自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

想穿越幾多次呢... ? 答案係一次。

不過大家都要小心呢個風啊

子爵府

你呢個圖是什麼時候的﹖潭美一早已經唔係呢個位置,都已經開始北上

至於會唔會穿過台灣,現在潭美已經在台灣正東邊,除非潭美改向正西方走才有機會穿過台灣。

但是,現在沒有一個主要的引導系統形成帶領潭美的走向,潭美現在只是靠本身的旋轉力向北緩慢移動。氣象局預測12小時後潭美東北方的副高壓脊(Subtropical Ridge - STR)會建立起來,這時潭美應會向西北移動。72小時後,預料STR會東退,這時潭美會採取東北方向並加速移動,強度漸漸減弱並消散。

所以,潭美會穿過台灣的機率十分低到近乎沒有,暴風圈擦過台灣的機會則中等,視乎STR形成的時間。

禁止訪問

伯爵府

2018復活節勳章

回覆 認字特警 的帖子

你是指台灣要小心這個風對嗎?

子爵府

leungszeon 發表於 18-9-26 14:48
你呢個圖是什麼時候的﹖潭美一早已經唔係呢個位置,都已經開始北上
https://pzal.ndbc.noaa.gov/collab/jtw ...

想請問潭美會去大阪的機會有多大?因為十月初會去大阪,好驚關西機場和機場鐵路又出事。謝謝!

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

Duster 發表於 18-9-26 14:56
想請問潭美會去大阪的機會有多大?因為十月初會去大阪,好驚關西機場和機場鐵路又出事。謝謝!
...

成個日本都掃晒咁滯
放下自在

男爵府

應該台灣唔使驚了, 但日本下至沖繩, 上至東北都應該受影響, 鹿兒島同四國應該重災

另外睇返風力, 譚美最高時中心風力 220km/h, 山竹係 250 km/h, 應該都係山竹嬴

瑪瑙宮

親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

吹去日本又好慘, 今年日本真係好甘

子爵府

Duster 發表於 18-9-26 14:56
...

只能講機會好大。

你也見到JTWC的預測路徑,基本是橫掃整個日本。現在的變數是STR形成的時間及東退的時間,但這只會影響潭美早定係遲些轉東北,但基本大致向日本方向進發,日本避不免受到暴風圈的吹襲。當然,風力應沒有上次那個厲害。

瑪瑙宮

gm147 發表於 18-9-26 15:00
應該台灣唔使驚了, 但日本下至沖繩, 上至東北都應該受影響, 鹿兒島同四國應該重災

另外睇返風力, 譚美最高 ...
日本沿海都係出事希望今次冇事啦

侯爵府

好媽媽勳章

leungszeon 發表於 18-9-26 14:48
https://pzal.ndbc.noaa.gov/collab/jtw ...

唔,其實想請你幫手睇睇潭美之後係咪接住仲有一個強颱風,10月5號左右去到呂宋附近,我驚佢7號左右打嚟香港,除非有內陸有季候風推走佢啦

子爵府

leungszeon 發表於 18-9-26 15:02
只能講機會好大。

你也見到JTWC的預測路徑,基本是橫掃整個日本。現在的變數是STR形成的時間及東退的時 ...

謝謝你的回覆!

侯爵府

好媽媽勳章

gm147 發表於 18-9-26 15:00

另外睇返風力, 譚美最高 ...

潭美喺太平洋時最高中心風力都有270km/h 㗎,所以之前啲預測中心估佢會去到日本都係超強颱風,好在而家減弱咗少少,但都有195km/h 左右

象牙宮

jutau 發表於 18-9-26 15:17
唔,其實想請你幫手睇睇潭美之後係咪接住仲有一個強颱風,10月5號左右去到呂宋附近,我驚佢7號左右打嚟香 ...
希望唔好啦!

珍珠宮

hohochan852 發表於 18-9-26 14:51
應該唔及山竹掛

雖不及山竹,但暫時估計,潭美威力等同上次襲大阪的飛燕

象牙宮

2024年龍年勳章

回覆樓主:

↑←←

我見個風識英文。

瑪瑙宮

唔,其實想請你幫手睇睇潭美之後係咪接住仲有一個強颱風,10月5號左右去到呂宋附近,我驚佢7號左右打嚟香 ...
又有? 唔好掛

瑪瑙宮

唔怪得我見D人都未拆D膠紙啦

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

希望今次冇事

首頁

尾頁

跳至