自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

chemlo0920 發表於 18-9-26 18:53
你意思係越呻運氣越衰?
定同人呻完,俾人講D説話令你越唔開心先?

愈呻,愈多唔好的事發生

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

lingw. 發表於 18-9-26 12:21
你地覺唔覺,愈呻愈衰

例如與父母關係 / 同事關係唔好,會愈呻愈衰 , 呻完有更多不可理喻的事發生

唔覺,人需要揾d位圍爐

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

good_pig 發表於 18-9-26 19:41
唔覺,人需要揾d位圍爐

我應該冇記錯,我有聽你話.唔好成日呻窮
不要從別人的嘴裡去認識我

珍珠宮

lingw. 發表於 18-9-26 19:37
愈呻,愈多唔好的事發生

呻無問題,最緊要搵o岩對象,我個人經驗,千祈唔好向家人、同事、好朋友呻。最好搵三五識七但又肯聽你講野既人呻。

樓主,唔開心唔好夾硬感恩,只會令你愈來愈唔開心。

而家有個app 好似叫“負負得正”,可以搵人傾計,舒緩情緒。

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

crystal媽咪 發表於 18-9-26 19:44
我應該冇記錯,我有聽你話.唔好成日呻窮

我好似有講 錢要努力好揾

不過有時,人需要有d位發下脾氣嘅

寶石宮

choco_soup 發表於 18-9-26 20:02
呻無問題,最緊要搵o岩對象,我個人經驗,千祈唔好向家人、同事、好朋友呻。最好搵三五識七但又肯聽你講野 ...

過份正能量.. 我覺得仲恐怖

珍珠宮

做個靚太 發表於 18-9-26 18:41
其實諗得通,識得諗,就唔駛呻啦~
有時呻下,真係想舒發下,或者係想尋求下安慰,只不過尼個社會,有太多 ...

的確如此。
我有時工作上遇到一些激氣事,在同事面前不能呻,有時會同老公呻兩句,但有個好友因爲覺得佢平日講野好有智慧,而同佢又由中學識到現在,好信任佢,所以有時遇到不開心或開心都想同佢分享,自問我都係在真係唔開心時whatsapp講兩句,但絕對同佢傾開心事多於吾開心事好多,或見面時只輕輕呻兩句,因我知道吾係人人都接受到負能量,但後來我發現佢漸漸吾想聽我呻,一見到咁到依家半年都吾敢向佢呻過任何事,心裡會覺得失望,以為好朋友係願意分享你的喜樂,實情係我天真,現在有心事都吾敢同人呻,怕人疏遠我,只好喺呢度講

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

good_pig 發表於 18-9-26 20:08
我好似有講 錢要努力好揾

不過有時,人需要有d位發下脾氣嘅

你叫我唔好成日呻窮。你話呻得多好多負能量,類似係咁。 好唔開心嘅時候會呻,不過我會聽人講嘢。

我都好驚啲人成日都感恩。有時facebook……感恩我今日起身、感恩我仲可以有好嘢食、感恩我有對仔女……………………
每日都係咁好恐怖,呢啲我會unfollow
不要從別人的嘴裡去認識我

子爵府

回覆樓主:

成日呻住同一樣野 怨氣重即係無運行

珍珠宮

回覆樓主:

向一兩個人呻一陣係ok嘅,持續再不斷呻,或再keep住搵人呻,就開始變得鑽牛角尖,同煩嘞。

子爵府

回覆樓主:

呻,有人認同會覺得自己岩曬會變本加勵,無人認同心理又唔平衡。

呻之前反醒左自己先,有啲野係自己攞黎衰架,過濾左先同人傾會好啲。

公爵府

lingw. 發表於 18-9-26 12:21
你地覺唔覺,愈呻愈衰

例如與父母關係 / 同事關係唔好,會愈呻愈衰 , 呻完有更多不可理喻的事發生
我就係愈呻愈衰,愈呻愈唔開心

伯爵府

hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章

同意,叫自己唔好講,但是都是忍不住

珍珠宮

crystal媽咪 發表於 18-9-26 20:38
你叫我唔好成日呻窮。你話呻得多好多負能量,類似係咁。 好唔開心嘅時候會呻,不過我會聽人講嘢。

我都好 ...

我之前睇輔導書,叫人凡是感恩仲會令到個人唔開心。

公爵府

老翻太太 發表於 18-9-26 20:13
的確如此。
我有時工作上遇到一些激氣事,在同事面前不能呻,有時會同老公呻兩句,但有個好友因爲覺得佢平 ...
我好明白你,我同你情況一樣

公爵府

good_pig 發表於 18-9-26 20:09
過份正能量.. 我覺得仲恐怖

true

寶石宮

choco_soup 發表於 18-9-26 20:58
我之前睇輔導書,叫人凡是感恩仲會令到個人唔開心。

輔導書我冇睇過。我諗凡事有兩面,唔係話唔可以感恩。當感到絕望嘅時候,我會諗比上不足、比下有餘。自己唔係最衰嗰個,咁就會有生存落去嘅意思。 但係當每日瞓醒覺,生存緊都要感恩,我又覺得太誇張

珍珠宮

回覆 lingw. 的帖子

唔呻重死, 一日包容..包容, 你唔試下你細路曳, 你包容...包容下

變本加厲, 有排你受! 我好後悔, 當初無大吵大鬧, 起碼發洩下, 讓人唔好以為無人知去到咁儘

寶石宮

crystal媽咪 發表於 18-9-26 20:38

我都好 ...

就算唔記左銀包...都要感恩可以買果個新..

遇到賤人, 都話係自己的磨練.....

寶石宮

sangria 發表於 18-9-26 21:00
true

真係ALL 唔出便便都要感恩..

首頁

尾頁

跳至