男友屋企吾接受我,仲比面色我睇.

小櫻子
|

我同男朋友一齊約兩年,男友都几多親戚,每次過時過節生日我都有買禮物封利是同生果畀佢父母,但去多幾次,我開始感覺到佢屋企唔多鍾意我,由其佢爸爸,平時上男友屋企都已經好冷淡,每次上去食飯飲茶,佢爸爸都會畀面色我睇,有次飲茶仲故意唔留位畀我,當我夾餸更擰歪面(極冇禮貌)!慨然對方做到依個地步,我決定以後不看他們面色,斷絕來往 !! (男友跟我一齊住)

JD930    發表於 18-9-27 14:37
crystal媽咪
|
有冇諗過原因係點解呀?不過最緊要男友同你同一陣線
Nancy20090615
|
過門都係客, 佢老豆好小家.
小櫻子
|

回覆 crystal媽咪 的帖子

我本身父母離咗婚,單親家庭長大,男友阿爸都知可能佢覺得我背景唔好..男友個阿爸都幾勢利
JD930    發表於 18-9-27 14:37
小櫻子
|
回覆 Nancy20090615 的帖子

我都覺得非常小家,呢類人避得就避!!
crystal媽咪
|
小櫻子 發表於 18-9-27 10:16

我本身父母離咗婚,單親家庭長大,男友阿爸都知可能佢覺得我背景唔好..阿爸都幾勢 ...

睇你上面講都好識做,會買啲禮物送畀佢哋。算啦!!盡咗力,唔接受都冇辦法
333s    發表於 18-10-7 01:39
小櫻子
|

我阿媽話我都有阿爸阿媽生! 阿媽叫我以後唔好上去!
333s    發表於 18-10-7 01:39
crystal媽咪
|
小櫻子 發表於 18-9-27 10:22

我阿媽話我都有阿爸阿媽生! 阿媽叫我以後唔好上去! ...

係呀!!唔好上去,人哋都唔尊重你,你都唔使尊重佢
JD930    發表於 18-9-27 14:38
Nancy20090615
|
小櫻子 發表於 18-9-27 10:22

我阿媽話我都有阿爸阿媽生! 阿媽叫我以後唔好上去! ...

啱呀.
小櫻子
|
別人冇講錯,男家十個有九個都係仆X
melanietsangbb
|
未結婚都俾面色你睇, 過左門咪當你妹仔?!
小心!
JD930
|
melanietsangbb 發表於 18-9-27 12:11
未結婚都俾面色你睇, 過左門咪當你妹仔?!
小心!

有同感
crystal媽咪
|
JD930 發表於 18-9-27 14:38
有同感

JD930    發表於 18-9-27 15:49
yurijm
|
但樓主好似忽略了一個人
就係你男友既立場

點解佢在場都唔維護下你?
見到你無故被黑面都唔識得打圓場?
私下又有冇同佢爸爸媽媽傾呢?

文中提到既情況
同我當年幾似
我一開始都因為家貧,而不被男朋友屋企接受
但後來我男朋友背後做咗好多好多
佢成日用我名義買下小禮物、幫手處理小事(例如放賣二手雜物)、約飲茶
慢慢地,我同男朋友屋企人關係越來越好
當然我都好注意自己言行舉止
希望唔好浪費我男朋友既心意
今年男朋友媽媽都開口催我地結婚

打咗咁多字,我想分享既係
唔好為一時之氣搞到雙方關係太差
人心肉做
你在男方家人既形象一半係你既表現

yurijm
|

續上

另一半一定係源自男方
老實說,如果男方家人見到個仔同你拍拖後,有好既改變
例如多咗返屋企食飯、多抽時間陪家人等
真係會對你改觀

另外我都想私心提醒你
未過門都唔肯定男朋友實娶自己
如果關係太差,有你冇我
到時候只會逼男朋友二揀一
男人好怕麻煩
大部分都會揀父母

尤其生長在小康之家既男仔
父母一句,層樓唔留俾佢
真係會馬上就範
我講得係有啲難聽,但的確係血淋淋既現實
樓主要好好諗下

小櫻子
|
yurijm 發表於 18-9-28 01:09
但樓主好似忽略了一個人
就係你男友既立場

我男朋友係嗰啲多一事不如少一事嘅人,佢係選擇唔出聲...就算明知我畀人黑面都當冇嘢
有時我真係覺得個心好痛..作為男友點解會咁軟弱....明知女朋友比人蝦都唔出半句聲

唔結婚我都冇所謂,反正男家嗰邊好冇禮貌又唔尊重人,我唔恨入佢哋們
我男友有約飲茶..旦對方尤其父親好無引咁(好似迫佢咁)...既然係咁..咪算囉,做已經做咗啦
但我男朋友依然感覺良好

小櫻子
|
yurijm 發表於 18-9-28 01:14
續上

另一半一定係源自男方

我本身一個人住,男朋友好黐我,平時我都有出聲叫佢返多啲屋企..但我男朋友選擇同我一齊,可能我嗰度佢住得舒服
佢阿媽平日煮飯比男友食都好求其又冇乜點理佢....男友鍾意食我煮嘅飯..所以我諗佢留喺我屋企就係呢個原因

我男朋友佢哋住公屋(佢有個細佬有精神病成日喺屋企打機煲煙(間屋烏煙瘴氣)又經常問屋企人拎錢,可能我男朋友覺得煩)
堅媽
|
小櫻子 發表於 18-9-26 17:11
我同男朋友一齊約兩年,男友都几多親戚,每次過時過節生日我都有買禮物封利是同生果畀佢父母,但去多幾次, ...

以後唔見,禮物利是都摼返,最憎啲男人咁小家咁冇禮貌
Bling11
|
我Ex既老豆都係咁,唔接受我,從來冇乜衝突,但會俾面色我睇,男友家境好好,男友也攝於老豆威嚴下,冇乜點維護過我,因為佢根本冇諗過反抗,當時仲要靠老豆供佢讀MBA,根本冇出路,最後都分手了。當時很傷心,但而家望返轉頭覺得執了一身彩,如果同佢真結得成婚也肯定一早離婚或抑鬱跳樓死了
o_____o
|
小櫻子 發表於 18-9-28 15:12
我本身一個人住,男朋友好黐我,平時我都有出聲叫佢返多啲屋企..但我男朋友選擇同我一齊,可能我嗰度佢住得舒 ...

本身佢屋企環境唔好,所以你男友咪痴你度住,又有飯食又不用煩。