延禧之後,白夜追兇

1010mum
|

剛開始,是因為好奇。原因是聽說它被一家美國電視網絡買下了版權。我們看美劇是常態,美國人來看中國人拍的現代偵探片? 那可是奇聞了!
於是便開始了追看。這一追之下,痛苦萬分。何解?因為劇情緊湊,處處暗藏玄機,看的話,不能分心。一分心,在以後的某個場口就會脫線不明所以。演員演技精湛,選角得宜,入型入格。同一人分飾孖生兄弟,此孖生兄弟郤又要扮對方以掩人耳目,演員郤又能憑眼神、語調、小動作令觀眾輕易分辯出兩人,而不會在劇中穿煲也不會有「做戲咁做,咁都唔穿」的突兀感。功力之深厚,個人認為,香港藝人無人能及。製作認真。看過之後,tbb 果啲所謂傾巢而出充滿電影感的「大製作」,簡直是不值一哂。
第一季追完32集,另一個痛苦又來了:下一季未知何時上畫。
心癢難止啊,特以此文作為發洩。
waynewon
|
我反而追緊韓劇:客 The Guest
susumi123
|
MTV super無得睇,請問邊度有得睇?
1010mum
|
susumi123 發表於 18-9-26 16:58
MTV super無得睇,請問邊度有得睇?

它是yoku拍的網劇,我在盒子看。我估下載優酷應該有吧。
wcpcelia    發表於 18-9-27 11:40
臭吉媽咪
|
白夜追兇堅正呀!!
臭吉媽咪
|
男主角演技無人能及!
kai3028
|
白夜追兇有睇
kai3028
|
waynewon 發表於 18-9-26 16:56

好恐怖
1010mum
|
臭吉媽咪 發表於 18-9-26 17:01
白夜追兇堅正呀!!

不單主角正,連小角色都混身是戲。
raven
|
好吸引喎!不過我未得閒睇!
Lopopo
|
1010mum 發表於 18-9-26 16:53
剛開始,是因為好奇。原因是聽說它被一家美國電視網絡買下了版權。我們看美劇是常態,美國人來看中國人拍的 ...

睇完你介紹,好想睇下
Poyau
|
謝謝推介
Cowboy100
|
謝推介鍾意呢類劇種
jolps
|
好似幾好睇喎! 我有netflix, 睇下有冇得睇先
kayen
|
1010mum 發表於 18-9-26 16:53
剛開始,是因為好奇。原因是聽說它被一家美國電視網絡買下了版權。我們看美劇是常態,美國人來看中國人拍的 ...

白反而麻麻,佢兩兄弟好亂
waynewon
|
如果冇Netflix,楓林 2017 年第16版都有。
wcpcelia    發表於 18-9-27 11:40
kayen
|

客堅 好睇,希望 唔好爛尾
mrscatcat
|

我太早睇。而家要等下個禮拜更新。好痛苦
tsung