論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

細姐姐 發表於 18-9-29 09:10
點解断两次约你都請?
佢仲唔生性打好份工,仲叫你送佢返agency! 咁你就送佢一程,以後唔使返香港

Agent同我講佢已經冇再咁諗(搏炒),暫時佢除咗懶都冇乜過份行為,FB留言都刪除左, 不過我已經入咗紙申請新姐姐,到時就會炒佢!

大宅

jn1992 發表於 18-9-29 13:09
我唔係話你一定要幫我,不過我想話你知每個家庭狀況都唔同,因為我之前個姐姐完約後堅持返去結婚,原本佢 ...

我家海外姐姐初到一星期已經識搭地鐵,
有 Google map 幫手,我俾個地址佢,
佢識得揾去上堂,佢仲自動自覺到左打俾我。
唔好助長斷約姐姐,指定路線難唔到佢地。

男爵府

jn1992 發表於 18-9-29 13:09
我唔係話你一定要幫我,不過我想話你知每個家庭狀況都唔同,因為我之前個姐姐完約後堅持返去結婚,原本佢 ...

i see...我情況差不多,但我堅持唔請斷約,anyway, good luck

男爵府

gallychu 發表於 18-9-29 13:17
佢識得揾去上堂,佢仲自動自 ...

agree,請斷約係害人害己

男爵府

jn1992 發表於 18-9-29 13:13
Agent同我講佢已經冇再咁諗(搏炒),暫時佢除咗懶都冇乜過份行為,FB留言都刪除左, 不過我已經入咗紙申請 ...

agent無個好人。。。good luck.你經同一個agent請新姐姐?

複式洋房

blackcurrant00 發表於 18-9-29 18:49
i see...我情況差不多,但我堅持唔請斷約,anyway, good luck

多謝你的提醒啊

複式洋房

blackcurrant00 發表於 18-9-29 18:51
agent無個好人。。。good luck.你經同一個agent請新姐姐?

Of course not la! 我心中有數了

複式洋房

gallychu 發表於 18-9-29 13:17
佢識得揾去上堂,佢仲自動自 ...

你好幸福啊!請到個咁醒目的海外姐姐!
不過我要佢帶住小孩,初時唔敢博,諗住佢最多都係懶同打斧頭啫,估唔到佢心地咁差

大宅

jn1992 發表於 18-9-29 20:35
你好幸福啊!請到個咁醒目的海外姐姐!
不過我要佢帶住小孩,初時唔敢博,諗住佢最多都係懶同打斧頭啫,估 ...

我岩岩都讚姐姐smart , 岩岩攪緊renew passport , 我氹佢順便係領事館問定續約既野,慳錢事小,我驚托agent 撬走我個完約姐姐就大鑊。

男爵府

下次要醒目唔好請啲斷約姐姐了。
因為佢地會諗出各種理由去解釋斷約唔係佢地既錯, 但可信程度係0。
我朋友之前請過二個斷約賓都有各自既問題, 一個黑面+借錢, 一個懶+求其+駁咀。
唔係話斷約姐姐一定唔好, 但十個入面得一個係好既, 你博唔博?

複式洋房

princesscupcake 發表於 18-9-27 07:48
即刻快D揾第二個中介去搵新外傭,佢哋唔會感恩的,影低佢 facebook 數你,炒完之後去信入境處投訴佢。
...

去信入境處投訴佢係fb post 僱主私人係無用。入境處廢(emoji)!點解我咁講?我都有寫信,有相有證據,虐待我小朋友,工作時在家飲洒,收銀行追數信。咁咪又係比佢再黎hk打工!但佢第二個僱主用咗佢幾個月,就魦咗佢。依家佢係菲律賓,又想再黎hk打工。各位小心。點解我知佢依家揾跟工?因為hk真係好細,我朋友搵跟工人,有個賓賓同我朋友講,有個freind好有經驗,想返黎香港做嘢,我朋友當然知我嘅慘痛經歷,同埋佢應得我舊工人嘅名。

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

Read 發表於 18-9-30 00:56
去信入境處投訴佢係fb post 僱主私人係無用。入境處廢(emoji)!點解我咁講?我都有寫信,有相有證據,虐待 ...

第一次投訴, 係唔理架, 話我奄尖only. 但若第二份又比人炒而人地又投訴。 咁先肯睇吓呢件事。
因我件肥廢人cornellia真係衰到貼地, 我掃把後投訴, 照批, 好啦, 唔夠2個月又比人掃把, 人地應該亦投訴佢。 佢以為2份博炒得米, 已揾到第三份, 但immigration唔批, 要返philippine.

男爵府

lily-of-valley 發表於 18-9-30 01:13
第一次投訴, 係唔理架, 話我奄尖only. 但若第二份又比人炒而人地又投訴。 咁先肯睇吓呢件事。
因我件肥 ...

請問點知佢又搵到工?

侯爵府

Read 發表於 18-9-30 00:56
去信入境處投訴佢係fb post 僱主私人係無用。入境處廢(emoji)!點解我咁講?我都有寫信,有相有證據,虐待 ...

咁去私隱專員公署投訴會吾會處理

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

blackcurrant00 發表於 18-9-30 01:47
請問點知佢又搵到工?

肥廢人係我另外工人 man bun andy個家姐, andy介紹來的。 鬼知整件咁嘅垃圾來。 andy自己都唔好意思, 做埋佢個份。 所以廢人捧住個50" pet pet 講電話。 july31 2014, Pa死, 我5 aug炒佢。
约一個月, andy話佢find a job at Tsuen Wan.
End Oct, andy told mother need to have half day holiday, help cornellia take luggage to airport. Mother said she's been terminated again?
No mamm, cornellia left, employer no food for her to eat.

無野比佢食? 佢仲唔去告人咩, 我未炒佢, 同我講you know the law of termination?
Of course I know, I won't owe you one dollar.

去philippine consulate 告我, 要我賠人工賠到佢完約 14 jan 2016. Philippine consulate 無理佢, 勞工處亦無理佢。

因若一個工人放假, 我费事煮, 叫外賣。 個日廢人同講 mamm, I like to eat fried rice, you order for me. I said yesterday andy cooked philippine food for you.

I don't know. 黑面,
But I know. You reheat the philippine food, andy said you like, the thing your cousin bring back from philippine. 黑面特登煮燶。

跟住返philippine後, andy said she still waiting working visa. 2015 may 1, andy said can I take 2 days holiday, my family come to hk. OK. 特登問佢 cornellia come also? No, she still waiting working visa.

即係入境處唔批佢visa.

男爵府

lily-of-valley 發表於 18-9-30 12:30
肥廢人係我另外工人 man bun andy個家姐, andy介紹來的。 鬼知整件咁嘅垃圾來。 andy自己都唔好意思, 做 ...

我只賤賓來左三日走人,請問入境處真係會好易再批第二張visa?

象牙宮

blackcurrant00 發表於 18-9-30 23:36
我只賤賓來左三日走人,請問入境處真係會好易再批第二張visa?

三日貨仔? 佢唔做定你炒? 一定投訴, 批唔批 Immigration的事.
2010年我件6日仙, 因太污糟, 唔沖涼洗頭唔換底衫褲, 踎度一隻手攞公仔麵食另一隻手抓妹妹. 半夜三更發開口夢慘叫似被人追殺.
6日掃把.

禁止訪問

禁止訪問

象牙宮

Happy_Yeungbb 發表於 18-10-1 01:53
你又知Philippine consulate冇理佢?
照計菲領係盲幫佢地自己國民喎
會唔會已經watch list左你唔知?因為 ...

佢2014 jan 14到, 2014 aug 5 我炒佢, 佢 aug 2 去philippine consulate 告我要賠人工賠到佢滿約, 即 2016 jan 14人工。 philippine consulate said 2aug 2014, I haven'tterminate yet, wait till I terminate, received salary, how much I pay.

Philippine consulate 計咗佢人工, 補一個月, aug 1, aug 2, 人工, 大假4日, travelling $100, 機票。
我aug 5炒, 比一個月, aug 1,2,3,4,5人工, 4日大假, $100, 機票。 無比少。

如我watch list, 我仲用到菲律賓工人咩? 佢細佬而家仲同我做緊。
啱啱 Sept 2018至開始新約。

首頁

尾頁

跳至