咩情況會俾銀行call loan 呢

sharon_pig
|
如果有錢定期供左 係咪點跌都唔會呢
mandy952
|
sharon_pig 發表於 18-9-26 12:21
如果有錢定期供左 係咪點跌都唔會呢

應該係
youhello507
|
銀行有權,但好少會做
girlbear
|
如果你準時還錢 又唔會無啦啦要求銀行減息/問優惠...CALL LOAN嘅機會低
Poyau
|
借款人/業主被其他人追債
sharon_pig
|
girlbear 發表於 18-9-26 12:42
如果你準時還錢 又唔會無啦啦要求銀行減息/問優惠...CALL LOAN嘅機會低

咁即係97年俾人call窿那班人士因為冇供樓唔係因為樓市大跌 對吧
我以為 係因為 層樓銀行比喻借咗400萬俾你但當時樓價跌到100 如果銀行賣出去都收唔番400萬就會call loan tim
小可愛11
|
youhello507 發表於 18-9-26 12:29
銀行有權,但好少會做

同意。
過往經驗,97 買咗層樓,最高峰停咗五成,我做七成按揭,準時供樓,從未被 call loan.
馬爾太
|
sharon_pig 發表於 18-9-26 12:50
咁即係97年俾人call窿那班人士因為冇供樓唔係因為樓市大跌 對吧
我以為 係因為 層樓銀行比喻借咗400萬俾你 ...

好多時係用出糧戶口嚟供樓,當銀行發現出糧戶口冇salary入就可能咁做。朋友試過resigned,銀行發覺戶口冇糧就叫佢即時還卡數,分期都要即俾晒。
wcpcelia    發表於 18-9-26 15:55
girlbear
|

97年俾人call窿果班人, 多數係想銀行減息 (果時啲息都高架)
咁銀行咪拎你個FILE出嚟攪囉, 一見到蟹咁多, 咪順便CALL LOAN囉 (有機會連累排佢前後FILE嘅人)

理論上準時還錢 唔好無啦啦R著數, 銀行係唔會專登去搵你個陳年FILE出嚟嘅

小可愛11
|
girlbear 發表於 18-9-26 13:02
97年俾人call窿果班人, 多數係想銀行減息 (果時啲息都高架)
咁銀行咪拎你個FILE出嚟攪囉, 一見到蟹咁多, ...

但我有朋友真係成功減息。
不過亦有朋友被要求補差價先減到息,唔補差價唔減息,跟著一切照舊。
girlbear
|
小可愛11 發表於 18-9-26 13:12
不過亦有朋友被要求補差價先減到息,唔補差價唔減息,跟著一切照舊。
...

拎得個file出嚟, 就會review一次
如果唔係蟹太多, 又覺得係potential client 咪成功減息囉
youhello507
|
小可愛11 發表於 18-9-26 13:12
...

當然la, 銀行知你走唔甩,駛乜平呢
小可愛11
|
girlbear 發表於 18-9-26 13:36
拎得個file出嚟, 就會review一次
如果唔係蟹太多, 又覺得係potential client 咪成功減息囉
...

我朋友個單位都跌定四到五成㗎,不過可能唔同銀行會有唔同做法。
木土土
|

唔一定係因為無供樓,但一定有原因先trigger 銀行去review 個外貸款而決定call loan ,不會無原無故。
無話可說
|
應該銀行知道失業一段日子
youhello507
|
其實我冇聽過,冇斷供,會 call loan

大家有冇見過?
Happybabyhbb
|

97係10個煲1個蓋,跌市摸唔到貨,走唔切,供唔到咁多個loan,銀行咪call loan囉⋯⋯