自由講場

跳至

首頁
12345...13

尾頁

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 減齡達人勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 KMALL特別版勳章

真係要集百家之大成, 好彩識睇少少, 否則同我囡溝通唔到

以下純為教學用途, 千萬唔好係 bk 用丫

出 pool = 正式有拖拍, 以前係大學生用多, 估唔到中學已經有人要請食出 pool 飯
係愛呀哈利 = 呢句係 harry potter 鄧不利多講既對白
GG = game over
FF = final fantasy 幻想
呃蝦條 = 正音係粗口.........
屁孩 = 幼稚, 唔成熟
Lol = 笑死人
wtf 粗口嚟唔洗解釋
傻迫 = 低能白痴
一齊食雞 = 一齊玩pudg game
中二病 = 強烈自我中心、妄想症
真心咩 = 類似 really? 但唔exactly 係,有少少笑你蠢
啱呀 = 我都費事同你講落去
係愛呀已經有另一個VERSION.. 「係窮呀DLGH!」
A0 = 冇拍過拖
娘娘 = 觀音 = 收兵
入伍 = 唔係我地老餅踏入50, 係做兵
狗糧 = 比單身狗食 (自嘲單身)
1999 = (講野)1舊舊
9588 = 九唔搭八
係精神嘅 = 幾好啦 (詳細解釋)
SKR = 類似屈機嘅意思
OP = overpowered 太勁
fing = 類似hea咁意思,例句:放假無約人,出咗街fing
JM9 = 嘩前面條友件衫JM9 囉(粗口諧音,做乜+數字)
X到個點 = 形容非常x, 類似沸點意思,cheap到個點,低能到個點,勁到個點,型到個點
GG = 唔駛講啦,good game,引申至game over。(考完試唔識)今次真係GG喇
好j 囉 = 同性器官無關,純粹形容一個人/一件事好唔掂檔,例:嘩佢勁J囉!成壁報核突到個點囉,J到爆!
著咗 = 嬲到著咗火
嘩! 一定係咁啦! = 其實心底裡唔認同你所講既, 只係費事拗
J圖/J POST/ J某某人 = J, 即係丁, 咩器官大家應該明
所以J一樣野, 即係個件事/人令人好有幻想好正
承上句, 打丁 = 打J = 男性自慰
HEHE / SHESHE = 男 / 女同性戀者
法唔法國 = 發唔發覺
好尷尬 / 尷尬癌 = 照字面解一樣, 有D好尷尬既野發生左答唔到對方
邊間教會 = 諷刺緊首歌唔岩音, 好似平時D教會歌一樣, 唱到D歌詞勁奇怪
molamola = 無啦無啦
fatfatla = 發發啦
綠茶婊 = 扮綠茶咁清純既婊子,外表柔弱純情無辜實則好有心計既女仔
仲有派狗糧=情侶放閃
比單身狗睇到=吃狗糧
Cal9lation = 在Calculation(算數)中插入9字,即「算9數」。e.g. 佢似Taylor Swift?Cal9lation啦!
0748 = 普通話"你去死吧"諧音
腹黑 = 奸奸地,成日整人...,通常形容男仔, 但哩個係正面既形容詞 (出自大陸漫畫及小說)
白蓮花 = 玉潔冰清嘅女仔,好似蓮花咁出於汚泥而不染 (出自大陸漫畫及小說)
綠茶表 = 心機女,表面扮清純 (出自大陸漫畫及小說)
蘿莉 = 可愛妹妹仔 (出自大陸漫畫及小說)
正太 = 可愛男仔 (出自大陸漫畫及小說)
87 = 白痴
487 = 死白痴
666 (普通話 牛牛牛) = 勁
ship 阿A 同 阿B = 傳A,B (同性多) 拍拖
腐女 = 喜歡看男男戀的女性
放棄治療 = 放 pea
吹花/摧花 (我唔知邊個字先岩) = 抵毀 唱衰, 例句 ~ 你咪吹花我 我絕不會出賣兄弟
老尷 = 尷尬
學霸 學渣 學神
IDK = I don't know
IK = I know
SKU = school
bozap = 補習
wau = Where are you?

戀愛篇
A380 = 話一個女仔/男仔有極多拍拖經驗,並非飛機型號
大將軍 = 觀音兵既頭號兵
運輸兵 = 柴可夫司機,有車既觀音兵
帽事既 = 描述男方戴綠帽,用反話形式諷刺
gfable = 形容一個女生氣質好適合做女朋友、有女朋友感覺
bfable = 同上,對象則為男生

戀愛有分 A、C 同 O,正數同負數。
A 係 Available、C 係 Complicated,O 係 Occupied
數字係拍拖次數,正數如 1、2、3 係 同異性拍拖次數
負數 -1、-2、-3 係同性拍拖次數。兩者可以抵銷
例如你拍過一次同性,一次異性,然後都散左,就會變返 A0。

好多聽完睇完唔記得, 各位仲有無補充丫~~~

lucidada    發表於 18-9-28 21:47
AA2003    發表於 18-9-28 16:16
寶褓保補    發表於 18-9-27 14:33
supertvfans    發表於 18-9-27 10:57
kit2004    發表於 18-9-26 21:26
wcpcelia    發表於 18-9-26 14:42
JD930    發表於 18-9-26 11:48

珍珠宮

環保接龍勳章

miriam 發表於 18-9-26 10:53

出 pool = 正式有拖拍, 以前係大學生用多, 估唔到 ...

Lol = 笑死人
wtf 粗口嚟唔洗解釋
傻迫 = 低能白痴

教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

水晶宮

回覆 miriam 的帖子

屋企有個中學生, 實會識呢D, 仲會吹兩咀

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

出 pool = 正式有拖拍, 以前係大學生用多, 估唔到 ...
我公司有個成3X歲男同事都講呢D"潮語"..頂佢唔順,成日GGGG

JD930    發表於 18-9-26 11:48

什麼都也自有它盡頭 別要逝去才珍惜今日所擁有

象牙宮

我都要學下。

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

「出pool」上年我係去一間bandone中學簡介會學到架,中學生都話要決心「出pool」,我真係老餅,之前完全未聽過。

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 親子王國15週年勳章

中二病 ( 強烈自我中心、妄想症⋯)

大宅

唔算潮語啦,起碼有得解釋到唔似火星文

珍珠宮

gracelam 發表於 18-9-26 11:03
Lol = 笑死人
wtf 粗口嚟唔洗解釋
傻迫 = 低能白痴

傻迫,正確來講其實係粗口, 代表“傻X”
因為 門西,或女性性器官的普通話發音是B

唔知啲小朋友識唔識,但我每次聽都覺得好礙耳...正如明知 fuxk 是粗口,也不宜當潮語講

子爵府

真心咩 - 類似 really? 但唔exactly 係,有少少笑你蠢咁

子爵府

啱呀 - 我都費事同你講落去

珍珠宮

環保接龍勳章

貓頭雀 發表於 18-9-26 11:27

傻迫,正確來講其實係粗口, 代表“傻西”

呢個真係唔知粗囗嚟

jm你都將fxxx個粗口字, xXX左佢, 呢度出唔到街

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 減齡達人勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 KMALL特別版勳章

gracelam 發表於 18-9-26 11:03
Lol = 笑死人
wtf 粗口嚟唔洗解釋
傻迫 = 低能白痴

呢句未聽過

任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

王國長老

chocolatebean 發表於 18-9-26 11:05
回覆 miriam 的帖子

屋企有個中學生, 實會識呢D, 仲會吹兩咀
佢唔知都會問下我, 我都唔知咪畀佢笑死

任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

男爵府

係愛呀已經有另一個VERSION..
「係窮呀DLGH!」
A0 = 冇拍過拖

你上多D 高/連 登就會識架喇呢D字

JD930    發表於 18-9-26 11:49

王國長老

ic34 發表於 18-9-26 11:11
我公司有個成3X歲男同事都講呢D"潮語"..頂佢唔順,成日GGGG
3x 歲..........扮後生

王國長老

tester5 發表於 18-9-26 11:16
「出pool」上年我係去一間bandone中學簡介會學到架,中學生都話要決心「出pool」,我真係老餅,之 ...
出 pool 好耐之前已經知, 估唔到中學生都玩埋呢樣

王國長老

貓頭雀 發表於 18-9-26 11:27

傻迫,正確來講其實係粗口, 代表“傻西”
改改, 有 d 字唔出得街丫

王國長老

yui1625 發表於 18-9-26 11:35
係愛呀已經有另一個VERSION..
「係窮呀DLGH!」
A0 = 冇拍過拖
仲要去高同連取經.............到時 pro 過我囡 lu

珍珠宮

gracelam 發表於 18-9-26 11:33

呢個真係唔知粗囗嚟

改左嚕,謝謝你。
仲有一個類似的,媽個B
通常男人傾計時的助語詞: 媽個B , 他竟然乜乜乜乜

我以前喺大陸住咗幾年,飲酒吹水網上組隊打機, 所以會識
這是充滿愛的地方,jm 幫了我很多,給我大量鼓勵。
如果你有 BB 出世頭骨受壓致腫起, G6PD , 新生嬰兒肝炎綜合症,肝酵素高等問題,我可分享個人經驗。 :)
You are not 呀窿  祝大家身體健康

首頁
12345...13

尾頁

跳至