自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

好媽媽勳章

leungszeon 發表於 18-9-26 14:48
你呢個圖是什麼時候的﹖潭美一早已經唔係呢個位置,都已經開始北上
https://pzal.ndbc.noaa.gov/collab/jtw ...

唔,其實想請你幫手睇睇潭美之後係咪接住仲有一個強颱風,10月5號左右去到呂宋附近,我驚佢7號左右打嚟香港,除非有內陸有季候風推走佢啦

侯爵府

好媽媽勳章

gm147 發表於 18-9-26 15:00
應該台灣唔使驚了, 但日本下至沖繩, 上至東北都應該受影響, 鹿兒島同四國應該重災

另外睇返風力, 譚美最高 ...

潭美喺太平洋時最高中心風力都有270km/h 㗎,所以之前啲預測中心估佢會去到日本都係超強颱風,好在而家減弱咗少少,但都有195km/h 左右

侯爵府

好媽媽勳章

leungszeon 發表於 18-9-26 17:28
根據windy.com的預佈的確之後有一個風形成並移向南中國海,行走路線跟山竹非常相似。但時間太遙遠了,暫 ...

而家睇 windy, 預測個風6/10穿過巴士海峽, ,可能直指香港,7/10唔知會否掛8號或以上了,我已訂定沙包

侯爵府

好媽媽勳章

jutau 發表於 18-9-27 18:29
而家睇 windy, 預測個風6/10穿過巴士海峽, ,可能直指香港,7/10唔知會否掛8號或以上了,我已訂定沙包
...

不過呢個風嚟之前喺太平洋 dededo 附近都有29號風生成緊,不過睇 ecwmf 個風應該唔到岸,估計打嚟香港嗰邊嗰個係排30

侯爵府

好媽媽勳章

leungszeon 發表於 18-9-28 09:22
有心跳證明還活着哦.....

不過今日windy,com裡的ECMWF預測到巴士海峽就會掉頭向東北走,GFS更預測會一直 ...

係喎,見佢10月7號已經向北轉,巴士海峽都過唔到,香港冇咁驚
但台灣就一定打到正一正了,唉

首頁

尾頁

跳至