仔女打機同陌生人仲多交流過父母

菲林名棟
|
中秋做節,有個姨甥仔食飯全程機不離手,其他親戚都有微言。佢阿媽都話個仔同打機入面既陌生人仲多傾計過父母同現實朋友,唔知點搞好。
我當刻都係到諗,其實做父母既係咪都有責任呢
miffyumiffy
|
中學生?

個個都係咁
oni2    發表於 18-9-26 10:12
菲林名棟
|
回覆 miffyumiffy 的帖子

岩岩小轉中呀。父母話係讀左中學好大轉變
manman豬
|
正常既......從好既方面睇,應該令佢地盡快學識速成中文打字,有相應得著
細過玩online game龍族,促使我去睇佢原著小說,要發掘正面,但健康既社交活動都係必須的
菲林名棟
|
回覆 manman豬 的帖子

咁應該建議佢地改為速成,因為而家好似筆劃。
不過都同意你講法,有佢既好處
miffyumiffy
|
菲林名棟 發表於 18-9-26 09:43

青春期嘛,係咁喎,醒嘅父母唔會同佢地嘈
馬爾太
|
菲林名棟 發表於 18-9-26 09:43

父母全放手就更係大轉變啦!
lojo11
|
仔會同堂姐弟打機,食完先打!唔會全程坐唔打機
sunnygirl
|
一定有責任,親子關係唔係一朝一夕建立的,若果關係打得好,青春期一樣可以安然渡過,機照打計亦照有得傾
esmehouse    發表於 18-9-26 12:41
wcpcelia    發表於 18-9-26 11:15
菲林名棟
|
回覆 sunnygirl 的帖子

始終在職父母,工時都係長個d,唔排除真係小親子互動。
菲林名棟
|
回覆 lojo11 的帖子

其實眼見而家好多小朋友係一手快子一手機咁
SW_Ball
|
manman豬 發表於 18-9-26 09:43
正常既......從好既方面睇,應該令佢地盡快學識速成中文打字,有相應得著
細過玩online game龍族,促使我去睇 ...

我當年都係因為ICQ先學成速成
家人堅持不買手寫板
馬爾太
|
菲林名棟 發表於 18-9-26 09:53

呢啲係家教嚟架。
lojo11
|
菲林名棟 發表於 18-9-26 09:53

咁我唔會比仔咁做!
吉蒂0603
|
miffyumiffy 發表於 18-9-26 09:46
青春期嘛,係咁喎,醒嘅父母唔會同佢地嘈

同意,看見朋友般相處,就會明白青少年人都需要有自己的空間。大事大非上做父母要指正教導,但日常行為,太多管束只會把子女推走。
而且,和子女的關係早早已維繫得好,跟本不需要著眼喺呢幾年,青春期發育早的他們,心智和身理轉變都大,要多諒解,不唔好再當他們是從前細路仔咁看待。
yamaneko
|
只能說,希望你有中學生的孩子,再來批評別人的孩子。
miffyumiffy
|
sunnygirl 發表於 18-9-26 09:51
一定有責任,親子關係唔係一朝一夕建立的,若果關係打得好,青春期一樣可以安然渡過,機照打計亦照有得傾
...

我仔日日打機,讀傳統名校,琴日先同佢睇戲食飯,好friend

反而專制父母日日同青春期仔女炒大鑊, 攪到有好多家庭問題要見社工,或仔女大咗憎佢
Duckmum
|
我仔中一開始機不離手, 好多方法都試過, 都無改善. 可以點?
一家唔知一家事, 唔係唔教, 唔係無家教.....
Duckmum
|
回覆 吉蒂0603 的帖子

同意但我好難做到, 忍到.

micsin
|
菲林名棟 發表於 18-9-26 09:38
中秋做節,有個姨甥仔食飯全程機不離手,其他親戚都有微言。佢阿媽都話個仔同打機入面既陌生人仲多傾計過父 ...

成人都會 心魔