官外孕會點?

細car
|
有冇人知道官外孕會點?
ipcs
|
細car 發表於 18-9-27 09:35
有冇人知道官外孕會點?

未試過,聽講會好痛,如果著床喺輸卵管要切除,如果遲發現會爆,有生命危險。
Nbs
|
未爆時無咩唔舒服,可能少少陰陰痛。
爆左就大痛,可以有生命危險。
細car
|
ipcs 發表於 18-9-27 09:54
未試過,聽講會好痛,如果著床喺輸卵管要切除,如果遲發現會爆,有生命危險。
...

可以懷孕嗎?
ipcs
|
細car 發表於 18-9-27 11:36
可以懷孕嗎?

如果係宮外孕,果次懷孕要終止,如果無左一邊輸卵管,將來就得返一邊排卵,可以懷孕但機會比以前少一半。
細car
|
ipcs 發表於 18-9-27 11:46
如果係宮外孕,果次懷孕要終止,如果無左一邊輸卵管,將來就得返一邊排卵,可以懷孕但機會比以前少一半。
...

謝謝你
RubyYu07
|
宮外孕係受精卵在非子宮地方著床,隨著越來越大,會有生命危險。所以一定要及早發現
細car
|
RubyYu07 發表於 18-9-27 16:06
宮外孕係受精卵在非子宮地方著床,隨著越來越大,會有生命危險。所以一定要及早發現
...

謝謝
haha748494
|
懷孕初期第一次產檢,就有驗血,可以及早知道。
sakesakee
|
當年宮外孕我自己都唔知,只係keep住有啡,以為荷爾蒙問題,睇左幾個醫生都係咁,然後隔左幾開始痛,仲以為胃痛/腸痛,我成日都係咁。 最後睇個醫生就懷疑係宮外孕,拿拿聲走返去睇開既產科。。 一照就見到响輸卵管,最後做手術切左一邊。
YuenYuenKwok
|
有冇人知道官外孕會點?

我試過,果次係我人生身體上最痛既一次。
car~wing
|
有冇人知道官外孕會點?

我宮外孕著床嗰一日條腰好痛,第二日即刻無事,可能會出血,我做完手術後半年再正常懷孕(未必個個都易中,睇緣分!)
yukicheung0901
|
有冇人知道官外孕會點?

你會覺得唔似有咗,痛過M痛好多
Crystallambaby
|
有冇人知道官外孕會點?

我今年1月都發現有宮外孕,好突然,個肚突然間好痛,5w,自己都唔知有左,之後入院做手術,做全身麻醉,頭2-3日比較痛,休息左2個禮拜。好彩發現得早,無切走其中一邊輸卵管。醫生話下次宮外孕機會比正常多一倍。不過今年4月又有左,而家6個月啦!
細car
|
haha748494 發表於 18-9-28 15:07
懷孕初期第一次產檢,就有驗血,可以及早知道。

謝謝
細car
|
Crystallambaby 發表於 18-9-29 08:15
我今年1月都發現有宮外孕,好突然,個肚突然間好痛,5w,自己都唔知有左,之後入院做手術,做全身麻醉,頭 ...

謝謝
細car
|
Crystallambaby 發表於 18-9-29 08:15
我今年1月都發現有宮外孕,好突然,個肚突然間好痛,5w,自己都唔知有左,之後入院做手術,做全身麻醉,頭 ...

謝謝