香港依家連屋邨買野都貴過人

wkatherine339
|
以前要買咩日用品想平第一時間都係係屋邨買
自從屋企樓下比某大管理公司收購左之後咩都貴
樓下街市停車場乜都貴哂
C6架車仔泊車一個月都36xx舊時要買好多日用品沖涼液呀藥呀紙巾呀 都係係藥房
依家真係要格清楚價錢
D日用品明明以前買係平十幾蚊
加下加下依家只係差一兩蚊
上幾個月重要唔知咩事樓下藥房重賣得貴過大型連鎖呀
Poyau
|
領x加租勁過大孖沙
Janicefin
|
好多小店都俾人逼走,然後開d 靚裝修華而不實的舖頭。

要買平野,要去返舊區。
wcpcelia    發表於 18-9-26 14:56
yurijm
|
領x真係加租好勁
我呢區以前啲屋邨商場仲有報紙檔、文具店、小型琴行、小型補習社
自從領x接手,全部變超市、連鎖快餐店、眼鏡店
小商户根本做唔住
nms
|
公道啲講,泊車周圍咁上下,私人屋苑更貴,3600算係咁。
至於日用品,藥房以前真係平啲,所以自己格價唯有
|
回覆 nms 的帖子

我係私樓都話姐
最慘我唔係 都要比3600 重要半年至9 個月又加一次

tsung
|
yurijm 發表於 18-9-26 12:48
領x真係加租好勁
我呢區以前啲屋邨商場仲有報紙檔、文具店、小型琴行、小型補習社
自從領x接手,全部變超市 ...

全部變曬大型連鎖店
|
我諗計小店 真係得藥房企得穩 但就真係愈賣愈貴
格開價JM就知 好多買比屋企看門口既藥都同 連鎖差唔多
新秦先生
|
如果話藥房果D日用品,會唔會係行貨水貨既價格分別?以前多藥房賣水貨,幾廿蚊野真係可以差十蚊,但多左藥房轉番賣行貨,價格差距已經拉近左.
新秦先生
|
wkatherine339 發表於 18-9-26 13:00
回覆 nms 的帖子

我係私樓都話姐
唔好講錢勒,係講緊月租都可以冇位,隨意泊要你去唔知邊度先泊咭後出車,泊車變成好似玩野外定向,迫你唔想煩找現算數.
新秦先生
|
大家記住,鬧還鬧,記得逢低吸納,早幾年買落果D,而家條氣就順番哂勒~
jojojojom
|
從前以為新加坡物價貴,現在完來日常用品,買餸係平過香港,現在回香港真係覺得唔係呀,因二邊各生活二個月
|
回覆 新秦先生 的帖子

有咩可以早幾年買依家重食到用到
pigpigapple
|
wkatherine339 發表於 18-9-26 13:00
回覆 nms 的帖子

我係私樓都話姐
車不是必需品
luckybaby2011
|
Janicefin 發表於 18-9-26 12:48
好多小店都俾人逼走,然後開d 靚裝修華而不實的舖頭。

從來唔覺得小店平、睇準公屋居民消費力、我覺得有d屋村商場仲高級過私樓商場
blackberry    發表於 18-9-26 13:50
tansyneko
|
Bbchu101
|
回覆 新秦先生 的帖子

成藥買返香港牌子都會有分水貨行貨?
tester5
|
nms 發表於 18-9-26 12:49
公道啲講,泊車周圍咁上下,私人屋苑更貴,3600算係咁。
至於日用品,藥房以前真係平啲,所以自己格價唯有
...
拍車月租我見將軍澳私人屋苑比領滙平。
goldrichlight
|
回覆 jojojojom 的帖子

新加坡物價貴都順氣,至少政府解決到住屋問題,我哋住又超貴超細,物價更加貴仲不停咁升
新秦先生
|
Bbchu101 發表於 18-9-26 13:24
回覆 新秦先生 的帖子

成藥買返香港牌子都會有分水貨行貨?
我講緊日用品,例如洗頭水沐浴露果類,後來P&G出左正貨標誌,係多左藥房賣番行貨. 成藥就唔清楚,但最怕一定係買到假貨,例如雙飛人果D都出過假野,而排裝成藥我就聽聞過會有溝貨,即係一排10粒,5粒真5粒假,真係食左都好難分到係真定假,咁講呢個人係做成藥行街,佢咁講我自己都心入面計緊係咪咁有利可圖,可能偉哥呢D貴藥就好D,至少你食完唔得都唔敢番去嘈掛???