自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

吉蒂0603 發表於 18-9-26 09:59
同意,看見朋友般相處,就會明白青少年人都需要有自己的空間。大事大非上做父母要指正教導,但日常行為, ...

我同你有高中仔女就明,我仔依家已經冇晒青春期痴線野,順利過渡,變番正常

依家佢同我咩都傾,出街搭我膊頭,我又會喬住佢,直頭多個男朋友

水晶宮

Duckmum 發表於 18-9-26 10:01
我仔中一開始機不離手, 好多方法都試過, 都無改善. 可以點?
一家唔知一家事, 唔係唔教, 唔係無家教.....
...

你可以日日炳佢,我姑奶就係,佢個女起屋企就關埋房門,影都唔見,大咗就出街夜一夜先番,唔想見到阿媽,完全同阿媽冇計傾

男爵府

miffyumiffy 發表於 18-9-26 10:01
我仔日日打機,讀傳統名校,琴日先同佢睇戲食飯,好friend

反而專制父母日日同青春期仔女炒大鑊, 攪到有 ...

我老公仲要同佢打埋同一隻game,暫時有傾有講.做父母,個個都緊張自己個小朋友.太多提醒,就會俾人話煩.

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

miffyumiffy 發表於 18-9-26 10:01
我仔日日打機,讀傳統名校,琴日先同佢睇戲食飯,好friend

反而專制父母日日同青春期仔女炒大鑊, 攪到有 ...

我女成日話我地2個係奇怪父母,例如佢講8卦野,我會講笑咁話佢係死8婆(好粗俗)
又會喺佢有痰自己都覺得辛苦時叫佢食雪糕M記,反而係佢會自己話唔食呀。

佢成日笑住話我地都唔知咩父母,叫個女死8婆同迫佢食雪糕熱氣野,有時佢做咗衰嘢又會扁咀要佢氹。
唔係話個個用呢d招都work,但喺我女身上效果唔錯

禁止訪問

禁止訪問

珍珠宮

miffyumiffy 發表於 18-9-26 09:46
青春期嘛,係咁喎,醒嘅父母唔會同佢地嘈

十分同意
但而家好多家長控制慾強,接受唔到小朋友青春期轉變
真係唔係個個家長識處理

禁止訪問

禁止訪問

子爵府

2018父親節勳章 開心吸收勳章

菲林名棟 發表於 18-9-26 10:47
回覆 馬爾太 的帖子

全放手既話小朋友分分鐘覺得無人care佢地咪上網搵
全放手同唔care
中學生會唔會未夠能力分呀

我要我 盛放心中 快要熄滅的花火
我要我 救活命中 快要逝去的英勇

子爵府

2018父親節勳章 開心吸收勳章

同陌生人交流多過現實
有冇諗過仔女係現實都睇得太多是非黑暗
網上唔見人樣反而放心同人交流?
當然玩到過火就真係要制止
我要我 盛放心中 快要熄滅的花火
我要我 救活命中 快要逝去的英勇

用戶要求終止服務

miffyumiffy 發表於 18-9-26 10:12
我同你有高中仔女就明,我仔依家已經冇晒青春期痴線野,順利過渡,變番正常

依家佢同 ...

其實都係,我老公仲要買啲最勁嘅電腦俾佢打,但到考試佢地會自己發力,我仔大你仔小小,讀緊大學....

珍珠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

回覆樓主:

既然覺得系問題
咪改變下多溝通
2個仔都有打機
但動態親子活動同2個仔keep有做
我又覺得太大問題

禁止訪問

用戶要求終止服務

miffyumiffy 發表於 18-9-26 10:14
你可以日日炳佢,我姑奶就係,佢個女起屋企就關埋房門,影都唔見,大咗就出街夜一夜先番,唔想見到阿媽, ...

我又見過呢d例子,你鬧到佢死死下,佢最多出多啲夜街,機照打,同父母零交流⋯⋯

禁止訪問

禁止訪問

水晶宮

p_o_m_a_n 發表於 18-9-26 10:37
我女成日話我地2個係奇怪父母,例如佢講8卦野,我會講笑咁話佢係死8婆(好粗俗)
又會喺佢有痰自己都覺得 ...

我仔由細到大甜野凍野煎炸任食,我屋企冇介口文化, 我同佢一齊食,我仔食慣咗,從未試過因為食呢啲野咳同病, 佢冇食零食慾望,出街買水飲,唔鍾意食麥記

我姑奶咩都要女介,佢女只要食小小就咳/病,佢女一見呢啲零食汽水,眼發光,一食就咳

珍珠宮

p_o_m_a_n 發表於 18-9-26 10:37
又會喺佢有痰自己都覺得 ...

我同我女都係咁相處,我女都話我兩公婆都唔知咩人來,咩都講,咩都8!又係會講下啲粗俗小小既話,但當然唔係粗口啦唔覺唔覺!咁樣相處下,亞女都快16歲了

子爵府

miffyumiffy 發表於 18-9-26 10:12

依家佢同 ...

我仔小學時是「零電玩」,屋企而家只得座檯電腦無平版電腦,佢中二才有自己的Notebook做功課。我們都知道,所謂「放手」是逐步漸進,唔同階段有唔同的潛規則要遵守。一刀切和放縱是兩個極端,家長取中庸之道。
講返樓主所見,飯局間當然唔好掛住打機。但形容子女和網友機友的關係,比父母自己還close,呢點要自己調節,人大了社交圈子不同,做家長要通氣d。
如妳所言,男生大唔大細唔細時仲論盡,而家大定咗,原來風暴過了是晴天,做朋友都有風雨共路的時光,間中唔擔遮一齊淋吓雨,都是感情培養的方法,不要一味做「一言堂」家長。

首頁

尾頁

跳至