二胎改名的煩惱!!

魚香茄子
|
上胎係仔仔,今胎都係仔仔,各位JM同二胎改名係跟大仔同字輩定會另外選擇有意思名字?

pigpiglamlam
|
魚香茄子 發表於 18-9-26 10:22
上胎係仔仔,今胎都係仔仔,各位JM同二胎改名係跟大仔同字輩定會另外選擇有意思名字?

...

我上胎仔今胎女,女跟返大仔同字輩,雖然長老話可以唔跟,不過我因為懶想改少個字就照跟,好彩都俾我揀到個好聽ge
lovemeow
|

...

我都係,唔知跟唔跟大仔個名的其中一個字好呢
魚香茄子
|
pigpiglamlam 發表於 18-9-26 16:14
我上胎仔今胎女,女跟返大仔同字輩,雖然長老話可以唔跟,不過我因為懶想改少個字就照跟,好彩都俾我揀到 ...

長老話仔仔跟番比較好,可惜大仔名字好聽,二仔跟就難配其他好發音!
魚香茄子
|
lovemeow 發表於 18-9-26 19:10
我都係,唔知跟唔跟大仔個名的其中一個字好呢

你好啊同路人!你幾時生啊?
ipcs
|

...

我又係兩個仔,名字第一個字用返同一個字。
pigpiglamlam
|
魚香茄子 發表於 18-9-26 19:44
長老話仔仔跟番比較好,可惜大仔名字好聽,二仔跟就難配其他好發音!

搵下字典攞靈感 我都搵咗好耐
lovemeow
|
魚香茄子 發表於 18-9-26 19:45
你好啊同路人!你幾時生啊?

11月底,你呢
我要做媽媽
|
其實跟唔跟都得架,不過都睇長輩意思
khtang828
|

...

其實二仔中間可以用個 「仲 」字
意思係屋企排行第二嘅男仔

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊
紫色線
|
我兩個仔 有跟 因老公家有族譜跟
melomelomelody
|
我2個女,我想跟大女名其中一個字
但又係好難拼到個滿意嘅,大女個名都係我改,所以睇下老公點諗
我2月先生,但得閒無聊就諗下