粉,蛋,多士,但因為太攰,又好痛食唔落,到下午果餐先食返

珍珠宮

melomelomelody 發表於 18-9-26 23:10
請問係咪避開辛辣野就得架喇?

辛辣野都可以照食架,唔會因爲你食左辣野而d 辣變辣既唔洗太擔心,一開始你可以食少少先,例如咖哩咁,食完、試過餵母乳無問題,下次可以再食多d 咁
我餵左27個月母乳喇,從來都唔戒口,小朋友都唔錯,固體亦食好多種類

子爵府

newspaperhang 發表於 18-9-26 23:35
辛辣野都可以照食架,唔會因爲你食左辣野而d 辣變辣既唔洗太擔心,一開始你可以食少少先,例如咖哩 ...

好野,咁我更有信心餵母乳喇
多謝你 上胎坐月病左,突然收晒奶,睇埋中醫都唔掂,餵左好短時間。 今胎想努力再餵過

大宅

第一胎夜晚10點幾,老公媽咪家姐奶奶等到我生,一早準備好薑炒飯,好肚餓,美味
第二胎又是夜晚,吾想勞煩大家,生完老公問想食咩,果刻好想食火腿三明治,好怪

首頁
56789...10

尾頁

跳至