自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

事源上星期五經ig幫朋友買了一個$900既amika直髮夾,第一次上網買水貨,見可以試機,所以安心購買啦!
21/9當日到屯門華都賣家的自取點取貨,開機著一著試機,當時見佢會著會熱,就收貨了。23/9星期日將貨交比朋友,到25/9星期二朋友第一次打開嚟用,發現個夾著,但唔識發熱,馬上與賣家聯絡,並拍片給賣家看,賣家話已過兩日換貨期,不會換貨。ok,唔緊要,但$900買個夾返嚟,無理由當垃圾咖,於是問賣家處理方法,賣家告知要我自行與美國amika, 好的,自行聯絡無問題,但自行聯絡,amika一方也要求提供証明文件吧!

大宅

ivylai530 發表於 18-9-26 09:44
事源上星期五經ig幫朋友買了一個$900既amika直髮夾,第一次上網買水貨,見可以試機,所以安心購買啦!
21/9 ...

賣家拒絕換貨或提供單據文件給我,說我只需send email比美國amika,理由寫“朋友送無單” 就得。我因為英文唔好,亦明白水貨有一定風險,建議賣家可否由我支付美國運費,賣家代向美國amika換貨,也遭拒絕。我明白過了兩天換貨期,但幫朋友買,希望盡力幫朋友解決到,亦希望賣家能夠幫忙,原來,ig購物,取貨後就自己顧自己,無辦法幫到你了。學懂了!
$900買一件貨,一次都未用,只試機唔超過一分鐘,再開就壞了。是amika品質差?還是來貨有問題?

大宅

ivylai530 發表於 18-9-26 09:46
賣家拒絕換貨或提供單據文件給我,說我只需send email比美國amika,理由寫“朋友送無單” 就得。我因為英 ...

見網上話有機會係次貨或假貨,只怪當初自己衝動,貪平幫朋友上ig買水貨,買了一個教訓,得不償失,以後都唔會經ig買水貨了。希望唔再有jm中伏,買之前考慮清楚。

瑪瑙宮

虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

自己係美國網訂都唔會咁
一收到貨壞機只要影video
佢地就會退款or 再寄
壞呢個可以寄返佢佢
仲有運費退

下次唔好再幫第三者買啦

另外,美國電壓110v
你部機係100v -240v嗎?

男爵府

係咪冇用變壓器燒咗呀?

大宅

回覆樓主:

電壓啱,轉三腳插蘇即刻可以用, 但而家著左唔識發熱,個夾既電路板應該壞左。
見過鬼都怕黑 以後唔敢再經第三方賣家或者ig賣家買水貨,冇單冇據就算肯俾運費送返美國都冇得搞 ,唯有當 買個教訓, 下次自己上官網買 或者買番 香港行貨 ,至少有個保障。

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章

回覆樓主:

其實amika係終身保養,有壞補少少行政費已經換過部新。 真係賣2手, 比少少錢換部新, 再放2手賺好多,唔明點解會900放出去

大宅

Pulmma 發表於 18-9-26 12:47
其實amika係終身保養,有壞補少少行政費已經換過部新。 真係賣2手, 比少少錢換部新, 再放2手賺好多,唔明 ...

我係經ig買$900,係美國水貨,結果係壞既,得不償失,以後都唔敢再幫襯呢d網上水貨店

珍珠宮

Pulmma 發表於 18-9-26 12:47
其實amika係終身保養,有壞補少少行政費已經換過部新。 真係賣2手, 比少少錢換部新, 再放2手賺好多,唔明 ...

咁果部二手唔洗回收嗎?
咁咪可以無限換新?
有冇其他限制?

我諗起早年有媽媽分享迪迪尼美語世界會籍玩法
我當時睇到好驚訝
啲人好有生意頭腦
幾萬元既package都可以變相免費、甚至弁利

男爵府

回覆樓主

個夾應該唔會係假,假既應該唔會夠膽建議你同美國官網交攝

其實成件事我覺得賣家反應都幾正常
比張單你咪比你知我來貨幾多錢,點樣入
你比部機我運番美國,咁我咪拿屎上身

其實今次真係講句唔好彩

大宅

siuballball 發表於 18-9-26 13:00

我都明白,仲同賣家傾不如我負責運費,佢幫我send返去美國攪,但只怪自己天真,個賣家啋我都傻,直接拒絕。
真係只可怪自己唔好彩,遇到件壞貨再遇到個咁差既賣家,仲衰過淘寶。

大宅

yurijm 發表於 18-9-26 12:54
咁果部二手唔洗回收嗎?
咁咪可以無限換新?
有冇其他限制?

我唔知賣家既盈運手法,只知現在中伏了, 求助無門 ,今次只可以當買個教訓, 見之前有好多jm 都會網購呢支直髮夾 ,所以分享我今次唔好嘅經歷 ,畀大家一個參考, 可能係我唔好彩 ,但希望唔會再有jm中伏

琥珀宮

siuballball 發表於 18-9-26 13:00

無單即係無保養,但買電器(even水貨)無保養唔合理,賣家應事先聲明

琥珀宮

ivylai530 發表於 18-9-26 09:44
21/9 ...

Amika QC麻麻,我之前想自己外國網訂購,見comment 多壞貨,也不敢訂

大宅

木土土 發表於 18-9-26 13:14
Amika QC麻麻,我之前想自己外國網訂購,見comment 多壞貨,也不敢訂

即係買佢只係撞手神,早知買GHD穩陣D(emoji)

琥珀宮

ivylai530 發表於 18-9-26 13:22
即係買佢只係撞手神,早知買GHD穩陣D(emoji)

咁GHD都有人外國訂係壞貨,我好彩用了幾年(日日用)暫時未壞

大宅

木土土 發表於 18-9-26 13:37
咁GHD都有人外國訂係壞貨,我好彩用了幾年(日日用)暫時未壞

我就係衰在唔係自己經美國訂返嚟,有壞可以退嘛!ig完全無保障,以後怕怕啦!唔會再幫襯呢d第三方網店

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 育兒性格勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

只會自己美國網購

珍珠宮

回覆樓主:

琥珀宮

首頁

尾頁

跳至