懷孕後身體好熱

mochimama
|
懷孕接近7W, 自從有左之後, 身體勁熱, 連在有冷氣既餐廳食碗湯面都會流汗. 雙手放在子宮位係會感受到果個位置係發熱 (我摸其他位置都無咁熱). 有無其他媽媽都有類似情況?
我怕係咪我本身太燥熱, 會影響BB, 但又唔係好想睇中醫, 始終都係藥, 可免則免.

love_bbbabe
|
每個人身體狀況唔同!我就懷孕初期怕冷唔係怕熱!
sukilty
|
mochimama 發表於 18-9-26 13:02
懷孕接近7W, 自從有左之後, 身體勁熱, 連在有冷氣既餐廳食碗湯面都會流汗. 雙手放在子宮位係會感受到果個位 ...

我都係呀!
我本身唔係大汗既人,而家成日都流汗,連訓覺開住冷氣都可以訓到成身汗!
我而家懷孕10W
我要做媽媽
|
有D人就係會咁樣架!怕冷或者怕熱,我覺得我都怕...
|
我本身怕熱,而家係更容易岀汗
Baby_Gena
|
懷孕接近7W, 自從有左之後, 身體勁熱, 連在有冷氣既餐廳食碗湯面都會流汗. 雙手放在子宮位係會感受到果個位 ...

懷孕期間體溫會比一般偏高,是正常現象。最緊要休息得到,就無咩大問題。我到後期好似個火爐咁添,一落街就出汗,呢到沖完涼果頭又濕晒,可能咁啱又係夏天,我一日沖3-4次涼。如果你連瞓都瞓唔到,我會建議你睇中醫,始終休息對你同Bb都好重要,中醫知道你有Bb,藥性唔會強,反而氣息都會變好。
JD930    發表於 18-9-27 17:00
hamsterma
|

我懷孕後超級趴怕熱,又多汗
Jessie12300
|

開始覺得凍,宜家中期覺得熱
Chingyeeyeee
|

我懷孕初期就成日占寒占凍,發冷咁,但到左後期開始好怕熱,飲杯暖水都出汗,夜晚訓覺開冷氣唔蓋被先岩岩好
JD930    發表於 18-9-27 17:01
RubyYu07
|
懷孕之後特別係到左中期係特別怕熱架!
mochimama
|
原來大家都係熱到咁, 睇黎我都算正常
mochimama
|
回覆 Baby_Gena 的帖子

多謝你詳細回覆呀, 見到媽媽們都係咁, 我都安心D
kmbb519
|
我都係
喺大冷氣地方,都成頭汗.....
haha748494
|
我都有同感,可能兩個體溫,所以覺得熱。