自由講場

跳至

首頁
34567...13

尾頁

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

Charlotte_mom 發表於 18-9-26 13:31
呢d up3 up4我強項
唸下先...
JM9,嘩前面條友件衫JM9 囉(粗口諧音,做乜+數字)
JM勁,有埋「例句運用」

建議樓主都頂置文返個「例句運用」,識「潮語」都未必識點運用係日常對話架ma~

子爵府

miriam 發表於 18-9-26 14:03
嘩, 你識咁多架
我舊年仲有幫人補習嘛...

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 減齡達人勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 KMALL特別版勳章

tester5 發表於 18-9-26 14:04
JM勁,有埋「例句運用」

建議樓主都頂置文返個「例句運用」,識「潮語」都未必識點運用係日常對話架 ...
我就黎梗死

一路食飯一路睇, 真係頂唔順

任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 減齡達人勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 KMALL特別版勳章

jasmineoj 發表於 18-9-26 14:04
我舊年仲有幫人補習嘛...
補邊個呢既學生?

任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

象牙宮

回覆樓主:

嘩,有一半唔識,我老了!我個仔都唔會點講潮語,反而工作上有個白痴司機成日講囉,好鬼煩,扮型扮可愛

子爵府

著咗-嬲到著咗火

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

嘩! 一定係咁啦! = 其實心底裡唔認同你所講既, 只係費事拗....
我搞下笑架咋, 唔好插我呀!!!!!!!!!!

子爵府

miriam 發表於 18-9-26 14:07
補邊個呢既學生?
中學生~

王國長老

無話可說 發表於 18-9-26 14:07
嘩,有一半唔識,我老了!我個仔都唔會點講潮語,反而工作上有個白痴司機成日講囉,好鬼煩,扮型扮可愛 :no ...

我都係

子爵府

MariaTsui 發表於 18-9-26 11:52
這個都是妹妹教我,還有“白蓮花”

仲有個詞係“綠茶婊”,睇網上小說成日有。

男爵府

jasmineoj 發表於 18-9-26 14:02
個game 有寫

請問呢個係乜game?

王國長老

jasmineoj 發表於 18-9-26 14:10
中學生~
怪不得

我家有個中學生, 真係要緊貼潮流先得

子爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 Poo得好勳章 BB防敏心得分享勳章 美好大世界2017勳章 趣教勳章 最關心BB問題熱投勳章 親子王國15週年勳章

alima 發表於 18-9-26 13:54
有冇 jm 知道 Chicken or Beef 乜嘢意思?

我睇外國人討論係咁講

Beef (fight) or chicken (coward)

即係強者定弱者,唔知仲有冇其他解釋

男爵府

shashamok 發表於 18-9-26 14:11
仲有個詞係“綠茶婊”,睇網上小說成日有。

白蓮花同綠茶婊又點解呢?

男爵府

jasmineoj 發表於 18-9-26 13:55
係精神嘅 - 幾好啦

呢句野其實黎自D賣倫敦金個D MK仔MK妹
佢地好鍾意一搵到水魚入錢, 就會係GROUP講「精神! 爆數!」
所以亦會叫D MK仔MK妹做 「精神仔」

J圖/J POST/ J某某人 = J, 即係丁, 咩器官大家應該明
所以J一樣野, 即係個件事/人令人好有幻想好正
承上句, 打丁 = 打J = 男性自慰

仲有食雞, 源自一個ONLINE GAME叫「PUBG」, 即係100人大屠殺
呢個GAME係講你乜都冇咁LAND去某一個POINT, 你要不停執武器
跟住個生存範圍地圖會不停收窄, 你要係限時內趕去生存區
當見到其他人, 就要殺
到你玩到最後嬴左, 就會出「大吉大利,今晚吃雞」呢句野
所以呢個GAME簡稱「食雞」

HEHE / SHESHE = 男 / 女同性戀者

法唔法國 = 發唔發覺

好尷尬 / 尷尬癌 = 照字面解一樣, 有D好尷尬既野發生左答唔到對方

邊間教會 = 諷刺緊首歌唔岩音, 好似平時D教會歌一樣, 唱到D歌詞勁奇怪

molamola = 無啦無啦
fatfatla = 發發啦

幫唔幫到樓主

子爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 Poo得好勳章 BB防敏心得分享勳章 美好大世界2017勳章 趣教勳章 最關心BB問題熱投勳章 親子王國15週年勳章

zayma 發表於 18-9-26 14:12
請問呢個係乜game?
食雞
PUBG
PlayerUnknown's Battlegrounds

琥珀宮

miriam 發表於 18-9-26 13:50
少去連同登嘛

我都無去,但我鍾意去百度同睇大6綜藝電影嗰d,有哂你上面大部份講d潮語呀 或者上多d fb,好多專頁成日都講下依d潮語

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

zayma 發表於 18-9-26 14:13
白蓮花同綠茶婊又點解呢?
白蓮花唔識
綠茶婊=扮綠茶咁清純既婊子,外表柔弱純情無辜實則好有心計既女仔。

子爵府

親親小孩子 發表於 18-9-26 14:12
我睇外國人討論係咁講

Beef (fight) or chicken (coward)

我search 過又好似可以解做 傳聞、事實 之類意思,我又廢事問我個囡

男爵府

有d太粗俗了

首頁
34567...13

尾頁

跳至