論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

1. 話我成日要佢湊細路上堂,嫌辛苦。夜晚要揸藥油!
2. 專登用濕布抹我衣櫃,內有皮手袋。
3. 擅自off我家的cctv, 我發現內裏的memory card不見了!
4. 話佢以前做豪宅、外國人,唔使佢做清潔。
5. 叫佢注意做好啲,就叫我帶佢返agent度!
6. 在Facebook 話我係crazy woman, 寫我名同地址在FB上。
她是侵犯我私隱?我可以報警嗎?請指教!

PS. 已告知agent,感覺愛理不理,但呢刻我唔想開名住。

複式洋房

jn1992 發表於 18-9-27 03:48
1. 話我成日要佢湊細路上堂,嫌辛苦。夜晚要揸藥油!
2. 專登用濕布抹我衣櫃,內有皮手袋。
3. 擅自off我家 ...

我真係好失望!我咁對她仲想點:
1. 來港日是星期五,2天後的週日我已讓她放假,因她帶了大喼手信俾佢一班”cousins”
2. 第一個星期已帶佢睇咗2次醫生,1次仲要係眼專科!因為第一日接佢已見佢單邊眼紅、佢解釋話上機前有昆蟲飛入眼!但眼科醫生相信佢已發炎了一段頗長時間!共用咗我over $1000, 事前已知保險只賠$200。
2. 我和小朋友的過季衣服,她想要我就給她。
3. 放假回來帶了一大袋無線電話、煲等二手雜物回我家!我給她暫存一星期,到下次放假拎走
(To be continued)

複式洋房

jn1992 發表於 18-9-27 04:20
1. 來港日是星期五,2天後的週日我已讓她放假,因她帶了大喼手信俾佢一班 ...

4. 已買了全新珊瑚絨被給她,但仍買了二手羽絨被,話佢(工人)房冷氣太凍!但又不願用風扇!最後用了我2佰幾蚊洗乾淨。
5. 午餐晚餐自己煮自己嗰份,唔同我哋食一樣嘅嘢。
6. 初時為了鼓勵她、出糧多於合約工資。

寫寫下真係嬲自己咁鬼蠢

大宅

你呢個真係唔掂,完全無優點,盡快搵第二個,佢本質巳經係壞,教唔好。

wcpcelia    發表於 18-9-27 09:57

水晶宮

回覆樓主:

工人未有功績, 你就根合約價出糧啦。亂咁醒佢, 佢以為你冇咗佢唔得呀!

侯爵府

回覆樓主

即刻快D揾第二個中介去搵新外傭,佢哋唔會感恩的,影低佢 facebook 數你,炒完之後去信入境處投訴佢。

複式洋房

anniter1000 發表於 18-9-27 06:18
你呢個真係唔掂,完全無優點,盡快搵第二個,佢本質巳經係壞,教唔好。

佢個人好陰濕,做埋啲咁嘅行為,我真係估唔到

大宅

1. 來港日是星期五,2天後的週日我已讓她放假,因她帶了大喼手信俾佢一班 ...

我家工主又係有一大班「cousin」, 昨天我發現我家工主偷了我成支冲涼油,她分二次偷,只剩下吉瓶,問她死口唔認,仲發誓——-Even my whole family die if I use that kind of shampoo or what kind of u thingsGod -knows if I use or not———-她們家人的命真係咁唔值錢?

複式洋房

birdbird 發表於 18-9-27 07:40
工人未有功績, 你就根合約價出糧啦。亂咁醒佢, 佢以為你冇咗佢唔得呀!

佢表面功夫做足!最初自己攞本筆記簿記低工作細節,我以為佢係有心做。雖然明知佢之前已經喺香港2次被斷約!包括佢話嗰個豪宅外國人家庭!面試時佢話前僱主其他工人不和,我諗住我冇其他工人應該冇問題啩⋯⋯點知原來佢心地咁差!

複式洋房

princesscupcake 發表於 18-9-27 07:48
即刻快D揾第二個中介去搵新外傭,佢哋唔會感恩的,影低佢 facebook 數你,炒完之後去信入境處投訴佢。
...

其實炒佢係必然,不過我想等到新姐姐來到先,依家叫長老突撃上門,佢先收歛少少,但估唔到佢會喺FB話我,開我地址,我已影低咗!

複式洋房

sallyshlau2 發表於 18-9-27 08:10
我家工主又係有一大班「cousin」, 昨天我發現我家工主偷了我成支冲涼油,她分二次偷,只剩下吉瓶,問她死 ...

係呀!佢嚟咗未夠一個月我已經買咗兩次米!每日只係需要預備午餐比我小朋友同晚餐比我們,週末週日已經唔使煮飯!你話啲米去咗邊度?

水晶宮

jn1992 發表於 18-9-27 08:28
係呀!佢嚟咗未夠一個月我已經買咗兩次米!每日只係需要預備午餐比我小朋友同晚餐比我們,週末週日已經唔 ...

你問工人每次煮飯用幾多杯米, 叫佢量比你睇, 然後再在工人面前量足一日的分量(再加多少少), 每日配給比工人煮飯。佢應該知道咩事而唔敢出古惑。

複式洋房

birdbird 發表於 18-9-27 08:35
你問工人每次煮飯用幾多杯米, 叫佢量比你睇, 然後再在工人面前量足一日的分量(再加多少少), 每日配給比工 ...

多謝妳的提議,其實我同先生工作很忙,不是FTM, 只希望工人可以搞掂家務同小孩安全就可以,如果佢唔係衰到咁,呢啲消耗品我會當豪俾佢!

別墅

回覆樓主

可唔可以分享佢個名?
我搵緊怕中招.... 易家知你趕大部分都係比斷約.... (emoji)(emoji)‍♀️

複式洋房

Naima 發表於 18-9-27 11:53
可唔可以分享佢個名?
我搵緊怕中招.... 易家知你趕大部分都係比斷約.... (emoji)(emoji)‍♀️
...

我依家仲未炒佢,因新姐姐未到,到時我一定會加佢名喺個黑名單!

男爵府

jn1992 發表於 18-9-27 08:12
佢表面功夫做足!最初自己攞本筆記簿記低工作細節,我以為佢係有心做。雖然明知佢之前已經喺香港2次被斷約 ...

明明斷約你都請,我睇到呢度都覺得你唔抵幫,就係你地呢啲香港人助就左呢啲衰工人,good luck

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

斷2次約你都敢請? 仲比合約人工高, 當佢太婆咁服侍, 衰成咁都未炒。 我揾part time 頂住都要掃把佢。

子爵府

4. 已買了全新珊瑚絨被給她,但仍買了二手羽絨被,話佢(工人)房冷氣太凍!但又不願用風扇!最後用了我2佰 ...

點解断两次约你都請?
佢仲唔生性打好份工,仲叫你送佢返agency! 咁你就送佢一程,以後唔使返香港

你問佢知唔知3 次断约嘅後果! 唔知就問agent

唔好再咁儍喇!

男爵府

回覆樓主

唔肯做仲要駁咀,好唔掂,樓主對佢好佢唔感激,本質就係衰

複式洋房

blackcurrant00 發表於 18-9-29 01:03
明明斷約你都請,我睇到呢度都覺得你唔抵幫,就係你地呢啲香港人助就左呢啲衰工人,good luck
...

我唔係話你一定要幫我,不過我想話你知每個家庭狀況都唔同,因為我之前個姐姐完約後堅持返去結婚,原本佢應承我續約又突然反口,所以我實在太急趕,同埋我需要一個喺香港做過野,識得帶我小朋友坐交通工具上課的姐姐。

首頁

尾頁

跳至