論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

回覆 jn1992 的帖子

咁既工人你仲忍到服左你!仲要出多糧俾佢添,快手炒啦,倒米!

大宅

jn1992 發表於 18-9-27 03:48
1. 話我成日要佢湊細路上堂,嫌辛苦。夜晚要揸藥油!
2. 專登用濕布抹我衣櫃,內有皮手袋。
3. 擅自off我家 ...

其實真係唔需要主動比高過合約價,佢做得好你間唔中醒佢遠勝你講明個個月加佢,你咁做會令佢哋個個想揾高個合約價既工,對我哋僱主百害而無一利,為了我哋香港卑微的僱主着想,希望你今次跟返合約價出人工,謝謝。

複式洋房

lily-of-valley 發表於 18-10-1 04:04
佢2014 jan 14到, 2014 aug 5 我炒佢, 佢 aug 2 去philippine consulate 告我要賠人工賠到佢滿約, 即 2 ...

我之前個工人諗炒佢嗰嗰星期,佢乜都唔做,晏晝我係屋企嘅時候佢走去瞓覺,勁用電話。仲差住腰同我鬧交。我炒工人嘅時候,冇陪一個月俾佢,因為我用僱傭條例第九章抄佢

複式洋房

Read 發表於 18-10-3 14:00
我之前個工人諗炒佢嗰嗰星期,佢乜都唔做,晏晝我係屋企嘅時候佢走去瞓覺,勁用電話。仲差住腰同我鬧交。 ...

善意提醒,請各位唔好咁容易一個月比工人走。因為我發覺好多身邊嘅人明明係個工人博炒佢哋都要照陪一個月俾工人走

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

Read 發表於 18-10-3 14:00
我之前個工人諗炒佢嗰嗰星期,佢乜都唔做,晏晝我係屋企嘅時候佢走去瞓覺,勁用電話。仲差住腰同我鬧交。 ...

好呀, 咁佢有無去告你, 或發癲?

複式洋房

lily-of-valley 發表於 18-10-3 14:37
好呀, 咁佢有無去告你, 或發癲?

無!佢冇返黎搵我,佢四項符合晒,佢點同我坳。我準備好,如果佢高我冇比佢一個月嘅話,我一定同佢慢慢玩。我有證據嫁。仲有我炒佢之後,佢淨係可以留係香港兩個星期,之後就要返菲律賓,佢點追討嗰一個月嘅人工!慳返啲時間搵第二份工好過啦

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

Read 發表於 18-10-3 16:26

無!佢冇返黎搵我,佢四項符合晒,佢點同我坳。我準備好,如果 ...

佢地好自大架, 以為實揾到工架。 又係嘅, 好多人等工人用。 呢度做I個月,博炒多個月, 即出雙糧。 就出盡衰格博炒。

好彩我件肥廢人, immigration唔批working visa佢。

公爵府

2024勳章

sallyshlau2 發表於 18-9-27 08:10
我家工主又係有一大班「cousin」, 昨天我發現我家工主偷了我成支冲涼油,她分二次偷,只剩下吉瓶,問她死 ...

死佢唔驚,好似滅絕師太咁, 叫佢發誓做過就後代男既代代為奴, 女既世世為娼
咁阻嚇性大啲

象牙宮

jn1992 發表於 18-9-27 04:20
4. 已買了全新珊瑚絨被給她,但仍買了二手羽絨被,話佢(工人)房冷氣太凍!但又不願用風扇!最後用了我2佰 ...

她有什么優點?

和她長傾,point out 她優點,缺點。
你的要求。及問她來打工想怎么樣? 
如她覺得此家不合她,我不炒你,你 resign, 或找到工才resign,
不然,就好好干活,把缺點一个个改。
合作D,服從上司指令。

她最終目的是想你炒她。別中伏呀。

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

首頁

尾頁

跳至